Geçtiğimiz günlerde Trabzon'da düzenlenen  "Kadın Emeği Türkiye’nin istikbali"

programında kurulan standlarda rastladım bu torunlara.

Of Ak parti Kadın Kolları standını incelerken bir kadın olarak benim de kolyeler bileklikler küpeler tesbihler ve daha nicesi dikkatimi çekti.

Birbirinden şık ve el emeği bu tasarımların malzemesini önce değerli bir taş sandım.

Bilgi almak için sorduğumda kadın  girişimci  Elif Ulusoy hanimefendi ve girişimci kadın dostları bunun bir gözyaşı otu olduğunu anlattılar ve çok şaşırdım.

Elif hanım  el emeğiyle bahçesinde  büyüttüğü tesbih tohumlarıyla yapılan bu eşsiz takıları tanıttı ve nasıl bir işçilik ile takıların ortaya çıktığını anlattı bize.

Gurur duydum ve mutlu oldum.

Şehrimde böylesi değerli emekçi ve çalışkan kadınlar oldukça geleceğimiz daha parlak olacaktır elbet.

Şehirde olmayanı üretmek ve bir yandan da üretimden para kazanmak kısa zamanda büyük başarı.

Biz bilmeyenler için biraz tanıtalım bu bitkiyi. Bu bitki doğal olarak güneydoğu Asya’da yayılış gösterir.2 metre büyüyebilir. Gövde dik, pürüzsüz, çıplak ve güçlüdür.Dil 10 mm uzunluğundadır. Yaprak ayası 30 cm uzunluğunda ve 5 cm genişliğindedir. Alttaki yaprak şeritsi sipsivri, üstteki mızraksı ve ikisi de yüreksi tabanlıdır. Erkek başakçıklar 6 ila 8 mm uzunluğundadır. Dışkavuzlar ters yumurtamsıdır. Popüler bir süs bitkisidir.

Cins adı Antik Yunanca “hurma” anlamına gelir. “Coix”, bir palmiye türü olan Hyphaene The baica’nın antik çağdaki adıdır, bu ağacın kurutulmuş meyveleri ile Coix cinsinin tohumları birbirine benzer.

Tür adı Antik Yunanca “Eyüp’ün gözyaşı” anlamına gelir. Türün tohumlarının gözyaşına benzemesine işaret eder. Hastalıklara karşı sabretmesi ile bilinen bir peygamber olan Eyüp ya da Job karakteri ile ilgili en erken kayıtlar Sümerlere aittir. Çeşitli sıkıntılar ve yokluklar ile sınanan karakter, bunların hepsine göğüs germiş ve en sonunda da ödüllendirilmiştir. Eyüp’ün gözyaşı olarak bilinen diğer bitki Pulicaria dysenterica’dır, Eyüp’ün yaralarını bu bitki ile iyileştirdiğine inanılır.

Ayrıca  tohumlar pişirilerek de tüketilebilir. Tohumları çorba ve yemeklere eklenir. Tohumları öğütülerek ekmek yapımında kullanılır. Tohumları kavrularak kahve gibi içilir.

Geleneksel tıpta da kullanılan bu bitki yatıştırıcı, iltihap giderici, ateş düşürücü, antiseptik, spazm çözücü, hipoglisemik, hipotansif ve parazit düşürücüdür. Kabuğu çıkarılmış olan tohum romatizma tedavi edici, idrar söktürücü, soğutucu ve toniktir. Tohumlardan elde edilen çay, siğillerin iyileştirilmesi için içilir. Akciğer apsesi, lober pnömoni, apandisit, romatoid artrit, ishal, ödem ve zor idrara çıkma tedavisinde de kullanılmaktadır. Bitki kanserin tedavisinde kullanılmıştır. Kökler adet bozukluklarının tedavisinde kullanılmıştır.

Kök kaynatılarak parazit düşürücü olarak kullanılmıştır.

Böyle değerli ve kıymetli bir bitkinin şehrimizde üretiliyor olması bizleri ancak gururlandırır.

Elif Ulusoy hanımefendiyi ve diğer girişimci kadınlarımızı  önce azimleri sonra işlerine göstermiş oldukları sabır için tebrik ediyor ürünlerinin daha çok kişiye ulaşması için  oluşturulması gereken pazar konusunda destek vermek adına idari amirlerimizi desteğe davet ediyorum.

Kadın diyip geçmeyin

Güçlü ve çalışkan kadınlar ile geleceğe yürümeyi deneyin

Artık gözyaşı sadece bir bitki olarak kalsın..