Spor

Spor yazarları Basel - Trabzonspor maçını kaleme aldı! "Ahlar vahlar içinde, yazık oldu"

Abone Ol

UEFA Konferans Ligi Son 16 Play-Off Turu ilk maçında Basel’i Larsen’in golüyle deviren Trabzonspor bu karşılaşmasını rövanşında İsviçre ekibi ile bu kez deplasmanda karşı karşıya geldi. Bordo-Mavili takım üst düzey performans gösterdiği ancak pozisyonlardan yararlanamadığı maçta Fırtına, 1-0’ın rövanşında Basel’e 2-0 kaybederek Avrupa’ya veda etti. Mücadeye İspanyol hakem Lahoz, vermediği net penaltı ve çıkarmadığı kartlar damga vurdu. Fanatik Gazetesi yazarları karşılaşmayı kaleme aldı.

PENALTI KAÇTI, İKİ GOL İPTAL OLDU Kahramanmaraş'ta yaşanan yıkıcı depremler nedeniyle yasa boğulduğumuz bu günlerde Karadeniz devi ilk maçtaki zaferiyle yüzümüzü güldürse de rövanşta sonunu getiremedi. Fırtına, Anastasios Bakasetas'la bir penaltıdan yararlanamadığı, bir penaltısı ayrıca Stefano Denswill ve Umut Bozok'la bulduğu gollerinin iptal edildiği karşılaşmayı 2-0 kaybetti. Basel'e zaferi ve turu getiren golleri; Zeki Amdouni ile Andi Zeqiri kaydetti.

TRABZONSPOR'A İNANILMAZ DESTEK Trabzon’dan tam 3 bin 300 kilometre uzakta Akyazı ruhu vardı... Basel maçının biletlerini çıktığı gibi bitiren Bordo-Mavili taraftarlar, Basel tribünlerine de akın etti. St. Jakob Park’ta yaklaşık 10 bin Türk yer alırken, inanılmaz bir atmosfer yaşandı. Sadece Trabzonsporlular değil, Galatasaraylı’sı, Beşiktaşlı’sı, Fenerbahçeli’si her takımdan taraftar destek için oradaydı. İsviçre’yi inleten Türkler, 90 dakika boyunca Trabzonspor’a inanılmaz destek verdi ancak temsilcimiz 1-0’ın avantajıyla gittiği deplasmandan 2-0’lık mağlubiyetle ayrıldı ve Konferans Ligi’ne el salladı.

18 MAÇTA 1 GALİBİYET Bartra’yı sağ bek oynatıp, ikinci yarıda Peres’i sokan Abdullah Avcı,ikinci devrede orta sahayı birer birer boşalttı. Önce Siopis’i ardından Doğucan’ı kenara çeken Avcı, yenilen ikinci golle şok oldu. Yusuf Yazıcı, Enis Bardhi ve Umut Bozok gibi hücumcular oyuna dahil olmasına rağmen, sonuç değişmedi. Abdullah Avcı, Avrupa kariyerinde deplasmanda çıktığı 18 maçta sadece 1 galibiyete sahip.

BAKASETAS PENALTIYI DIŞARI ATTI 26. dakikada temsilcimiz, beraberlik fırsatını değerlendiremedi. Larsen'in sol kanatta yaptığı ortaya hareketlenen Maxi Gomez, ceza sahasında Kade'nin müdahalesiyle yerde kaldı ve İspanyol hakem Lahoz, penaltı noktasını gösterdi. Beyaz noktaya gelen Bakasetas, destek ayağı kayınca istediği vuruşu yapamadı ve topu yandan dışarı gönderdi. Yunan yıldız, büyük bir üzüntü yaşarken sosyal medyada da yaptığı vuruş nedeniyle sert bir şekilde eleştirildi.

OLCAY ÇAKIR: BU BÖYLE BİTMEMELİYDİ Maça mükemmel tribün desteğiyle başladı Trabzonspor. Her renkten formasıyla taraftarlarımız büyük bir görsel şölen, büyük bir birliktelik oluşturdular. İş artık oyunculara havale edilmişti. İlk maçın 1-0’lık avantajı da cepte olunca tur küçük stratejilerle bile gelebilirdi artık. Ancak dakikalar 13’ü gösterdiğinde maçın da ilk saçmalığı yaşandı. Avantajı elinde bulunduran takım bu kadar önde yakalanmamalıydı. Bu kadar önde yakalanmanın, ofsaytı da bozmanın cezası ağır oldu ve Trabzonspor kalesinde golü görmüş oldu. Aslında sadece 1-0 avantaj artık kaybolmuştu. Ancak hiçbir şey bitmemiş olmasına rağmen oluşan negatif hava kabul edilebilir durum değildi. Allah’tan erken dağıldı. Golden sonra bir takımın yaşayabileceği tüm olumsuzluklar, şanssızlıklar da böylece başlamış oldu. Kazanılan penaltı... Bakasetas’ın ayağının kayması ve kaçırılan penaltı... Atılan, gol değeri kazanmayan goller... Lahoz, onun gibi bir hakemin kafa karıştıran kararları, kart tercihleri, nedense o kartları maç sonunda daha cömert kullanması! Tüm saçmalıklar, şanssızlıklar bir maça böylece sığdırılmış oldu. Takım tam ritmini yakaladığı anlarda maçın 1- 0 devam ediyor olmasına rağmen gelen oyuncu değişiklikleri yine anlaşılamayan şeyler oldu. Oysa 1-0 da maç uzatmaya gidiyordu. Bu panik hali, değişiklikler Trabzonspor’un turu kaybetmesinde bir başka faktör oldu. Çok yazık oldu. Böylesi duygusal kırılmalar yaşadığımız dönemde, bu maç böyle bitmemeliydi. Her şeye rağmen Trabzonspor Türkiye’ye bu turu, bu morali, bu puanı taşımalıydı. Gerçekten yazık oldu.

