Ülkemizdeki turizm gerçeğini ve ekonominin zorladığı şartları unutarak… Son zamanlarda özellikle sosyal medyada “Arap turistler üzerinden” Trabzon’a yapılan hakaretlere canı sıkılmayan Trabzonlu yoktur.

Trabzon halkını “Arap TURİSTLERE karşı” susuyorlar şeklinde bir suçlamayla, “vatanına ihanet eden” ilan etmek büyük hadsizliktir.

Bir çok kentimizde ve ülkemizde ciddi sorun teşkil eden sığınmacıları görmezden gelenlerin, Arap turistler üzerinden Trabzon’u hedef alması, bir kötü niyet olsa gerek. Bunun bir çok nedeni olabilir. Trabzon’un futboldaki başarısı, turizmde Antalya’dan sonra yıldızı parlayan bir kent olması ve bölgedeki stratejik önemi gibi

Elbette denetimsiz mülk satışı ve yabancı dil ile yazılan (Arapça) levhaların Türkçenin önüne geçmesi kabul edilir bir şey değildir. Bu levhalar Trabzon halkının psikolojisini olumsuz yönde etkilemekte, dolayısıyla Trabzon tarafından fazlaca sorgulanmaktadır. Ki bu yanlışlar turizmle öne çıkmış bütün kentlerin ortak sorunudur…

Trabzon, her ne kadar sadece futbol konusunda ortak hareket ediyor gibi görünse de, milli ve kültürel değerler konusunda da fazlasıyla duyarlı olduğunu ispatlamış bir kenttir.

Dolayısıyla kentine karşı yapılan olumsuz yayınlardan etkilenerek zaman zaman turistlere kötü davranan olabiliyor.

Sarp kapısı açıldığında da buna benzer manzaralar yaşanmış, esnaf ne kadar memnun olursa olsun Rusların Trabzon’daki varlığı bazı kesimleri rahatsız etmiş hatta tehlikeli bulunmuştu. Birden bire fiziksel, kültürel ve sosyal dönüşüm içinde olan kent bugünleri aratmayan çalkantılar yaşamıştı.

Bu olumsuz havanın neticesinde de Ruslar, turizm ve alışveriş alanı olarak Trabzon’u terk etmişti. Son haberlere göre geçtiğimiz günlerde, altı yüz kişilik bir Rus turist gurubu Sinop limanına inerek, kente misafir oldu.

Bugün turist olarak gelen Araplar, sahip oldukları ekonomik refah nedeniyle dünya turizm piyasasının odak noktası diğer bir deyişle hedef pazarı konumundadır. Bu pazarı talep eden sadece Trabzon değil elbette… Tecrübelerine dayanarak her Trabzonlu bilir ki, Arap turistler de bir gün gidecek, belki bir dahaki sezona hiç gelmeyecek.