Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.

Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.

Turizmin önemi paha biçilemezdir. Geçmişimizden, uygarlıklarımızdan beri gelmiş olan önemli ayaklarımızdandır. Ekonomik, politik, sosyal, kültürel ve ekolojik etkilere sahiptir. Sosyal ve kültürel etkileşimi ile insanlar hem kendi ülkelerinin hem de diğer ülkelerin güzellikleri miraslarını öğrenip bilgilenmektedir, kaynaşıp yeni diller öğrenilmektedir. Bireylere sağlamış olduğu bilgiler, kültürler ve yeni sosyal alanların yanında ülkelere de birçok katkı sağlamaktadır, ziyaret edinilen ülkenin, yerin ekonomisini olumlu şekilde etkilemektedir. Ekonomik etkisiyle ülkeler için milli gelir kaynağıdır. Turistlerin ziyaret ettiği dönemde konaklamaya, yeme ve içmeye verdikleri harcamalar ile katkıda bulundukları gelir ve yatırımlarla turizm ‘ bacasız sanayi ‘ olarak da anılmaktadır.

Turizm etkinliklerinin ayrıca ekolojik anlamda sağlamış olduğu etkiler sayesinde her ülke kendisinin sahip olduğu kültürel ve tarihi değerlerini korumak için önlemler almaktadır. Gelişmesinde çevre büyük önem taşımaktadır. Bu katkısı ile çevreye verilen zararlarda azalmaktadır.

Bizim ülkemizde de son dönemlerde turizm için yatırımlar yapılmaktadır. Yeni oteller, kültürümüzü yansıtan lokantalar, eğlence mekanları yapılmıştır.

Her dönem, her sene turizmde sağlanan etkileşimler değişiyor olsa da dünya için önemi yadsınamazdır. Çok yönlü açıları barındırması sebebiyle turistlerin sayısının arttığı kış ve yaz tatil dönemlerinde ülkelerin, bireylerin, işletme sahiplerinin ve çalışanların önem verdiği alandır. Bütünü birleştirici bir alandır. Bu amaçla her yıl 15-22 Nisan haftası Dünya Turizm Haftası olarak kutlanır. Bu günler içerisinde de turizmin gelişmesine katkı sağlamak içinde çalışmalar devam etmektedir.

Turizm, uluslararası düzeyde iş hacmini geliştiren, döviz sağlayan, iş alanları açan, hayatı etkileyen önemli nitelik kazanmaktadır. Bu koşullar dahilinde turizme olan ulusal ilgiyi artmaktadır; turizmden beklentileri olan ülkeler turizmin gelişmesine kendilerini yönlendirmektedirler.

-Turizm hizmetle büyüyen, sevgiyle gelişen ağaçtır.