Dünyanın sanayileşmiş 7 ülkesi ve Avrupa Birliğini (AB) bir araya getiren dışişleri bakanları düzeyindeki G7 toplantısı, dönem başkanı  İngiltere’nin ev sahipliğinde dün başkent Londra'da başlamıştı. 

İngiltere, Almanya,  ABD, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada'nın yer aldığı G7 ülkelerinin dışişleri bakanları yeni tip  koronavirüs (  Kovid-19) salgınından bu yana ilk kez yüz yüze toplantı için bir araya gelmiş, Güney Kore, Hindistan, Avustralya, Güney Afrika'nın dışişleri bakanlarıyla, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dönem Başkanlığı'nı yürüten Brunei Sultanlığı ise misafir olarak davet edilmişti.

İKİ HİNTLİ DELEGENİN TESTİ POZİTİF ÇIKTI

İklim değişikliği,  İran'la nükleer müzakereler, Suriye'de devam eden savaş, Myanmar'daki askeri darbe, Kovid-19 salgını, Rusya ve Çin konularının görüşüldüğü zirvede Hintli delegelerin Kovid testlerinin pozitif çıkması büyük bir paniğe neden oldu.

Hintli delegeler kendilerini hemen karantinaya aldı. 

Bir İngiliz yetkili, "İki delege pozitif test etti, bu nedenle Hintli delegasyon artık karantinaya girdi. G7 toplantısında tüm delegelerin günlük testleri de dahil olmak üzere, katı bir Kovid protokolü uygulandı" dese de Sky News muhabiri Joe Pike'ın Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar'ın virüs için pozitif test yapmadığını öne sürmesi korkuya neden oldu.

Çünkü Jaishankar, dün İngiliz İçişleri Bakanı Priti Patel ile görüştü. Joe Pike görüşmelerin sanal olarak sürdürülmeye çalışıldığını da ekledi.

BLINKEN DE TEMASLILAR ARASINDA 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 dışişleri bakanları toplantısının ilk gününde Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Blinken, Jaishankar ile bir basın toplantısına yaptı.

Jaishankar sosyal medyadan bugün yaptığı açıklamasında pozitif çıkan Hintli delege üyeleriyle temaslı olduğunu doğruladı. Buna rağmen G7 toplantılarına katılmayı sürdüreceğini dile getiren Jaishankar, "Dün akşam Kovid pozitif vakalara temas ettim. Önlem olarak toplantılara sanal olarak yapmaya karar verdim. Bugün G7 Toplantısında da durum böyle olacak." dedi.

HİNDİSTAN'DA SON DURUM

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Hindistan'da İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika varyantlarının bir arada görüldüğü B.1.617 mutasyonu ortaya çıktı.Hint varyantı adı verilen yeni mutasyon ülkede vaka artışlarında rekorların yaşanmasına neden oldu. İki haftadır günlük 300 bin vakanın görüldüğü ülkede toplam vaka sayısı 4 ayda 10 milyon artarak 20 milyonu aştı, can kaybı ise 4 bine dayandı.