Apple, iPhone 14 lansman tarihini 7 Eylül 2022 Çarşamba olarak duyurdu. Lansmanda iPhone 14, iPhone 14 Max, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modellerinin tanıtımları yapılacak. 7 Eylül 2022 çarşamba günü aynı zamanda Apple Watch 8 serisinin de yer alacağı söyleniyor.

iPhone 14 Özellikleri

Son söylentiler ışığında iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modellerinde 8 GB'lık RAM kullanılacak. Şu anda piyasada var olan iPhone 13 serisinde, Pro modellerde 6 GB RAM kullanılıyor. Apple'ın en büyük rakibi olan Samsung Galaxy S22 Ultra modelinde 12GB RAM kullanmıştı. Bu da iPhone 14 Pro modellerinin RAM olarak market lideri olamayacağı anlamına geliyor.

Yine son söylentiler ışığında yayılan bilgilere göre, iPhone 14 için yeni bir kamera üreticisi ile çalışıldı. Apple, iPhone cihazları için kamera üreticisini iPhone 15 serisinde değiştirmeyi planlıyordu. Fakat öğrenilen son bilgiler ışığında iPhone 14 için de yeni bir üretici ile çalışmalar gerçekleşti.

Ortaya atılan iddialara göre, iPhone 14 serisinde farklı olacak bir diğer özellik ise SIM ile alakalı. Bir analistin iddialarına göre iPhone 14 serisinde sadece e-SIM seçeneği olacak. e-SIM ile, Apple ticari ve gezgin kullanımının arttırılması hedefliyor.

Bunların yanında iPhone 14 serisi ile birlikte iOS 16 güncellemesinin de yapılacağı bekleniyor. iPhone 14 serisinin iOS 16 sürümü ile kullanılacağı öngörülmekte. 

iPhone 13 serisinde A15 biyonik cipleri kullanılmıştı. Her seride çip noktasında sürekli olarak bir üst modeli kullanan Apple, iPhone 14 serisinde de aynı yoldan ilerledi.  iPhone A16 çiplerinin kullanılacağı tahmin ediliyor. 4 nanometrelik bu çipler, 5 nanometrelik A15’lerden  daha verimli ve daha küçük olacak.

Apple şirketinin uzun zamandan beri iPhone cihazları için planladığı bir başka değişiklik de hayata geçecek. Apple şirketi iPhone cihazları için mini modellerin kaldırılmasını planlıyordu. iPhone 14 serisinde bu plan hayata geçti. Söylenenler ışığında elde edilen bilgiler, iPhone'un 14 serisinde mini modellerin olmayacağı yönünde.  Apple, mini modellerin satış hacminden istedikleri tarzı bir verim alamadıkları için bu kararı almayı planlıyordu. Sızdırılan bilgiler ışığında iPhone 14 serisinde yer alacak 4 farklı modelin boyutları şu şekilde:

  • 6.1 inç iPhone 14
  • 6.1 inç iPhone 14 Pro
  • 6.7 inç iPhone 14 Max 
  • 6.7 inç iPhone 14 Pro Max

iPhone 14 Ekran Özellikleri 

Apple, uzun zamandır yapmak istediği bir değişikliği, iPhone 14 serisinde yer alan bazı modellerde uyguladı. Ekran çentiğini kaldırmayı planlayan Apple, iPhone 14 serisinin Pro modelleri için bu planını gerçekleştirdi. Face ID için gerekli donanımı içerisinde barındıran çentik, iPhone 14 serisi Pro modellerinde olmayacak. 

iPhone 14 serisi Pro modellerde çentiksiz ekran yer alacak. Face ID donanımlarını içerisinde barındıran çentik kalktığı için, Face ID donanımı ekranın alt tarafına yerleştirilecek.  Ekran ile ilgili diğer özellikler ise aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

iPhone 14 kamera özellikleri

2022 iPhone 14 Pro modellerinde 48 megapiksel kameraların bulunacağı söylenmekte. Bu kameraların aynı zamanda 12 megapiksellik fotoğraflar çekebileceği de söyleniyor. 48 megapiksellik kameraların, 12 megapiksellik fotoğraflar çekmesi pixel birleştirme teknolojisi sayesinde mümkün olacak.  Bu teknoloji sayesinde Pro modelleri, yüksek ışık altında 48 megapiksellik fotoğraflar çekebilecek. Düşük Işık altında ise 48 megapiksellik lensin avantajını da kullanarak yüksek kaliteli 12 megapiksellik fotoğraflar çekilebilecek.

