Siyaset

Faydalı sanıyorsunuz ama hepsi şeker deposu çıktı! Sağlığınızın gizli düşmanları

Abone Ol

Severek tüketilen çoğu besinin içinde gizli şeker olduğunu biliyor musunuz? Özellikle kilo vermek için tercih ettiğiniz bazı yiyecek ve içecekler size faydadan çok zarar veriyor olabilir. Peki gizli şeker içeren yiyecek ve içecekler hangileri? Yiyecek ve içecek alışverişi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzman isim gizli şeker içeren besinleri tek tek sıraladı...

Dr. Mehmet Öz "Her gün tercih ettiğimiz birçok yiyeceğin içinde, yaptığınız rejimi ve egzersizleri boşa çıkaracak oranda gizlenmiş şeker olabilir. Hangi diyet planını takip ederseniz edin, evrensel olan tek kural var: Ne kadar az şeker, o kadar iyi." diyor.

Aldığınız günlük kalori oranının yüzde 10’undan daha az şeker kullanmalısınız. Hatta mümkünse daha da az (2 bin kalorilik bir diyet uygulayan kişiler için 200 kalori anlamına geliyor). Etiketleri okumayı ihmal etmeyin, ayrıca şekerin nerelerde saklandığını da bilmelisiniz. Bunun için altı popüler ürüne bir göz atalım.

Kalbe iyi gelir, tahıl ve lifle doludur ancak her yulaf aynı değildir. Bazı aromalı yulaflar 100 gramında 22 grama kadar ilave şeker içerir. Eğer şekerli çay, portakal suyu gibi tipik kahvaltı içeceklerinden biriyle yerseniz daha evden çıkmadan günlük önerilen ilave şeker kullanım hakkınızı doldurmuş olursunuz. Sade yulaf, taze meyve ve biraz tarçınla sağlıklı bir kahvaltı yapmayı deneyin. Sağlıklı bir salatanın büyük bir şeker kaynağı olabileceğini tahmin etmezsiniz, ancak eklediğiniz soslar düşündüğünüzden çok şekerli olabilir. Markette sosunuzu seçerken mutlaka etiketi okuyun ve dışarıda sipariş verirken kullanılan sosun ne olduğunu sorun.