Türkiye'de 103 Emekli askerin bildirisinin ardından Fransa'da binlerce emekli asker Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a darbe tehdidi yapmıştı. Fransa'da yaşanan darbe söylemlerinin ardından Almanya’da da binlerce emekli askerin Telegram adlı mobil mesajlaşma uygulaması üzerinden bir araya gelerek, Berlin’de ayaklanma ve darbe planladıkları ortaya çıktı.

BERLİN'İ KUŞATIP MERKEL'İ İNDİRECEKLERDİ

Berlin’de yayınlanan Der Tagesspiegel gazetesinde çıkan habere göre binlerce emekli askerin Telegram uygulaması üzerinden bir araya gelerek Berlin’de ayaklanma ve darbe planladı.

Güvenlik birimlerince doğrulanan haberlere göre  “Emekli ve Eski Askerler Grubu” adı altında bir araya gelen yaklaşık 13 bin emekli ve eski asker, korona virüs salgını kapsamında Merkel hükümeti tarafından alınan karantina kurallarını eleştiren veya salgının varlığını inkar eden hareketin içine sızmayı ve Berlin’de düzenlenen gösteri ve mitinglerde olay çıkartıp, devlet kurumlarına yönelik saldırılar düzenlenme planları konusunda iletişim içerisinde.

ALMANYA'YI 1973 SINIRLARINA DÖNDÜRMEYİ İSTEDİLER

Güvenlik kaynakları bu gruba, "Reichbürger" olarak bilinen, Almanya’nın 1937’deki sınırlarını yeniden inşa etmeyi hedefleyen monarşist-aşırı sağcı grupla ilişkili kişilerin de üye olduğunu belirtti. Uzmanlara göre, üyeler Hollanda’daki benzer bir oluşumu kendilerine örnek alıyor.  Grupta Alman ordusundan emekli askerlerin yanı sıra, 1990’da lağvedilen eski Doğu Alman Ordusu’nda (NVA) görev yapmış çok sayıda askerin de faal olduğu öğrenildi.

HOLLANDA'YI ÖRNEK ALIYORLAR

Grupta yer alan ve aralarında general ve albayların da bulunduğu emekli askerlerin, faal oldukları dönemi, görev aldıkları birimleri, ulaştıkları rütbeleri ve aldıkları madalyaları yayınlamaları dikkat çekerken, grup içinde yapılan yazışmaları değerlendiren uzmanlara göre, üyeler Hollanda’daki benzer bir oluşumu kendilerine örnek alıyorlar.

Hollanda’da ocak ayında salgın önlemlerine karşı düzenlenen gösterilerde çatışmalar yaşanmıştı.