UMUT EKEN: TÜRKİYE ŞAMPİYONU ELENDİ Trabzonspor, futbol adına haksızlığa uğradığı bir turu geride bıraktı. Ülkede buram buram acının teneffüs edildiği günlerde bu maçları oynamak bile mental bir sağlam duruş. Takdir edilesi. Saha içindeki organizasyonun da hakkını vermeli. Hatta dün geceki maç için ilkinden çok daha övgü dolu konuşmalı. Abdullah Avcı’nın Başakşehir’de zirvesini yapıp, Trabzonspor’da rakiplerini mahkum bıraktığı geçiş oyununun her versiyonu vardı. Taktik plan mükemmele yakındı. Böylesi bir maçta yakalanabilecek her fırsat bulundu. Olmadı. Futbolun başka gerçekleri var. Sadece 90 dakikaya, bir tura, bir sezona sığacak hacimde değil üstelik. Sezon başı yapılanması, strateji, fayda/maliyet.. Kadro yapılanması ya da aklınıza ne gelirse.. Bir futbol politikası belki de.. Bariz hataları olmadığının altını çizip, Larsen’in sol bek, Bartra’nın sağ bek başladığı bir oyunu kafanızda yeniden kurgulamaya çalışın! Çok daha önemlisi, dün geceden kopup rakamlarla değerlendirip, ‘Bu iş buraya nasıl gelir!’ diye sorgulayalım. Türkiye liginin şampiyonu, İsviçre’de şampiyon olamamış bir takıma elendi. Güncel piyasa değeri kendisinden 100 milyon Euro daha az (140-40) bir ihracatçı ekibe.. İlk 11’inden kimi alıp, Trabzonspor 11’ine koyacağınıza bir çırpıda yanıt veremediğiniz, 170 bin nüfuslu bir şehrin temsilcisine boyun eğdi Türkiye şampiyonu!

ERMAN ÖZGÜR: ÜSTÜN ŞEKİLDE ELENDİK Maçın içeride ya da deplasmanda olmasının çok önemi yoktu aslında. Basel eşleşmesinin kalite anlamında baskın tarafı Trabzonspor'du. Rövanşta da ilk düdükten itibaren oyun üstünlüğü Basel'e hiç geçmedi. Ancak Trabzonspor'un zaafiyetleri arasında savunma hattının formsuzluğu bir türlü iyileşmeyen bir hastalık gibi olunca, 3 stoperli savunma hattı yine bir savunma zaafiyeti göstererek daha 10 dakikada ilk maçın skor avantajını kaybettiği golü Amdouni'den yedi. Yine de ilk maçın iyilerinden Maxi Gomez'in yaptırdığı penaltı ile ayağına gelen fırsatı, Bakasetas'ın şanssızlığı ile geri tepince soyunma odasına mağlup gitti.

Ahlar vahlar… 2. yarıya da Bruno Peres ve vitesi yükselterek döndü. Oyun üstünlüğünü aldığı anlarda gol gelmeyince Abdullah hocanın Umut Bozok ile cesaretli hamlesi de gecikmedi. Fakat Trezequet ve Umut Bozok üstün oyunda yakaladıkları fırsatları değerlendiremediler. Kalemize gelmekte zorlanan Basel futbol şanssızlığı yaşadığımız VAR dan dönen gol ve Lahoz'un ilk yarıda kırmızı kartı, ikinci yarıda Maxi Gomez penaltısını göz göre göre iptal etmesi ile oyunda kalmayı başardı. Savunma zaafiyetimizin nüksettiği 76. dakikada da Zeqiri ile 2. golü buldu. Trabzonspor bir eşleşmede kendisinden zayıf bir takıma karşı yaşanabilecek tüm şanssızlıkları yaşayarak, kötü hakem yönetimi ile, oyun üstünlüğünü iki maçta da vermeden, ahlar vahlar içinde elendi. Tam anlamıyla çok yazık oldu.