Spor

Trabzonspor - Beşiktaş maçı tekrar edilir mi?

Abone Ol

beIN TRIO'DAN ZORBAY KÜÇÜK YORUMU Spor Toto Süper Lig'in yayıncı kuruluşu beIN Sports'ta yayınlanan hakem analiz programı beIN Trio'da Lale Orta, Bülent Yıldırım ve Deniz Çoban Trabzonspor - Beşiktaş maçının hakemi Zorbay Küçük'ün kararlarını değerlendirdi. * Pozisyon görüntüleri beIN Sports 1'den alınmıştır.

16. DAKİKA Welinton'un Djaniny'e faulünde kart gerekir mi? Lale Orta: Sarı kart gerekirdi. Deniz Çoban: Sarı kart gerekirdi. Bülent Yıldırım: Sarı kart daha doğru tercih olurdu.

21. DAKİKA Abdülkadir'in Josef'e faulünde kart gerekir mi? Lale Orta: Sarı kart gerekirdi. Deniz Çoban: Net sarı kart. Bülent Yıldırım: Net sarı kart.

28. DAKİKA Puchacz'ın Batshuayi'ye müdahalesinde penaltı kararı verilmeli miydi? Lale Orta: Kesinlikle penaltı ve sarı kart. Atak başlangıç fazında da faul var. Bu nedenle VAR karışmadı bence. Penaltı verilmiş olsa atak başlangıç fazına geçilecekti ve penaltı iptal edilecekti. Deniz Çoban: Net bir penaltı. Öncesinde net bir faul var. İki oyuncu da sarıyı hak ediyor. VAR, penaltı olunca devreye girer. Penaltı var. VAR, sonucu bilinen bir inceleme başlatmalıydı. Herkes bu yüzden bu pozisyonu konuşuyor. Bülent Yıldırım: Bu pozisyon net bir sarı kart, net bir penaltı. Kontrolsüz uçarak geliyor Puchacz. Pozisyonun öncesinde Denswil, Batshuayi'nin yolunu kapatıyor. Batshuayi de omuzdan çekip indiriyor. Bu da kontrolsüz hareket sarı kart. Burada hücum faul olsa bile VAR, hakemi çağıracak, gösterecek. Burada penaltı var. Başında da hücum faul var diyecek. Protokolü ve kuralları bilmeyen bir hakem ile VAR'ı yanyana koyarsanız böyle olur. Tecrübeli bir VAR olsa bu pozisyon tartışılmazdı.

36. DAKİKA Can'ın Bakasetas'a yaptığı faulde sarı kart doğru mu? Lale Orta: Bana göre en masum faullerden bir tanesi. Topa uzanan ayaklar. Tamamen yanlış sarı kart. Kartları da çok standart dışıydı maçta. Deniz Çoban: Hiç kart gerekmez bu pozisyonda. 4 tane atladığı kart var, burada hiç vermemesi gerekiyor ama veriyor. UEFA'da olsa bu maç 36. dakikaya kadar yaptığı hatalarla sezonu kapatırdı. Bülent Yıldırım: Asla doğru değil. İkisi de boştaki topa kayıyorlar. Bir temas var. Hakem yanıldı. Kartını yanlış zamanda kullandı.

41. DAKİKA Lale Orta: Siopis'in hareketi faul. Sonradan Denswil'in faulü var. O sarı kart görmeliydi. Topla ilgisiz Batshuayi'ye vuruyor. Deniz Çoban: Denswil sarı kart görmeliydi. Bülent Yıldırım: Müsabakanın kontrolünün tamamen kaybolduğu andı bu. Siopis'in hareketi sınırda. Denswil kayarak gelip biçiyor. Denswil sarı görmeliydi.

41. DAKİKA POZİSYONUN ÖNCESİ

43. DAKİKA Puchacz'a faul var mı, kart gerekir mi? Lale Orta: Denswil ayağını kontrolsüzce savuruyor sonrasındaki pozisyonda. Sarı kart verilebilir. Deniz Çoban: Denswil'e sonrasındaki faulden ikinci sarı çıkabilir. Bülent Yıldırım: Sahanın yıldızlarındandı Puchacz, çok iyi oynadı. Çok güzel süslüyor. Harika süslüyor. Zannedersiniz yüzüne dirsek geliyor. Teatral yeteneği çok iyi. Ardından Denswil, Rosier'e faul yapıyor. Kontrolsüz hareketi var, ikinci kez sarı kartı atlıyor.

