El Kaide'nin lideri Eymen El Zevahiri'nin düzenlenen bir operasyon ile öldürüldüğü açıklandı.

Operasyon, Kabil'in en zengin mahallelerinden biri olan ve ABD Büyükelçiliği de dahil olmak üzere ana diplomatik alanlara tam anlamıyla yürüme mesafesinde olan Vezir Ekber Han'da gerçekleşti.

"Operasyon başarılı oldu ve sivil can kaybı olmadı"
Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkiliye dayandırılarak yapılan açıklamada, "Hafta sonu ABD, Afganistan'daki önemli bir El-Kaide hedefine karşı terörle mücadele operasyonu düzenledi. Operasyon başarılı oldu ve sivil can kaybı olmadı" ifadeleri kullanıldı.

s_8582

Yetkili, operasyonun insansız hava aracı ile gerçekleştirildiğini ve El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri'nin de öldürüldüğünü aktardı.

"Artık bu vahşi katilden korkmanıza gerek yok"
Operasyon hakkında basının karşısına çıkarak açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden, El-Zevahiri'nin öldürüldüğünü doğrulayarak, "Amerikan vatandaşlarına, Amerikan askerlerine, Amerikan diplomatlarına ve Amerikan çıkarlarına karşı cinayet ve şiddetin izini sürdü. Dünyanın dört bir yanındaki insanların artık bu vahşi katilden korkmasına gerek yok." dedi.

joe-biden-1000x700-1

Usame bin Ladin'in yardımcısı
FBI, 1951'de Kahire'de doğan Zevahiri'nin "Mısır İslami Cihad"ı kurmadan önce doktorluk eğitimi aldığını söyledi. BM Güvenlik Konseyi, örgütün 1998 ve 1999 yılları arasında El Kaide ile birleşmeden önce "şiddet kullanarak" Mısır hükümetini devirmeye çalıştığını açıkladı.

ABD Adalet Bakanlığı, Usame bin Ladin'in El Kaide yardımcısı olarak El-Zevahiri'nin 11 Eylül 2001'de ABD'de yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarının koordinasyonuna yardımcı olduğunu söyledi.

ABD'li yetkililer, El-Zevahiri ve bin Ladin'in saldırılardan bir gün sonra bir El Kaide sözcüsünün Batı'yı tehdit ederek "büyük bir ordunun size karşı toplandığını" söylediği bir videoda birlikte göründüklerini söyledi.

"Ortak komplocular"
Adalet Bakanlığı, saldırıları koordine etmedeki rolleri nedeniyle El-Zevahiri ve bin Ladin'i ortak komplocular olarak adlandırdı.

Her ikisi de 1999 yılında Kenya ve Tanzanya'daki ABD büyükelçiliklerine düzenlenen ve bir önceki yıl 224 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırılarla ilgili olarak New York'un Güney Bölgesi'nde suçlanmıştı.