8 Aralık 2019 tarihinden beri tutuklu olan gazeteci Aziz Oruç, üçüncü kez hâkim karşısına çıktı. Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği Oruç‘un 'örgüt üyeliği' ve 'örgüt propagandası' suçlamalarıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması Ağrı 2. ACM‘de görüldü. 11 aydır tutuklu olan gazeteci Aziz Oruç, duruşmaya Patnos L Tipi Kapalı Cezaevinden SEGBİS aracılığıyla katıldı.

 

"YILLARDIR GAZETECİLİK YAPIYORUM"


Oruç, suçlamalarla ilgili, "Yakalandığım ülkelerden, İran ve Ermenistan'dan, Türkiye'ye yasal yollarla gönderilmemi talep ettim. Taleplerimi karşılamadılar. Türkiye'ye kendi imkanlarımla gelmek durumunda kaldım. Sınırı yasa dışı yollarla geçtiğim için hakkımda örgüt üyeliğinden dava açıldı. Sınırı yasa dışı yollarla geçmek nasıl oluyor da örgüt üyeliğine gerekçe olarak kabul ediliyor? Yıllardır gazetecilik yapıyorum. Ankara'da, Bingöl'de, Diyarbakır'da ve Van'da" ifadelerini kullandı. Oruç, "En son da Hewler'de gazetecilik yapıyordum. Bütün faaliyetlerim bunlardır. Ben gazeteciyim ve Kürdüm. Bunların ikisi de suç değil" savunmasını yaptı.


 
ADLİ KONTROL ŞARTI İLE TAHLİYE


Mahkeme, gazeteci Oruç'un tahliyesine karar verdi. Savcının 'tutukluluğun devamı' talebine rağmen ara kararında gazeteci Oruç'un 11 ay sonra adli kontrol şartı ile tahliyesine karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmanın 16 Nisan 2021 tarihinde görülmesini kararlaştırdı.