Haberlobi - Haber Servisi // Ekonomist Tahsin Bakırtaş, Hazine ve Maliye Bakanı'nın döviz kurlarında seviyenin düşmesinden ziyade oynaklığın azalmasının olumlu bir gösterge olduğunu belirttiği sözlerini eleştirdi.

(Nureddin Nebati'nin 'Kurdaki oynaklığı azalttık' açıklamalarının bulunduğu habere gitmek için tıklayınız)

Türkiye'de kurların kısa sürede değiştiğini belirten Bakırtaş, "Sayın Bakan Nebati, kurlarda seviyeden ziyade oynaklığı azalmasının olumlu bir gösterge olduğunu ifade etmektedir. Özün bu doğru bir yaklaşımdır ancak sayın bakan Türkiye'deki kurlarda günlük, haftalık ve aylık oynaklığın ne derece yüksek olduğunu görmemektedir." dedi.

nureddin-nebati-1000x700-2

Tahsin Bakırtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Bakan Nebati'nin bakanlık görevine geldiği 2021'in Aralık ayının başından bu yana dolardaki oynaklığı Türkiye ekonomisi, hiçbir döneminde yaşamadı. Hatta bazı günler kurdaki oynaklık yüzde 5'lere kadar çıktı. En son BDDK kararı ile 15 milyon TL döviz varlığı olan şirketlerin kredi alamaması kararı ile bile dolar 17,60 düzeyinden 16,10 düzeyine kadar gerileyip; iki hafta sonra neredeyse aynı düzeye geri döndü."

'Palyatif çözümler kurun oynaklığını arttırmaktadır'
Hem KKM uygulaması hem de diğer palyatif önlemler (BDDK kararı gibi), sayın bakanın dediği gibi kurdaki oynaklığı azaltmak yerine artırmaktadır. Bu da tüm ülkede yatırım, ihracat ve ithalat yapan iş insanlarını bilinmezliğe sürüklemekte; piyasadaki mal ve hizmet fiyatının oluşumunu zorlaştırmaktadır. Kur üzerindeki bu tür palyatif çözümler, kurun oynaklığını artırmakta, fiyat oluşumlarını bozmakta ve enflasyonu da azdırmaktadır. Sayın bakana ve danışmanlarına önerim, Uluslararası İktisat kitabını yarıya kadar değil, tamamını okumalarıdır.

türk-lirası-11