iPhone 14 donanım özellikleri

iPhone 14 serisinin donanım özelliklerine dair birtakım söylentiler mevcut. Bu söylentiler çip olarak A15 bionic çipinin kullanılacağı hakkında. Aynı zamanda 3.2 GHz işlemci hızına sahip olacağı da söylentiler arasında. Yine bu söylentilere göre iPhone 14 modelleri 6 çekirdekli CPU’ya sahip olacak. iPhone 14’ün donanım özelliklerine dair şu ana kadar bilinenler aşağıdaki tabloda yer almıştır:

Chipset Apple A15 Bionic
CPU Frekansı 3.2 GHz
CPU Çekirdeği 6 Çekirdek
Ana İşlemci (CPU) 2 x 3.2 GHz
1. Yardımcı İşlemci 4 x 2.0 GHz
İşlemci Mimarisi 64-bit
GPU (Grafik İşlemcisi) 4 x Apple GPU
CPU Üretim Teknolojisi 5 nm 
Dahili Depolama 128 GB
Hafıza Kartı Desteği Yok
Hafıza Seçenekleri 128 GB/256 GB/512 GB/ 1 TB Depolama Seçenekleri

iPhone 14 batarya (pil) özellikleri 

Apple'ın bütün iPhone 14 serisindeki modellerinde batarya kapasitelerinin arttırılacağına dair bilgiler sızdırıldı. Bu bilgilere göre iPhone 14 serisinin batarya kapasiteleri modellerine göre şu şekilde olacak:

  • iPhone 14: 3.279 mAh
  • iPhone 14 Max: 4.325 mAh
  • iPhone 14 Pro: 3.200 mAh
  • iPhone 14 Pro Max: 4.323 mAh

 Apple'ın bir önceki sene çıkarmış olduğu iPhone 13 serisindeki modellerin bataryası kapasiteleri ise şu şekilde idi:

  • iPhone 13: 3.227 mAh
  • iPhone 13 Pro: 3.095 mAh
  • iPhone 13 Pro Max: 4.352 mAh

Sızdırılan bilgiler ışığında iPhone 14 serisindeki modellerde hızlı şarj özelliği olacak. Aynı zamanda kablosuz şarj özelliği de iPhone 14 serisindeki modellerde yer alacak. Kablosuz şarj, hızlı kablosuz şarj özelliği olarak modellerde mevcut olacak. iPhone 14 serisindeki modellerde değiştirilebilir batarya özelliği ise olmayacak.

iPhone 14 tasarımı

iPhone 14 modellerinin görünüşlerinin ufak değişiklikler dışında iPhone 13 modelleri gibi olması beklenmekte. iPhone 14 serisinin Pro modellerinde, ekranda çentik olmayacak şekilde değişiklikler olacak. Ekrandaki ufak değişikliklere ek olarak gövde tasarımında da bazı yenilikler beklenmekte.

Bazı analistler, Apple iPhone modellerinin arka kamera çıkıntısı yerine, çıkıntısız bir kasa tasarımı beklemekte. Gömme kamera olarak nitelendirilen bu özellik, iPhone 14 serisi modellerinde beklenmekte. Bunun yanında ses tuşlarının tasarımlarında da birtakım değişiklikler öngörülüyor. iPhone 4 ve iPhone 5 serilerindeki ses tuşu tasarımlarının, iPhone 14 serisindeki ses tuşu tasarımını etkilediğine dair söylentiler var. Daha yuvarlak ses tuşlarının kullanılması öngörülüyor.

Bunların yanında iPhone 14 serisinin modellerinde cihazların alt kısmında yer alan hoparlör ve mikrofonlara dair de değişiklikler beklenmekte. Alt kısımda yer alan hoparlör ve mikrofonlarda tek tek delikler yerine, uzun ağ oyuklarının olması bekleniyor.

Paylaşılan bir rapora göre, iPhone 14 serisinin modellerinin kasasının titanyum malzemesinden üretilmesi bekleniyor. Yüksek kalitedeki titanyum sayesinde, cihaz gövdeleri aşınmaya daha dayanıklı bir hale gelecek. Apple, daha önce Apple Watch için titanyum malzemesini kullanmıştı. Fakat daha önce iPhone modellerinin herhangi birinde titanyum kasaya denk gelinmedi. Yani bu yenilik, iPhone modelleri için bir devrim niteliğinde olacak. Titanyum; çelik ve alüminyumdan çok daha dayanıklı ve sert bir yapıya sahiptir. Bu da iPhone cihazlarının çok daha sağlam olacağı anlamına gelir. 

iPhone 14 renkleri 

Son sızdırılan bilgiler ışığında iPhone 14 serisinin şimdiye kadarki en renkli iPhone serisi olacağı söyleniyor. Toplamda 4 modelden oluşan iPhone 14 serisinin, 8 farklı renkte sunulacağını dair bilgiler ortalıkta dolaşıyor. iPhone 14 serisinin sahip olacağı renkler ise şu şekilde öngörülmekte:

