Google'ın Android akıllı telefonlardaki ivmeölçer sensörlerini deprem tespit etmek için kullandığı sistem, geçtiğimiz yıl ABD'nin Kaliforniya eyaletinde başlatılmış ve ardından birçok farklı ülkede kullanıma sunulmuştu.

Bu özellik ile birlikte, Android cihazlar önce bir depremin neden olduğu dalgaları tanıyor. Ardından Google, telefonlardan gelen verileri analiz ederek sismik aktivitenin arttığı alandaki kullanıcılara erken uyarı mesajı gönderiyor. Kullanıcılar da bu hizmeti reddetmedikleri takdirde otomatik olarak bilgilendiriliyor.

ANTALYA DEPREMİNİ ÖNCEDEN HABER VERDİ
Bu sabah saatlerinde, Antalya'nın Alanya ilçesi açıklarında 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, deprem saat 06.21'de deniz yüzeyinin 39,52 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

Antalya’da gerçekleşen depremden saniyeler önce Android kullanıcıları, Google’ın deprem uyarı sisteminden gelen bildirimle karşılaştı.

google_4536

Şirket, hem depremleri tespit etmek hem de insanları uyarmak için deprem algılama sistemine tamamen güveniyor.

Çünkü neredeyse her akıllı telefon, mini bir sismograf gibi davranan ve birincil ve ikincil deprem dalgalarını tespit edebilen bir ivmeölçer sensörüne sahip.

Bu nedenle Google, milyonlarca Android telefonu bu sisteme bağlayarak, dünyanın en büyük deprem algılama ağını kurmak istiyor.

Google’ın destek aldığı deprem bilimi uzmanları,  meydana gelebilecek yanlış uyarılara rağmen akıllı telefonların mini-sismograflara dönüşmesinin büyük bir avantaj sağlayacağını söylüyor.

Araştırmacılara göre çoğu akıllı telefonun sensörü, depremin merkez üssünün yaklaşık 1 kilometre içindeki 3.1 ve üzerindeki şiddetleri kaydedebiliyor.

google deprem bildirim sistemi

DEPREM UYARI BİLDİRİMLERİ NASIL AÇILIR
Eğer siz de Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefon kullanıyorsanız, Ayarlar > Konum > Deprem uyarıları yolunu izleyerek bildirimleri açıp kapatabilirsiniz.

google deprem bildirimi nasıl açılır android