43. DAKİKA POZİSYONUN SONRASI

45+2. DAKİKA Visca'nın Rıdvan'a müdahalesi var. Lale Orta: Top geçtikten sonra ayağa basıyor. Sarı kart olmalıydı. Rıdvan'ın canının yandığını da görüyoruz. Deniz Çoban: Ayağının üzerine, gecikmiş ve kuvvetli bir müdahale var. Sarı kart. Bülent Yıldırım: Edin Visca normalde kontrollü bir oyuncudur. Sınırın dışına çıkmış. Tabandaki çivileri Rıdvan'ın ayağına basıyor. Net sarı kart.

46. DAKİKA Siopis'in Alex Teixeira'ya müdahalesinde faul var mı, kart gerekir mi? Lale Orta: Sarı kart verse de kabul edilebilir, vermese de. Limitte. Deniz Çoban: Doğru karar verdi hakem. Bülent Yıldırım: Faul doğru. Limitte bir müdahale. Kart gerekmez.

47. DAKİKA Denswil'in Vida'ya müdahalesi var mı, penaltı gerekir mi? Lale Orta: Vida boynundan çekiliyor. Bu penaltı. Elini koyuyor Denswil, Vida'yı dürüşüyor. Deniz Çoban: Penaltıya daha yakınım. Lüzumsuz bir hamle. Mücadelenin o şekilde yapılmasına gerek yok. Bülent Yıldırım: İkili mücadele. Futbolun içinde bir mücadele penaltı değil.

47. DAKİKA Kaleciye pas kararı doğru mu? Lale Orta: Kaleciye pas kararı doğru. Hüseyin kornere gitmesin diye önlüyor ama kalecisine doğru ayak içiyle veriyor. Bu kaleciye pas. Deniz Çoban: Kaleciye bilerek pas vermek ihlaldir. Bunu da yorumlamak hakeme bırakılmıştır. Bence bilerek top dışarı çıkmasın ve kaleci alsın diye veriliyor. Uilenberg, yüzde 10 bile tartışılacak durum varsa kaleciye pas olarak değerlendirmeyin diyor. Zorbay Küçük, talimatı düzgün uygulayamadı. Bülent Yıldırım: Hüseyin, topu dışarı çıkarmamak adına hamle yapıyor. Hüseyin ayak koymasa kaleci koyacak. Burası gri bir alan. Böyle geri pas olmaz. Kasıtta manevi unsur eksikliği var. Ayakla bilerek kaleciye pas yok. Karambolde bir pozisyon.

47. DAKİKA Endirekt serbest vuruşta kural hatası var mı? Lale Orta: Kural hatası. Skandal bir hata bu. Hayatımda ilk defa buradan atılan bir endirekt serbest vuruş gördüm. Futbol oyun kuralları kitabı bunu tanımlıyor zaten. Bunun zaten yeri de belli. Ön çizgiden yaptıracaksınız bunu. Tüm futbolcular, kaleciler dahil kale çizgisine dizilmek zorundalar. Bu temel bir kural. Penaltı atışı nasıl penaltı noktasından yapılıyorsa, bunun da kural kitabında çizimi var. Deniz Çoban: Kural hatası. Bu kural, ilk hakem olmak istediğinizde öğretilir. FIFA Hakemi bilmiyor, yardımcılar, dördüncü hakem, VAR, AVAR ve AVAR yardımcısı bilmiyor. 7 hakem bu kuralı bilmiyor. Bunu yorumlayalım önce. Haydi kuralı bilmiyor. Rakip oyuncular 9.15'te durur, burada 5.5 metrede duruyorlar. Hakem bir de 5.5 metreye çizgi çekiyor. Akıl tutulması bu! VAR odasında kural kitabı var. Açsalar anında bulurlardı. 2.5 dakika geçti zaten vuruşa kadar. VAR hakemi uyarsaydı bari. Bülent Yıldırım: Kural hatası. Anadolu'da bir amatör maçta hakem bunu yapıyor? Nasıl değerlendirirsiniz bunu? Kelimelerle tarif edemiyorum. Üzmek, üzülmek istemiyorum. Alfabenin A'sı, anayasanın ilk maddesi gibi bu kural. Hakem topu oraya koyunca 'Eyvah, buyrun cenaze namazına' dedim. Bu hakemliğin ilk gününde öğretilir. Kendi yaptığın işe saygı duymamaktır. Kabul edilebilir hiçbir tarafı yok. Çok üzülüyorum. Net bir kural hatası. Kitapta tarifi var, aksine uygulama yaptı.

