Siyaset

Shota Arveladze'den Trabzonspor sözleri

Abone Ol

Eski Trabzonsporlu futbolcu ve teknik direktör Shota Arveladze, Ajansspor ile soru cevap yaptı. İşte Shota'nın Trabzonspor ile ilgili açıklamaları:

Kardeşiniz Arçil ve sizin Trabzonspor'a transferiniz nasıl gerçekleşti? - Biz 1993'te Dinamo Tiflis ile Türkiye'ye bir kampa geldik. Orada hazırlık maçları oynadık. Trabzonspor'un başkanı Sadri Şener idi. Başkan Sadri Bey ile birlikte Süleyman Hurma ve Cafer Hazaroğlu bizimle görüşmeye geldi ve Trabzonspor'a transfer olduk. 

Eski hakem Erman Toroğlu'nun Dinamo Tiflis ile oynadığınız bir Avrupa maçında sizi beğendiği ve Trabzonsporlu yöneticilere tavsiye ettiği söyleniyor. Doğru mu? - Ben bu soruya binlerce kez cevap verdim. (Kızıyor) Fakat yine de cevap vereyim. Evet, doğru... 

Trabzon'a adapte olmakta zorlandınız mı? - Her insan evini değiştirdikten sonra zorluk çekiyor. Allah'tan hem kulüp her taraftar hem de şehir bize destek verdi. Sonunda her şey  güzel oldu. 

1995-1996 sezonunda Trabzonspor  ile şampiyonluğa çok yaklaşmıştınız. Sizce o sezon şampiyonluk neden kaçtı? - Fenerbahçe bizden daha iyiydi. Biraz da şans faktörü vardı.

Fenerbahçe'ye Avni Aker'de kaybettiğiniz 2-1'lik maçta teknik direktör Şenol Güneş'in gereğinden fazla takımı ofansif oynattığı için eleştirenler var. Siz bu görüşe katılıyor musunuz? - Lütfen ya...! Trabzonspor, kendi sahasında beraberlik için mi oynar? Bırakın Allah aşkına...Kadro ve taktiğimiz her zamanki gibi aynıydı. Ama olmadı. Şans yanımızda değildi. Fenerbahçe de acayip iyi bir takımdı. 

Siz Türkiye'de gol kralı tacını takan ikinci yabancı futbolcusunuz. Trabzonspor forması ile en anlamlı golünüz hangisiydi? - Bence ilk golüm çok önemliydi. Gaziantepspor'a atmıştım.  Onlar cezalı olduğu için maç İstanbul'da oynanmıştı.

Trabzonspor'da birlikte oynamaktan keyif aldığınız takım arkadaşınız kimlerdi? - Çok kaliteli oyunculardan kurulu bir takımdı. İyi bir gruptuk. Birlikte oynamaktan hepimiz zevk alıyorduk. O nedenle sadece bir kaç isim veremem.

Trabzonspor'dan ayrıldıktan sonra Ajax'a gittiniz. Hollanda futbolu ile Türk futbolu arasındaki en belirgin fark neydi? - Hollanda'da taktik daha fazlaydı. İdmanlar daha çok taktiksel anlamda çalışmalarla geçerdi. 

-Siz kısa süre Trabzonspor'da teknik adamlıkta yaptınız. Trabzon'da futbolcu olmak mı daha zor yoksa teknik direktörlük mü? - O kişiye ve döneme bağlı tabi...Belki bazıları futbol oynarken zorluk çekti. Ben hoca olarak zorluk çektim. 

Baskı  mı vardı? - Hayır...Baskı sorun değil. Tam tersi güzel birşey. Baskısız uykunuz gelir. 

Size göre Trabzonspor'un şampiyonluk reçetesi nedir? - Ben uzaktayım şimdi. Ne desem bilmiyorum ki? Her şey lazım. Öncelikle moral. Herkesin farklı bir planı var. Bence belli bir dönem lazım. En az iki üç senelik bir planlama şart.

Türk Milli Takımı'nın Euro 2020'deki performansı sizi şaşırttı mı? Neden başarılı olamadı? - Neden olmadı, bilmiyorum. Ama üzüldüm tabi... Oyuncu kadrosu yeterli miydi? - Yeterli mi? İki tane kadro yapardın. 2002'deki Dünya Kupası'nın meşhur kadrosundan kötü değildi bence. Futbolcuların oynadıkları takımlara bakın? Nerede oynuyorlar, nasıl oynuyorlar? Bence inanılmaz zengin ve güzel bir kadro vardı. Bazen olmuyor. Kolay değil. 10 günlük bir süreçti. Ve kötü sonla bitti. Bunlar doğal şeyler. Sonra Burak Yılmaz, Yusuf Yazıcı ve Zeki Çelik gittiler ve PSG'yi tekrar yendiler. PSG, Avrupa'da oynasaydı bence en az yarı finale çıkardı.