Sıfır otomobil fiyatları ve ikinci el araç fiyatlarının adeta uçuşa geçtiği şu günlerde rakamlar akıl alır bir seviyede değil.

Geçtiğimiz yıl 220 bin TL bandında satılan otomobiller şu andaki liste fiyatlarında 400.000 TL’nin üzerine çıkmış durumda.

Sıfır otomobil fiyatlarının dışında ikinci el fiyatlarındaki artışlar da tüketiciyi kara kara düşündürmeye başladı.

İsterseniz ikinci el piyasasındaki olumsuz havaya ve yaşanacak fiyat düşüşünün detaylarına birlikte göz atalım…

2020 yılında başlayan stok sıkıntıları büyük ölçüde giderildi. Fakat 2020 yılında sıfır otomobillerin ikinci el olarak satılmaya başlaması, yeni bir Pazar oluşturdu.

Dolayısıyla artık bayilerde getirdikleri otomobilleri kendi ikinci el mağazalarında ya da galerilerde liste fiyatının 200 – 300 bin TL üzerine satmaya başladılar.

Dolayısıyla bu sistemin, stokla ya da başka bir olumsuzlukla alakası yok. Bu ülkeye 1 milyon otomobil de gelse, yine otomobil fiyatları şişkin bir şekilde devam eder. Tabi ki yeni düzenleme bu durumu tamamen tersine çevirecek.

Artık dünyada bayi sistemi rafa kaldırılıyor. Pek çok otomobil sitesi internetten online satışa geçmiş durumda.

Türkiye’de de bunun tohumları atıldı. Nitekim 2024 yılı ile birlikte pazarda yer alan üreticilerin yarısından fazlasının online satışa geçmesi bekleniyor.

Peki bu düzenleme ile fiyatlar nasıl değişecek? İşte herkesin merak ettiği sorunun yanıtı…

Aynı Tesla Y’de olduğu gibi, kullanıcılar online site üzerinden otomobilleri normal fiyatlarıyla satın alıp, fabrikadan ya da teslim merkezlerinden gidip alacaklar.

Tesla Y’yi 3 milyon TL’ye satanlara olduğu gibi otomobiller 2 katı fiyat çekenlerin ellerinde kalacak.

Bir diğer önemli unsur da tabi ki seçim vaatlerinden biri olan otomobilde vergilerin hafifletilmesi ve ÖTV’nin kalkması. (Gençlere alacakları ilk otomobilde)

Bu sayede otomobil fiyatları yarı yarıya düşecek. Yani 2024 yılı otomobil pazarı açısından devrim niteliğinde bir sene olacak.