Türkiye Emekliler Derneği’nin 23.Olağan Genel Kurulu Ankara’da 15 Ekim Cuma günü, TES-İŞ Sendikası toplantı salonunda gerçekleştirdi.

114 Şubesinden Ankara'ya gelen toplam 400 delegeyle gerçekleştirilen kongre sonucunda yapılan seçimlerde, Kazım Ergün yeniden Genel Başkan olurken, TÜED Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar ise Yönetim Kurulu yedek listesine seçildi

TÜED Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar, beraberinde Şube İdari Sekreteri Ümügül Çalık ve Şube Eğitim Sekreteri Metin Pulatoğlu ile birlikte Türkiye Emekliler Derneği’nin 23.Olağan Genel Kurulu’na delege olarak katılım sağladılar.

emekliler-derneği-ikramiyeler-artrırlsınz

Türkiye Emekliler Derneği’nin 23.Olağan Genel Kurulu’nda alınan kararlar ile ilgili açıklama yapan TÜED Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar, Genel Kurul tarafından alınan kararların çözümü için mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

TÜED’in 114 şubesini temsilen 400 delegenin katıldığı Türkiye Emekliler Derneği 23. Genel Kurulu’nda önemli kararlar aldıklarını ifade eden TÜED Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar, emekli aylıklarının hesaplanması ve artışında oluşan eşitsizliklerin çözümü için çalışacaklarının altını çizdi. 

Bayraktar, TÜED Genel Kurul Sonuç Bildirgesi’nde ki talepleri şu şekilde sıradı: 

2000 Sonrası Emeklilerin İntibakı Yapılmalı 
Emekli olunan tarihe bakılmaksızın, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalı ve haksızlıklara son verilmelidir. Gelecekte emekli olacakların aylıklarında kayıpların olmaması için güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranlarında bütün dönemler için tek bir hesaplama yöntemi benimsenmelidir. 

38106079-fc28-4d47-bb18-807b89acf749

Alt sınır emekli aylığı yeniden belirlenmeli ve asgari ücretle eşitlenmelidir 
Emeklilerimizin önemli bir bölümünün aylıkları 2 bin liranın altında kaldığından, emekli aylıklarına “seyyanen zam” yapılmalı ve refahtan pay verilmelidir. 
Katkı Payları Emeklilerden Alınmamalı 
Çalıştıkları yıllarda yüksek oranda kesilen genel sağlık sigortası primleri, sağlık hakkını güvence altına almak adına ödenmiştir. Bu nedenle, hiçbir ad altında katkı payı (muayene ücreti, ilaç farkı, reçete bedeli ve ilave ücret) alınmamalıdır. 

35e0fc8e-875c-412a-b548-90f26f71d92c

Ek Ödeme Oranları Yükseltilmeli 
Emekliler harcamalarında yüzde 8-18 arasında vergi öderken, kendilerine yüzde 4-5 arasında ek ödemenin yapılması yetersiz kaldığından, ek ödeme oranları yüzde 10’a yükseltilmelidir

Emekli İkramiyeleri Arttırılmalı 
Dini bayramlar öncesinde ödenen emekli ikramiyesi 2021 yılında 1.100 TL olarak yeniden belirlenmesi enflasyona göre düşük kalmıştır. Emekli aylıklarına yapılan zamlar aynı şekilde emekli ikramiyelerine de uygulanmalıdır. 

b3a98502-4dca-4c91-9233-f190577bc8e4

Evi Olmayan Emeklilerimiz Konut Sahibi Olmalı 
Türkiye Emekliler Derneği’nin altın projesi olan “evi olmayan emeklilerimizin uygun ödeme koşullarıyla TOKİ vasıtasıyla ev sahibi olma” kapsamı genişletilmelidir. 

Yaşlı Bakım Modeli 
Yaşlı Bakım Modeli, sosyal devlet anlayışı içinde yürürlüğe konulmalı, yaşlılarımıza yönelik Anayasamızın 10. Maddesiyle getirilen pozitif ayrımcılığa uyum yasaları çıkarılmalıdır