Diğer

İlk iPhone lansmanından dikkat çeken notlar

Abone Ol

Haberlobi - Haber Servisi // Orjinal iPhone'un ilk lansmanı San Francisco'da 9 Ocak 2007 tarihinde Steve Jobs tarafından tasarlandı.

İlk lansmanın düzenlenmesinin ardından geçen 15 yılda iPhone, son teknolojik çalışmalarla birlikte kullanıma sunuldu.

Twitter'da Engin Alemdar adlı kullanıcı, ilk kez düzenlenen iPhone lansmanına dair dikkat çeken notları paylaştı. İşte o paylaşımlar:

"iPhone lansmanında. Defalarca izlediğim bu lansmanı dün tekrar izledim ve bu sefer notlarımı sizle de paylaşıyım istedim."

"Bu lansman, sadeliğin teknolojiyle, tutkunun da girişimcilikle nasıl buluştuğunun ve bir devrimi gerçekleştirmenin nasıl mümkün olduğunun filmidir benim için. Müşterisini iyi anlayarak yapılan ve 2007 için “mind blowing” bir inovasyon olan iPhone’a Steve gözüyle bakalım."

"Steve, iPhone’u tanıtırken “bugün size 3 yeni ürünümüzü tanıtacağım” diyor: Yeni bir iPod, bir mobil telefon ve bir internet erişim cihazı. Sonra aslında bu 3 ürünün tek bir ürün olduğunu ve bunun bir iPhone olduğunu söylüyor."

"Mevcut akıllı telefonları “yeteri kadar akıllı değiller” diye açıkça eleştiriyor ve iPhone için “diğerlerinden en az 5 yıl ileride” iddiasında bulunuyor. Problem olarak da diğerlerinin keyboardlarını ele alıyor ve “bunlar dinamik değiller ve uygulamaya göre değişemezler” diyor"

"Bunun için geniş dokunmatik bir yüzey ve sadece tek bir “home” tuşunun tüm uygulamalar için yeterli olacağını söylüyor. Kendi telefonunu sunum ekranına bağlıyor ve ufak bir show yapıyor. İzleyicilere Beatles dinlemek istediğini fakat playlistinden nasıl bulacağını soruyor."

"Daha sonra playlistini parmağıyla “scroll” yapıyor ve izleyicilerden şaşkınlık çığlıkları ve alkışlar yükseliyor. Steve son derece “cool” bir şekilde Beatles dinlemeye başlıyor. Böylece dünya “touch scrolling” ile tanışmış oluyor."

"Ve belki de hayatımıza jet hızıyla giren ve bir daha neredeyse hiç çıkmayacak olan “pinch” hareketi. Steve, iPhone’nun fotoğraf özelliğini tanıtıyor ve küçük bir çocuğun fotoğrafını baş ve işaret parmaklarıyla büyütüp küçültüyor."

"İzleyicilere bunun bu zamana kadar yapılmış en akıllıca geliştirme olduğunu söylüyor. İzleyicilerin ilk “pinch” anındaki tepkilerine bir bakın. Bir dahiyi izliyorlar ve tarihe tanıklık ediyorlar. İnanılmaz."

"Apple neden bu kadar başarılı derseniz cevabım Steve olur. Alan Kay’in “Yazılım hakkında gerçekten ciddi düşünenler, kendi donanımlarını yapmalıdır” sözünü kendisine ilham aldığını söylüyor. Sunumlardaki kelimelere dikkat edin: Devrimsel, çok daha iyi, hepsinden ileride…"

"Ürüne inanmışlık bir yerde dursun, Steve iPhone’nun, kullanıcıların birçok problemini “akıllıca” ve “basit” bir şekilde çözdüğünden çok emin ve bunu 15 yıldır ispatlıyor da. Girişimcilik için bir örnek vaka arıyorsanız Steve’i anlamalısınız."

"Son olarak; Steve iPhone’nun arama ekranlarını tanıtırken son aramalarda karşımıza tanıdık bir isim çıkıyor: Tim Cook"