Haberlobi - Spor Servisi // Merkez Hakem Kurulu'nun yeni hakem yapılanması kapsamında Süper Lig'de görev yapan 13 hakemin görevlerine son vermesi kulüpleri çileden çıkardı. Birçok kulüp ligin sona ermesine 10 hafta kala alınan bu kararı eleştirirken, MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, "Türk futbolunun kaybedecek bir dakikası bile yoktu. Yeni gelecek hakemlerinde hazırlanması gerekirdi." diyerek aldığı kararı savundu.

ferhat-gündoğdu-1000x700-mhk-başkanı

Futbolda 'hakem operasyonu' olarak nitelendirilen bu olayın ardından kulüp başkanları online olarak toplandı. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Kulüpler Birliği Başkanı Ahmet Ağaoğlu, "Bu karar en çok Trabzonspor'u sıkıntıya sokuyor. Keşke devre arası ya da sezon sonu yapılsaydı. MHK ise bize hiçbir sorun olmayacağı yönünde garanti verdi; tüm sorumluluğu üzerlerine aldılar." diyerek tepkisini gösterdi.

ahmet-ağaoğlu-1000x700-kulüpler-birliği

GALATASARAY: 'BEN DEDİM OLDU' ZİHNİYETİ
Alınan bu kararın ardından ilk olarak açıklama yapan Galatasaray Kulübü, "Biz, kapalı kapılar ardında, 'ben dedim, oldu' zihniyeti ile yapılan değil; şeffaf, kriterleri belli, tüm kulüplerin fikirleri alınarak ortak aklın ürünü olan, doğru zamanda ve vicdanların rahat olacağı bir sistem kurulmasını talep ediyoruz" dedi.

BAŞAKŞEHİR: SORULARIMIZA CEVAP ALAMADIK
Bugün açıklama yayınlayan Medipol Başakşehir tepkisini şu şekilde gösterdi:

Ligin bitmesine 10 hafta kala Süper Lig hakem listesinde yapılan değişiklikler ile sorularımızı daha önce paylaşmıştık. Merkez Hakem Kurulu Başkanı’nın katıldığı bir televizyon programında bilimsellikten ve kamuoyunu tatmin etmekten çok uzak açıklamaların haricinden herhangi bir cevap alamadık. İlave sorularımız şunlardır:

- Bu hafta oynanacak olan Başakşehir-Antalya maçına atanan bir hakem, onurlu bir duruş sergileyerek maçı iade etmiş midir?
- Geçen hafta oynanmış olan Fenerbahçe-Trabzon maçında kırmızı kart gösterilen oyuncuya Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu 1 maç ceza vererek hakemin hatalı karar verdiğine kanaat getirmiş midir?
- Bu kırmızı kartı gösteren hakem Zorbay Küçük listenizde görevlendirecek başka hakem kalmadığı için Başakşehir-Antalya maçına atanmış mıdır?

MHK’nin sezonun kalan haftaları için yapacağı atamalar ile ilgili soru işaretlerinin giderilmesi için bu soruların cevap bulması elzemdir. Bu soruların cevap bulmaması halinde MHK’nin acilen istifa etmesi gerekir, istifa etmemesi halinde ise kalan haftalarla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu ve MHK şaibe altında kalacaktır.

YENİ MALATYASPOR BAŞKANI ADİL GEVREK: KARARA KISMEN KATILSAK DA ZAMAN OLARAK KATILMIYORUZ
Kulüpler Birliği toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek şu ifadeleri kullandı:

"Hakemlerle alakalı yapılan operasyon mu diyelim, devrim mi diyelim bilmiyorum. Malatyaspor olarak düşüncelerimizi söylemek istiyoruz. 28. haftasını oynadığımızı şu an bu hakemlerle oynadık. MHK’nin yapacağı bir değişiklik olmalı mıydı? Hepimiz şikayetçiydik. Bizim çok canımız yandı. Zaman zaman sesimizi çıkartmaya çalıştık. Görünen o ki şu an hakemlerle oynanan 28 haftanın gerisine dönüp bakmak lazım. Hakem hatalarından dolayı çok puanlar kaybettik. Görevlerine son verilen hakemlerin kendi adımıza çok maçı var. Bir açıklama yapılmadı, neden alındılar diye. Çoğu hakemlerden şikayetçi olmamıza rağmen hakemler de zan altında kaldı, yönettiği maçlarda kaldı. Onlarla alakalı bir değişiklik yapılmasını desteklerdik ama zaman olarak bugün işin çeyreğine gelmiş dönemde böyle bir şey yapıldığı zaman, bu yönetilen maçlarla alakalı sıkıntı mı var deyip açıklama yapılması gerekir. Biz Malatyaspor olarak çok ciddi puanlar kaybettik hakem hatalarından dolayı. TFF ve MHK’de kabul etti. Ne olacak şimdi bizim puanlar verilecek mi? Ligin zirvesinden olan takımından, UEFA’ya gidecek olan takımlarla, altta olan takımlarla alakalı, onlar bileğinin hakkıyla gelmiştir. Bu hakemlerin yönettiği maçlarda soru işareti bakılıyor. Bu kararın alınmasını bir değişimin yapılması doğru olabilir ama zaman olarak yapılması yanlış. Bu alınan karara kısmen katılsak da, zaman olarak da katılmadığımız söylüyorum. Türk futbolunda ilk defa böyle bir şey yapılıyor"

adil-gevrek-yeni-malatyaspor-1000x700

ÇAYKUR RİZESPOR BAŞKANI TAHİR KIRAN: ALINAN KARARI DESTEKLİYORUM
Kulüpler Birliği toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek şu ifadeleri kullandı:

"Herkes kendi fikrini söyledi. Bizim Rizespor olarak fikrimiz MHK’nin aldığı hakemler konusunu destekliyoruz, TFF’yi de destekliyoruz. Ben her ne kadar Cüneyt Çakır’ı maçlarıma istemesem de, isterdim Dünya Kupası’na gitmesini Türk milleti adına. Benim maçlarımda hatalı kararlar verdiği için istemedim ama dünyada bizi temsil edem hakemimiz olduğu için onunla alakalı kararı çok doğru bulmuyorum. Herkes kendi kararını açıklayacak, öyle karar aldık. Geri kalan bütün kararlarda federasyonu destekliyorum. Konuştuğumuz spekülasyonlarda benim alakam yok, olamazda. İnsanlar algı operasyonu peşindeler. Böyle yapa yapa Türk futbolunu kirlettiler. Çok cesaretli bir karar aldı Ferhat bey. Kimsenin alamadığı bir kararı aldı. Uzun zamandır alınması gerekiyordu bu kararın. İnşallah buz dağının görünen yüzü diyorum. İnşallah daha güzel şeyler yapacak. Ben şahsen destek vereceğim. Genç hakemlerin vereceği hatalı kararlara da hiç ağzımı dahi açmayacağım. Ama kasıt varsa o durum ayrı. Defter kapandı, yeni bir sayfa açıldı. Temiz sayfada yeni şeyler olması lazım"

tahir-kıran-çaykur-rizespor-1000x700-2