Bildiğiniz üzere yeni sezondan itibaren Türkiye Süper Ligi'nde yabancı kuralı 8+6 olarak işleyecek.
Yani 14 yabancı futbolcu ile sözleşme imzalayabileceksin ama sahada en fazla 8 tanesi bulunabilecek.
Devam eden sezonlarda ise 7+5 ve 6+4 olarak uygulanacak.

Peki yeni yabancı kuralı Türk futboluna ne kazandıracak?
İlk kazandırdığı şey; yerli statüsündeki futbolcularının değerinin 5-6 kat artması oldu. Bakın yeteneği demiyorum, değeri.
Aynı yetenekteki ve aynı potansiyeldeki yerli oyuncular için kulüpleri kapıyı 3-4 milyon Euro'dan açmaya başladı bile.
Yabancı kuralı öyle bir anda da gelmedi, geçen sezon ertelenmişti hatırlarsanız. Zira bazı kulüpler üçer beşer yabancı alıyordu o sıralar.
Bu kuralın başarılı olabilmesi için Türk futbolunu yönetenlerin aynı kararlılıkla altyapı gelişimine de el atması lazım.
Külüplere yabancı kuralını dayattığı gibi altyapı sistemini de dayatmalı ki kural asli amacına hizmet etsin.
Sadece dayatma yetmez, bunun için gerekli koşulların oluşturulması ve maddi kaynağın sağlanması da Türk futbolunu yönetenlerin üzerine düşmektedir.

Daha önce de bu tarz kararlar uygulandı. Türk futbolu ve Türk futbolcuları gelişmek şöyle dursun geriye gitti.
Bunun sebebi kuralın sadece futbolcu ederlerine etki etmesiydi. Nasılsa kulüpler bize muhtaç diyen yerli futbolcular kendilerini geliştirmedi, parasını alıp yan gelip yatmayı tercih ettiler.
Çılgın paralara alınan yerli oyuncular kulüplerin kabusu oldu. Sonuç olarak futbol kulüplerinin bugünkü maddi çöküntüsünün baş nedenlerinden biri oldu yabancı kuralı.

Uygulama nasıl olursa bu kural başarı sağlar?
İlk olarak yukarıda da belirttiğim gibi altyapı yatırımları hızlanmalı. Özellikle tesis, eğitim ve kadro yapılanması sağlanmalı. Burada görev tabi ki TFF'nindir.
Yabancı futbolcularda milli takım ve yaş kriterleri getirilmeli. Örneğin; ülkesinin milli takım kategorilerinde yer almamış oyuncuların transferi sınırlandırılmalı. (Yasaklanmamalı, sınırlandırılmalı)
Böylece yabancı çöplüğü dediğimiz hadisenin önüne bir nebze olsun geçilebilir.
Bir diğer nokta yerli oyuncuların (Yurt içi transfer piyasasında) değerlerinin bir denetim mekanizmasına bağlanması. Bu konunun ahlaki boyutu da var, oraya girmeyeceğim.
Ederi 1 olan futbolcuya 5 isteyen, bir kulübe 3 lira fiyat çekerken aynı futbolcuyu başkasına 1'e seve seve satan kulüplere bir yaptırım olmalı. Az önce belirttiğim ahlaki boyut burada devreye giriyor.
Başka bir husus genç yerli oyuncuların gelişimlerinin takip edilmesi. Kulüplerden belli aralıklarla raporlama talep edilmesi ve bunların incelenmesi. Saldım çayıra anlayışından vazgeçilmesi.

Bitirmeden şunu da belirteyim; yabancı kuralının esnek olduğu zamanlarda kulüplerimiz daha fazla yerli oyuncu ihraç etti. Avrupa'nın birçok büyük kulübünde oynayan yerli oyuncular kural yokken o kulüplere transfer oldu.
Lille kadrosundaki Türk futbolcularla Fransa şampiyonu olduğunda bu kural yoktu mesela. Çağlar Premier Lige, Merih Serie A'ya yabancı kuralı yokken transfer oldu. 
Demem o ki bu kural gerçekten de Türk futbolunun geleceği için alındıysa devamında gerekli çalışmaların mutlaka yapılması bir zorunluluktur. 
Lakin bu kural birilerinin ekmeğine yağ sürmek için alındıysa futbola yabancı bir kural olur ki o zaman vay Türk futbolunun haline vay.

Son olarak konuya Trabzonspor açısından bakıp bitiriyorum. Bu kural, her zaman futbol kenti olmakla ve altyapısı ile övünen Trabzonspor için altın bir fırsattır. Değerini bilene tabi.

Sevgi ve saygılarımla,