ABD'de önde gelen milyarder iş adamlarının vergi kayıtları araştırmacı gazetecilik kuruluşu Pro Republica tarafından yayınlandı. Vergi kayıtlarının yayınlanması Kongre'deki bir grup Cumhuriyetçi senatör ve Temsilciler Meclisi üyesi tarafından, kişisel verilerin korunması ve vergi politikası yönünden tartışmalara neden oldu.

BEZOS, MUSK, SOROS 

Pro Republica tarafından vergi kayıtları yayımlanan milyarder iş adamları arasında Amazon'un sahibi Jeff Bezos, Tesla ve SpaceX'in patronu Elon Musk, yatırımcılar Warren Buffet ve George Soros'un olduğu 25 iş adamı var. Yayımlanan vergi kayıtları, milyarderlerin servetlerine kıyasla çok az gelir vergisi ödediklerini ortaya çıkardı.

DEMOKRATLARDAN ULTRA-ZENGİNLERE SERVET VERGİSİ ÖNERİSİ

Demokrat Partili siyasetçileri ise sızıntıların kendisinden daha çok içeriği, milyarder iş adamlarının kazançlarına oranla az vergi vermesine yol açan vergi düzenlemeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Demokrat Partili Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Vergi sistemimiz, çalışan aileler gibi servetlerini gelirlerinden elde etmeyen milyarderin lehine işliyor. Çok sayıda kanıt ortada. Ultra-zenginlerin nihayet kendi paylarını ödemesi için Amerika'da servet vergisi koymanın vakti geldi." ifadelerini kullandı.

CUMHURİYETÇİLER: KAYITLARIN YAYINLANMASI SUİSTİMAL NİTELİĞİ TAŞIYOR

Kongre'nin Cumhuriyetçi üyeleri, Hazine Bakanlığına yolladıkları mektupta, "Vergi mükelleflerinin özel ve gizli bilgilerini muhafaza eden federal kurumlara güveni tam olmalıdır. Ne yazık ki, Amerikan vatandaşlarının kişisel ve gizli bilgilerine erişimi olan bazı kamu görevlilerinin, korunması gereken bu bilgileri siyasi amaç için suiistimal ettiği anlaşılmaktadır. Hazine ve IRS, çok sayıda Amerikalının vergi bilgileri ve ödemelerini uygunsuz şekilde paylaşarak federal kanunları ihlal eden tüm kişileri hesap vermeye zorlamalıdır." ifadelerine yer verdi.

ABD Ulusal Gelirler İdaresi (IRS) vergi kayıtlarının sızdırılmasıyla ilgili, sorumlular hakkında adli soruşturma başlatılmasını talep etti.

IRS Başkan Yardımcısı Douglas O'Donnell, konuyla ilgili Temsilciler Meclisi komisyonuna verdiği ifadede, kurumun meseleyi Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve bölge savcılığına intikal ettirdiğini belirterek, "Gizli vergi bilgilerine erişilmesi de bunların açıklanması da suçtur. Ne olduğunu derhal bilmek istiyoruz." dedi.