Bitcoin mayıs ayında yüzde 36 düşüşle yaklaşık 10 yılın en sert aylık kaybını yaşadı. Ethereum'daki düşüş ise yüzde 11'de kaldı. Mayısta kripto paraların toplam piyasa değeri ise 562 milyar dolar eridi. Kripto paralardadüşüş devam edecek mi? Bitcoin'e yatırım yapılır mı? İşte tüm detaylar...

Çin'in kripto para madenciliğine getirdiği kısıtlama ve Tesla'nın Bitcoin ile araç satışını askıya almasıyla başlayan satış süreci Mayıs ayında Bitcoin'in yüzde 36 değer kaybetmesine yol açtı.

Mayıs ayına 56.580 dolardan başlayan Bitcoin zaman zaman 60.000 doları zorlasa da bu seviyeyi kıramadı. Ardından başlayan olumsuz haber akışı büyük satışların gelmesine yol açtı. Bitcoin bugün 36.250 dolara geriledi.

Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberine göre; şu ana kadar yaşanan yüzde 36'lık düşüş Eylül 2011'den bu yana dolar bazında yaşanan en sert aylık gerileme oldu. Eylül 2011'de Bitcoin yüzde 37 değer kaybetmişti. Tabii Bitcoin'deki değer kaybı bugün ve yarın devam ederse söz konusu tarihteki düşüş aşılabilir.

Esen olumsuz rüzgarlar sadece Bitcoin'i değil tüm kripto para piyasasını etkiledi.

DOGECOIN DİRENDİ 

Ethereum'daki değer kaybı yüzde 11 ile mayısta Bitcoin'e göre düşük kalırken Binance Coin yüzde 41 düştü. Büyük dalgalanmalar yaşamasına rağmen Dogecoin ise değerini korumayı başardı. Bunda Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'ın zaman zaman Dogecoin için attığı destek tweetleri etkili oldu.

Mayıs başında 2 trilyon 120 milyar dolar olan kripto paraların toplam piyasa değeri bugün itibarıyla 1 trilyon 558 milyar dolara düştü. Yani piyasadaki toplam değer kabı bu ay 562 milyar doları buldu.

Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın ilgili yazısına göre, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, kripto para madenciliğinin 22 Eylül’e kadar yasaklanacağını belirtti. Görünen o ki kripto paralar ülkelerin kısıtlamalarına bağlı olarak dalgalı seyrini sürdürecek.

Bitcoin 50, 100 ve 200 günlük ortalamaların altında. Ortalamalar yukarı doğru kırılmadıkça daha aşağıdan almak isteyenler satış yapmayı deneyecektir. Ortalamaların altında aşırı hareketlilik kayıpları artırabilir.

Piyasaya çıkan kripto para sayısı 10.129’u buldu ve her geçen gün de artıyor. Yeni çıkan projeler ile birlikte coin’lere yüksek ilgi sürüyor. Ancak açıklanan projelerinin ne derece gelecek vadettiğini incelemekte yarar var. Geleceği olmayan kripto varlıklara yapılacak yatırımların, birikimlerin yok olmasına sebep olacağı unutulmamalı.

Öte yandan yüksek kur ve faiz, şirketler için özvarlık kârlılığını önemli hale getiriyor. Maliyet artışları ile başa çıkmak zorunda kalan şirketler açısından özvarlık kârlılığı öncelikli hedef.

Dolar kuru 8.56 TL, politika faizi yüzde 19 ve gösterge faiz de yüzde 18.78 seviyesinde. Hem faizin, hem de kurun yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Faiz yüzde 19 iken, şirketlerin yüzde 19’un da üzerinde bir kâr marjı yakalaması gerekiyor ki ayakta kalabilsinler. Kredi teşvikleriyle sektörler şimdilik faaliyetlerini yürütüyor. Ancak asıl etki bunlar çekildiğinde gündeme gelecek ki bu durumda da özsermaye kârlılığı daha fazla ön plana çıkacak.

HABERTÜRK