ARACIN GEÇMİŞİ HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLMAK
İkinci el araç alacak kişilerin büyük bir kısmı aracı ilk kullanıcısından almayı tercih ediyor. Ancak üretim tarihi daha eski olan araçlar için gerçekleştirilen devir işlemlerinin sayısı artış gösterebiliyor. İkinci el araç alacak kişilerin özellikle şahıslardan alınacak araçlarda kısa süre önce devir işlemi gerçekleştirilmemiş olmasına ve satıcının ruhsat sahipliği süresinin kısa olmamasına dikkat etmesi gerekiyor.
ARACIN FİZİKİ DURUMUNDAN EMİN OLMAK
Satın alınacak ikinci el arabanın hem iç hem de dış kısmının kapsamlı bir şekilde incelenmesi oldukça önemlidir. Çizikler, ezikler ve pas olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. İkinci el araç alacak kişilerin alım-satım işlemleri sırasında kurumsal ölçekte hizmet veren, hazırlayacağı raporu ıslak imzalı ve kaşeli olacak şekilde müşterisine sunan ve detaylı analiz yapan ekspertizlere başvurması gerekiyor.
HASAR KAYDINI KONTROL ETMEK
İkinci el araç alım-satım işlemlerinde hasar kaydı fiyatın en belirleyici unsuru olarak öne çıkıyor. İkinci el araç alacak kişilerin hasarsız veya az hasarlı araçlara yönelmesi, orta ve ağır hasarlı araçlardan uzak durması gerekiyor. Uzmanlara göre alıcıların ilerleyen zamanlarda çeşitli sürprizlerle karşılaşmaması için tramer kaydının kontrol edilmesi oldukça önem taşıyor.
FİYAT ANALİZİ YAPMAK
İkinci el araç piyasasının son birkaç yılda fiyat bakımından sıfır araçlara yaklaştığı görülüyor. İkinci el araç alacak kişilerin alım-satım işleminden önce aracın ve muadillerinin fiyat analizini yapması öneriliyor. Ayrıca ikinci el araç alacak kişilerin ek masraflara yönelik bir bütçe ayırmaları gerektiğinin de altı çiziliyor.
KİLOMETRE DURUMUNU KONTROL ETMEK
İkinci el araç alım-satım işlemlerinde aracın değerini belirleyen bir diğer faktör de aracın kilometre durumudur. İkinci el araç alacak kişilerin araç alım-satım işlemlerinde aracın kilometre durumunu kontrol etmesi gerekiyor. Motor kullanımı ve yürür aksamların az yıpranmış olması da dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor.