Haberlobi - Haber Servisi // Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi'nde yeni bir birim hizmete girdi.
Hastaların psiko-sosyal sorunlarını tespit etmek ve sosyal hizmet müdahalesini planlamak adına hastanede 'Sosyal Hizmetler Birimi' kuruldu.
Bu birimle beraber ayaktan ya da yatarak tedavi gören hastaların, tıbbi tedaviden etkili bir şekilde yararlanması, sosyal sağlığının korunması ve geliştirilmesi, tedavi sürecinde hastanın ailesi ve çevresi ile ilişkilerinin düzenlenmesi, hastanın tedavi sürecini etkileyen psiko-sosyal ve sosyo-ekonomik sorunlarının zamanında çözümlenerek sosyal işlevselliğini yeniden kazanması amacıyla yürütülen bir uygulama olup hastaların tedavi sürecine uyumunu kolaylaştırmak amaçlanıyor.
Bu birimde çalışan sosyal çalışmacılar hastaların psiko-sosyal sorunlarını tespit edip, sorunları ile ilgili Sosyal Hizmet müdahalesini planlayıp ve uygulamaktadırlar. Aynı zamanda hastane ile hasta arasında köprü görevi görüyorlar.
Bu birime nasıl başvurulur?
Sosyal hizmet müdahalesine ihtiyaç duyduğu düşünülen hastalar için hastayı tedavi eden hekimin Hastane Otomasyon Sistemi üzerinden Sosyal Hizmetler Birimi’ne başvurular; “Sosyal Hizmet Konsültasyon Formu”nu doldurması, Diğer sağlık çalışanlarının sözlü bildirimi, Hastanın veya yakınlarının doğrudan birime başvurması ve Sosyal Çalışmacıların, klinik ziyaretinde vakayı tespit etmesi yolu ile kabul edilmektedir.
Sosyal Hizmetler Biriminin İşleyişi
Birime başvurunun yapılmasının ardından Sosyal Çalışmacı tarafından vakaya ilişkin tanışma (bilgi edinme), değerlendirme, planlama ve müdahale basamakları sırası ile uygulanmaktadır. Sosyal Çalışmacı, değerlendirme basamağında yapmış olduğu ihtiyaç analizi sonuçları çerçevesinde uygun bulduğu müdahaleyi seçmekte ve uygulamaktadır.
Sosyal Hizmetler Kapsamı
Sosyal Hizmetler; Danışmanlık ve Bilgi Verme, Psiko-Sosyal Destek Hizmetleri, Kaynaklarla Bağlantı Kurma, Resmî Kurumlara Bildirimde Bulunma ve Ayni ve Nakdi Yardımlar Temin Etme konularını kapsayan ve geniş bir yelpazede bulunan hizmetler bütününü sunmaktadır.
Bu birim kimleri kapsıyor?
Kimsesiz, terk ve bakıma muhtaç hastalar, engelli hastalar, sağlık güvencesi olmayan hastalar, yoksul hastalar, aile içi şiddet mağduru olan hastalar, ihmal ve istismara uğramış çocuk hastalar, mülteci ve sığınmacı hastalar, insan ticareti mağduru olan hastalar, kronik hastalar, ruh sağlığı bozulmuş hastalar, alkol ve madde bağımlısı olan hastalar, yabancı uyruklu olup tedaviden yararlanamayan hastalar, il dışından gelen hastalar öncelikli olmak üzere Tıbbi Sosyal Hizmet konusunda ihtiyaç duyan hastalar için Sosyal Hizmet müdahalesi planlanmakta ve uygulanmaktadır.