  • Siyah
  • Soluk yeşil
  • Pembe
  • Kırmızı
  • Leylak
  • Sarı
  • Mavi
  • Mor

iPhone 14 lansman tarihi

iPhone 14 ailesinin ne zaman tanıtılacağı kesin olarak belli oldu. Apple Yapmış olduğu duyuruda lansman tarihini 7 Eylül 2022 Çarşamba olarak açıkladı. “Far Out” adı verilen etkinlikte, Apple iPhone 14 serisini tanıtacak. Lansman, Türkiye saati ile 20.00’da başlayacak. Lansmanda iPhone 14 serisinin yanında, Apple Watch modelleri de tanıtılacak.  Aynı zamanda ikinci nesil AirPods Pro da lansmanda yer alacak.

iPhone 14 çıkış tarihi

iPhone 14 serisinin piyasaya sunulma tarihi Apple tarafından tam olarak duyurulmadı. Fakat daha önceki yıllardan yapılan analizler yardımı ile ekim ayının ortalarına doğru modellerin piyasada görülmesi bekleniyor. En geç eylül ayının sonlarına doğru iPhone 14 modellerinin satışa sunulması öngörülüyor.

iPhone 14 ne zaman Türkiye’ye gelecek?

iPhone 14 modellerinin Türkiye piyasasına ne zaman gireceği bilgisi Apple tarafından kesin olarak duyurulmadı. Bu zamana kadar lansman tarihine ve daha önceki modellerin çıkış tarihlerine bakarak bir tahminde bulunulabilir. iPhone 14 modellerinin Türkiye'ye ekim ayının sonlarına doğru gelmesi bekleniyor.

iPhone 14 fiyatı 

Forbes’ta yer alan iddialara göre Apple, iPhone 14 serisine zam yapacak. iPhone 14 modelinin fiyatı, iPhone 13 modeli ile aynı olacak şekilde sabitlenecek. Fakat iPhone 14 serisindeki diğer modellerde, 13 serisi ile kıyaslandığı takdirde 100 dolar fark olacak. Yani iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, ve iPhone 14 Max modelleri, iPhone 13 serisine göre 100 dolar daha pahalı olacak. Buna göre yeni iPhone 14 fiyatları şu şekildedir;

  • iPhone 14 Fiyatı 24999 TL
    iPhone 14 Pro Fiyatı 33999 TL
    iPhone 14 Pro Max Fiyatı 36999 TL

iPhone 14 Amerika fiyatı 

Forbes’tan alınan bilgilere göre, iPhone 14 ün Amerika fiyatı, iPhone 13 başlangıç fiyatları ile benzer olacak. iPhone 14 serisindeki diğer modellerde ise 100 dolar kadar bir fark beklenmekte. Bu bilgiler ışığında iPhone 14 serisinde yer alan modellerinin fiyatları aşağıda verilmiştir:

  • iPhone 14 - 799 dolar
  • iPhone 14 Max - 899 dolar
  • iPhone 14 Pro - 1099 dolar
  • iPhone 14 Pro Max - 1199 dolar

iPhone 14 Avrupa fiyatı 

iPhone 14'ün Avrupa fiyatı $1100 olarak beklenmekte. Avrupa satış fiyatına dair kesin bilgiler Apple tarafından kamuoyu ile paylaşılmadı. Fakat sızdırılan bilgiler ışığında beklenen fiyat 1100 dolar olarak belirlendi.

iPhone 14 Türkiye fiyatı 

iPhone 14 Türkiye fiyatı ise oldukça merak edilmekte. Özellikle geçtiğimiz sene yaşanan enflasyon yüksekliği ve kur farkı sonrasında fiyatların ne şekilde sabitleneceği merak konusu. Apple herhangi bir zam yapmaz ise, yani iPhone 13 çıkış fiyatı üzerinden hesaplamalar yapılırsa durum şu şekilde olur:

  • 799 dolarlık fiyat, dolar kuru 18 olacak şekilde hesaplanırsa, iPhone 14 Türkiye beklenen fiyatı 24.500 TL olacaktır. 

Apple, iPhone 14 serisindeki diğer modelleri 100 dolar zam yapacak şekilde satışa sunar ise, Türkiye pazarındaki beklenen fiyat ise şu şekilde olacaktır:

  • 100 dolar zam olacak şekilde, dolar kuru 18 olacak şekilde hesaplanırsa, iPhone 14 Pro Max 1 TB model için Türkiye beklenen fiyat 51.000 TL ila 53.000 TL arasında olur.