Ortahisar Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, “Burası bir tesis. Ona göre donatımı, otoparkları yapılmış. Durup dururken kimse kiradaki iş yerlerinin altına 2 katlı otopark yapmaz. Bunun ileride bir nedeni daha olur. Oradaki otoparkı başka yerde inşaat olarak kullanır. Vatandaş bu tip talebi yapar. İmarlarda sinekten yağ çıkarmak için lehine bir şeyler yapar. Biz idare olarak ne yapmamız lazım. Bu bahsedilen kısım bir kere günübirlik tesis alanı. Sadece prefabrik yapı yapılabilir. Ortahisar’ın imar planlarında günübirlik tesis alanlarında böyle. Bu şekilde geçmesi hakinde emsal teşkil edecek. Diğer vatandaşlar da diyecek ki imar planındaki arsama günübirlik tesis alanıdır. 2 katlı bodrum, otopark yapacağım diyebilir. Bu doğru bir iş değil. Kanuna da aykırı. Yargıya taşındığı zaman bu bozulur. Betonarme yapılacak. Biz burada önünü açarsak bu vatandaş otopark kapasitemi artırdım deyip ama buradan ama Büyükşehir’den inşaat izni alacak ve yayılma söz konusu olacak. Bunun ikinci aşaması budur. Bu rant hesabıdır. Herhangi bir hafriyat açılıp bodrum yapılamaz. Başka amaçlarla kullanılamaz gibi şart da koşulamaz. Sonuçta vatandaşın mülkiyeti” dedi.

İmar Komisyon Başkanı Hüseyin Yılmaz, “Günübirlik tesisler… Betonarme yapılmış binalar da var. Yaklaşık olarak emsal de kullanmamış. İki kat otopark yapması Trabzon’un en büyük sorunu… Büyükşehir Belediyesi’nin de bir çalışması var. Otopark ihtiyacı daha çok olacak. Kamu yararı olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

CHP’li Meclis Üyesi Ömer Dayı, “Tanjant’ta kamu yararına otopark yapıldı. Kamu yararına ne oldu. Vatandaşın yeri alınırken kamu yararı denildi. Trabzon adına soruyorum. Ne oldu şimdi? Sorgulama yaptınız mı? Bakın, bunların bu şekilde ifade edilip sonra şahsa nasıl menfaat sağlandığını bu şehir gördü, yaşadı mı? Burada da yarın menfaat sağlanacak. Siz de biliyorsunuz. Kamu yararı yoktur. Net söylüyorum” ifadelerini kullandı.

Davut Çakıroğlu, “Konu aslında Ortahisar’ı ilgilendiren ve Büyükşehir’i ilgilendiren olmak üzere 2’ye ayrılıyor. AVM’nin batı tarafında açık olan yere inşaat izni Büyükşehir’i ilgilendiriyor. Aşağıya yapılan otoparkın kamuya yararı için yapıldığı yok. Emsal hakkını kullandı kullanmadı. Forum bugüne kadar hakkı olan bir şey kullanmamış vah diyeceğim. Betonarme yapamaz. Kanun olarak hakkı yok. Burayı alan iş insanıyla, yatırımcıyla tanışıklığımız yok. Ama yaptığımız işin hakkını vermemiz gerekiyor. Tapuya işlenmesiyle ilgili tamamen hikaye. Gerçekle alakası yok. Tapuya konulan şerh kalkmaz diye bir şey yok. İmar barışı geldiğinde değişebilir durum. Kimse bizim aklımızla dalga geçmesin. Aklıma oturmuyor. Bu maddeye kocaman bir hayır diyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

MHP’li Meclis Üyesi Ayşe Kabadayı de eleştirilere, “Onaylanan bir proje yok zaten. Kullanım hakkını veriyoruz ama önümüze proje gelecek. Hazırlanmış projeyi tartışacağız burada” dedi. 

AK Partili Meclis üyesi Mustafa Yaylalı, “Sökülür malzemeden yapılacağını işlersek Meclis’imiz de töhmet altında kalmaz. Yerin altına yapılacak otopark da sökülebilir yapılabilir. Örnekleri var” ifadelerini kullandı.

Ak Partili Meclis Üyesi Mustafa Dinçer, “Kamu yararı bakımından farklı şeyler düşünebiliriz. Samimiyetimizi kimse sorgulamasın. Binamızda kesinlikle kot ve bina yüksekliği değişmiyor. Biz burada taraf değiliz. Hepimiz Trabzon’u düşünüyoruz. Yasal olarak seçilmiş bir Meclis var. Hem komisyonda hem Meclis’te konuyu demokratik olarak tartışıyoruz. 1 ve 2.bodrumlarda 540 araçlık otopark yapılmasından bahsediyoruz. Bu konunun takipçisiyim. İleriye dönük hiçbir şey söyleyemeyiz. Kamuya açık ve ücretsiz olacak bir karar. Kimse bu Meclis’e rağmen orada ücret talep edemez” dedi.

CHP’li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, “Bayram değil seyran değil. Meydan’da otopark yapsın yapacaksa. Kamu yararı bu kadar kolay konuşulacak bir iş değil. Bunun ikinci etabının olduğunu düşünüyorum. Alışveriş merkezini büyütmek istedikleri zaman ihtiyaç olacak olan otopark ihtiyacını şimdiden kapatmak istiyorlar” diye konuştu.

Görüşülen madde, yapılan olan yapının sökülüp takılabilir yapılması şerhinin eklenmesiyle ve oy çokluğuyla kabul edildi.