MAÇ TEKRAR EDİLİR Mİ? Deniz Çoban: Beşiktaş itiraz etmeli. Maçın tekrarını talep etmesi lazım TFF'den. TFF, MHK'den görüş isteyecek. MHK, hakeme soracak. Hakem bir rapor yazacak. MHK görüşünü bildirecek. TFF toplanacak, görüşü istemesine rağmen görüşe göre de, aksine de karar verebilir. Bu kararı TFF oy çokluğuyla verecek. Her kural hatası tekrar gerektirmez. Kural hatası maçın gidişatını etkilemeli, gol olur, olmaz gibi. Benim fikrimi sorarsanız, yüzde yüz gol olur diyemezsiniz. Tekrar kararı verilmesi bana göre hatalı olur. Maçın gidişatını etkiledi diyene de itiraz edemem. Lale Orta: Ryan Donk olayında MHK'nin görüşü aksine karar vermişti TFF. Sonuçta TFF yetkili. Beşiktaş'ın itiraz edip etmemesi ilk adım. Beşiktaş burada golü atabilirdi. Beşiktaş itiraz ederse bu maç tekrar edilmeli. Bülent Yıldırım: Sağduyulu kalınmalı. Çarşamba 12'ye kadar başvuru olursa değerlendirilir. MHK'nin inceleme raporu ve TFF yönetiminden geçer bu konu. Beşiktaş itiraz ederse maç masaya taşınır, sıkıntılar başlar. Bu konu bana gelse bu bir kural hatası derim.

53. DAKİKA Montero'nun Visca'ya faulünde sarı kart kararı doğru mu? Lale Orta: Doğru karar. Deniz Çoban: Doğru karar. Bülent Yıldırım: Doğru karar.

64. DAKİKA Josef'in Siopis'e müdahalesinde sarı kart gerekir mi? Lale Orta: Net sarı kart. Deniz Çoban: Net sarı kart. Bülent Yıldırım: Net sarı kart olmalıydı.

67. DAKİKA Beşiktaş'ın kazandığı penaltı kararı doğru mu? Lale Orta: Penaltı doğru karar. Bu hamle penaltı. Deniz Çoban: Penaltı doğru karar. Bülent Yıldırım: Abdülkadir zamanlama hatası yapıyor. Bu bir penaltı.

72. DAKİKA Cornelius'un Montero'ya müdahalesinde kart gerekir mi? Lale Orta: Kolunu araç olarak kullanıyor. Sarı kart gerekirdi. Deniz Çoban: Sarı kart gerekirdi. Bülent Yıldırım: Sarı kart gerekirdi.

75. DAKİKA Kenan Karaman'ın Dorukhan'a faulünde sarı kart doğru mu? Lale Orta: Kart kararı doğru. Deniz Çoban: Sarı kart doğru. Bülent Yıldırım: Kontrolsüz hareket. Doğru karar.

78. DAKİKA Djaniny'nin Ghezzal'a yaptığı faulde sarı kart kararı doğru mu? Lale Orta: Topla oynama niyeti yok. Sarı kart kararı doğru. Deniz Çoban: Net bir sarı kart. Bülent Yıldırım: Ayağını kontrolsüzca savuruyor. Sarı kart kararı doğru.

80. DAKİKA Larin'in kırmızı kartı, Siopis'in sarı kartı doğru mu? Lale Orta: Karar doğru ama bu kırmızı kartın gösterilmesinin birinci aktörü hakemdir. Bu kadar ısrarlı formanın çekilmesine oyunu keskin bir şekilde kesmeliydi. Deniz Çoban: Yine Trabzon'da, yine aynı yerde, yine basit bir kararda kaç tane kırmızı kart çıktı, 4 tane kırmızı kart çıktı. Bülent Yıldırım: Bu tip uzun süreli çekmeli hareketler, top oynamak isteyen oyuncuyu çok rahatsız eder. Yumrukla dirsekle cevap verilir genelde. Burada tokat oldu. Hakem düdüğü biraz erken çalsa, Larin duysa bunu yapmaz. Sonrasında ortalık karıştı. Siopis'in kartı da, Larin'in kartı doğru ama bu hakemin deneyim notuna yazılır.

90+1. DAKİKA Atiba'nın Siopis'e faulünde sarı kart kararı doğru mu? Lale Orta: Doğru, kontrolsüz faul var. Deniz Çoban: Doğru karar. Bülent Yıldırım: Doğru karar.