Katar'da düzenlenen Dünya Kupası tüm heyecanıyla devam ediyor. İnşa edilen stadyumlar ve altyapı yatırımları ile bu Dünya Kupası tarihin en pahalı turnuvası unvanını da elinde tutuyor. Peki Katar, bu Dünya Kupası için ne kadar harcadı? Hangi yatırımları gerçeğe dönüştürdü?

Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası nefes kesen maçlara sahne oluyor. Karşılaşmalar, 7'si sıfırdan inşa edilen biri restore edilen sekiz stadyumda oynanıyor. Katar, Dünya Kupası için sadece son model stadyumlar inşa etmedi, başkent Doha'yı baştan aşağı yenilerken, yeni bir havalimanı, liman, Doha'nın kuzeyinde yeni Lusail şehri, yeni metro hatları, oteller gibi çok sayıda yatırımda bulundu. Peki Katar bu Dünya Kupası için ne kadar harcadı? Harcamalarını nasıl yaptı?

Arap Yarımadası'nın Basra Körfezi kıyısında bulunan Katar, 11 bin 571 kilometre kare yüzölçümü ile Konya ilinin üçte birinden daha az yer kaplıyor. Katar'ın nüfusu ise yaklaşık 3 milyon. Nüfusun çoğu başkent Doha çevresinde yaşıyor. Bu yüzden maçların oynanacağı tüm stadyumlar Doha ve çevresindeki 50 kilometrelik bir hat üzerinde inşa edildi.

Katar yönetimi kaynaklara göre 220 milyar doları bulan yatırımların Dünya Kupası olmasa da ülkenin 2030 vizyonu kapsamında zaten yapılacağını, Dünya Kupası'nın bu yatırımların hızlanmasını sağladığını söylüyor. Ancak Katar'ın devasa yatırımlarının büyük bir kısmının kupa için yapıldığını söylemek de yanlış olmaz.

stadyumlar-02-hJ61

LUSAIL ŞEHRİ SIFIRDAN İNŞA EDİLDİ 

Katar, Dünya Kupası için adeta sıfırdan Lusail adında bir şehir inşa etti. Başkent Doha'nın merkezinin yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde bulunan şehir, daha 2010 yılında bir çölden ibaretti. 12 senede inşa edilen kentte günümüzde 200 bin kişi yaşıyor. Yeni inşa edilen Doha metrosu ile başkente bağlanan Lusail, kendine ait bir tramvay hattı da barındırıyor.

Lusail'de Dünya Kupası Finali'nin yapılacağı 88 bin 966 kişi kapasiteli Lusail Stadyumu da bulunuyor. 767 milyon dolara mal olan stadyumun kapasitesinin turnuva sonrası düşürülmesi planlanıyor. Lusail ayrıca turnuva boyunca Dünya Kupası'nı takip edecek sporseverleri ağırlayacak otelleri ve Katar'ın Formula 1 pistini de barındırıyor.

STADYUMLARIN EN PAHALISI 847 MİLYON DOLAR

Katar, yapımında Türk şirketlerinin de bulunduğu maçların oynandığı stadyumlara milyarlarca dolar harcadı. Lusail Stadyumu harici diğer stadyumlardan 847 milyon dolara mal olan Al Bayt Stadyumu Doha'nın kuzeyindeki Al Khor şehrinde bulunuyor. 700 milyon dolarlık Education City Stadyumu ve 360 milyon dolarlık Ahmad Bin Ali Stadyumu, Doha'nın batısındaki Al Rayyan bölgesinde inşa edildi.

587 milyon dolara mal olan Al Janoub Stadyumu Doha'nın güneyindeki Al Wakrah kentinde yapılırken kalan 3 stadyum Doha'nın belediye sınırları içerisinde bulunuyor. Dünya Kupası'ndan çok önce inşa edilen tek stadyum olan Khalifa International Stadyumu'nun restorasyonu için 280 milyon dolar harcanırken, Al Thumama Stadyumu 342.5 milyon dolara mal oldu. Doha'da bulunan 974 Stadyumu'nun maliyeti ise tam olarak bilinmiyor. Geri dönüştürülmüş nakliye konteynerlerinden yapılan stadyum kupa sonrası sökülecek.

shutterstock-2062584464-ggPY

36 MİLYAR DOLARA METRO HATTI 

Katar'ın yatırımları sadece stadyumlardan ibaret değil tabii ki... Katar, futbolseverlerin stadyumlar, oteller ve havalimanı arasında seyahat edebilmesi için yapımında Türk şirketlerinin de yer aldığı bir metro sistemi inşa etti. 3 hattı hizmete açılan metro sistemi toplamda 36 milyar dolara mal oldu. Stadyumlar arası seyahat için dev bir elektrikli otobüs filosu da hizmete girdi. Bunun yanında 15.5 milyar dolara mal olan ve 2014'te açılan Hamad Uluslararası Havalimanı ve 7.4 milyar dolara mal olan yeni liman da ülkenin Dünya Kupası yatırımları arasında gösteriliyor.

Bu harcamaların yanında Doha'nın yeniden düzenlenmesi için 4.5 milyar dolar harcanırken 130 bin oda kapasiteli otellerin yapımı için de milyarlarca dolar harcandı. Otellerin bazılarının bulunduğu The Pearl-Qatar (İnci-Katar) ismindeki yapay adanın yapımı için de Katar yönetimi 15 milyar doları gözden çıkardı.

Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası, harcamaları ile de bir önceki kupalara fark atmış durumda. Bir önceki turnuva olan Rusya'da düzenlenen 2018 Dünya Kupası için 11.8 milyar dolar harcanırken, 2014'te düzenlenen Brezilya'daki turnuva için 15 milyar dolar harcanmıştı.

Kaynak: HaberGlobal, Bloomberg, Forbes, Sportingnews, Thepearlqatar.com