Yaşam

Dünya Kanser Günü’nde tiyatro sahnesinde buluştular

Abone Ol

Bu yıl Dünya Kanser Günü’nde, tüm dünyada kanserde erken tanı ve tedavi için her kesimden insana eşit ulaşacak aktiviteler yapıldı. Trabzon'da ise Dünya Kanser Günü etkinliği tiyatro sahnesinde gerçekleştirildi. Tiyatro oyuncuları sahneye bu kez “Bugün başka bir oyundayız, kanserden ölümlerin azaldığı bir dünya için üzerimize düşen rolü oynuyoruz” diyerek çıktı.

Etkinlikte ailelerinde kanseri yaşayan aynı zamanda da biri kemoterapi hemşiresi, diğeri Medikal Fizikçi olan Demet Dinçer ve Doç. Dr. Emel Hacıislamoğlu, hasta yakını ve tedavinin kritik noktalarında olmanın verdiği ayrıcalıklı bakış açılarını anlattı.

Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Özoran ise yıllardır yapılan projeler ile bölgemizde her kesimden insana kanser konusunda ulaşıldığını, bu konuda bölgenin çok şanslı olduğunu ve tedavide de uluslararası arenada yer aldığını dile getirdi: "Her yıl 4 Şubat günü Kanserden korunma, tanı tedavi açısından bilinçlendirme amacıyla topljum sağlığını korumak için kanser günü dünya genelinde çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda kanserle savaş için dünya Sağlık Örgütü üç aşamalı bir plan önermektedir. İlk aşama; en önemli olarak kabul edilmekte maliyetinin düşük olması, toplumda farkındalık yaratabilmek amacıyla eğitsel yönü olan kanserden korunmaya yönelik yaklaşımdır. Çünkü beslenme düzeni, yaşam boyu spor, stresten uzak durma, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durma, obezite ve alkol kullanımına karşı bilgilendirme bu aşamada esastır. Böylelikle en sık görülen kanserlerden yüzde 70'e varan oranda koruma sağlanabilir. İkinci aşama, kanserin klinik bulguları saptandığında erken tanı ve tedavi aşamasıdır. Bu ise maliyetin yüksek olduğu hastayı işinden gücünden ayıran uzun süreli bir uğraşı gerektirir. Üçüncü aşama ise, kişiyi tedavi sürecinden başlayarak, tedavi sonrası topluma ve yaşama geri kazandırmak için rehabilitasyon aşamasıdır"

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Elvan Saliha Karahasan yaptığı açıklamada “Bundan aylar önce anneme kanser teşhisi koyulmuş ve karşılaştığım hiçbir zorluğa benzemeyen bir güçlükle baş etmek zorunda kalacağımı anladım. Süreç tamamen kontrolümüz ve bilgimiz dışında ilerliyordu. Fakat bu akşam burada buluşmamızda en büyük rolü oynayan sevgili Doç. Dr. Eda Küçüktülü ile yollarımız kesiştiğinde, bilimin ve doğru yönlendirilmenin ışığında işini sevgiyle ve hassasiyetle yapan bir doktorun öncülüğünde, her şey biraz daha kolay biraz daha anlaşılır hale gelmişti. Çok uzun süreci arkamda bırakmış bir hasta yakını olarak bu gün şunu söylemek isterim ki defalarca sahneye çıkıp rolümü oynasam da biz bugün başka bir oyundayız. Bizler kanserden ölümlerin azaldığı bir dünya için üzerimize düşen rolü oynuyoruz. Bir serüvenin içinde olduğumuzu ve süreci de unutulmaz kılmak için ihtiyacımız olanı erken teşhis inanç Umut ve dirayet olduğunu belirtmek isterim. Kanserin açtığı bir cephe varsa bizimde bir hikayemiz var. Bu hikaye ye verilebilecek en güzel isim ‘ben hayatta kaldım” dedi.

Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Eda Küçüktülü; “kanserden korunmak için sağlıklı beslenmenin, eksersiz yapmanın, ruhu güzel şeylerle meşgul etmenin ve risklerimize göre doktor kontrollerinin yapılmasının” önemini vurguladı. Küçüktülü “ Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Saliha Karahasan’ın destekleri ile tiyatro sahnesinden kanseri hem sağlık profesyonellerine, hem hastalara, hem de tiyatro oyuncularına anlattırdık. Ve Haluk Ongan Sahnesi’nden hep beraber “O zaman niye duruyoruz, hep beraber iyiliğin hakim olduğu bir dünya, sağlıklı hücrelerimizin hakim olduğu bir beden için savaşalım! Biz kanser savaşçıları olarak hekiminden hastasına, bu savaşı kazanmak için eskisinden daha güçlüyüz, daha duyarlıyız, daha da duyarlı olacağız!” diye topluma sesleniyoruz.

Kanseri yenen hastasından hekimine tüm kanser savaşçıları etkinlik sonunda Trabzon Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Sinem Bilgin'in "Krem Karamel" isimli tek kişilik oyununu izleyerek stres attı.