Piyasalarda dövizin Türk Lirası karışısındaki değer artışı sürüyor. Merkez Bankası'nın bu haftaki kritik PPK toplantısı öncesi dolar zirveye yapıştı. İşte dolar, euro, sterlin, gümüş, altın ve kripto para piyasalarında son durum...

Bu hafta perşembe günü gerçekleşecek TCMB'nin olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimlere karşı çıkan üyelerin gönderilmesi sonrası indirimlerinin devam edeceği endişesi de TL'deki değer kaybında etkili oldu.

Dolar/TL geçen hafta TCMB'de üç üyenin görevden alınması ardından rekor üstüne rekor kırarak 9,27 seviyesine ulaşmuştı. Bu haftaya da yine 9,27 TL'den başladı.

İşte piyasalarda son durum:

DOLAR, EURO VE STERLİN

Dolar 9,27 TL'den, Euro 10,75 TL'den, Sterlin ise 12,76 TL'den işlem görüyor.

GÜMÜŞ VE ALTIN

Gümüş 6,96 TL'den fiyatlanırken, onsu 1.767 dolar olan altında, gram altın 521/527, çeyrek altın 845/863, Cumhuriyet altını ise 3.479/3.517 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

BITCOIN VE ETHEREUM

Kripto para piyasalarında ise Bitcoin 62 bin 102 dolardan, Ethereum ise 3 bin 849 dolardan fiyatlanıyor.

KAVCIOĞLU'NUN MESAJLARI

Dolar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Meclis Plan Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumun ardından yükselişe geçti.

Kavcıoğlu, TL'deki değer kaybının sadece alınan faiz indiriminden kaynaklandığını düşünmenin doğru olmayacağını dile getirdi. Kavcıoğlu "Sürpriz bir indirim yapmadığımızı çok net söyleyebiliriz. Ağustos-eylül gibi faiz indirme yol haritamızı belirtmiştik. Merkez Bankası’nın görevlerini ihmal etmesi ya da bunun dışında karar alması söz konusu değil" açıklamasını yaptı.

Toplantının ardından dolar/TL kuru kademeli yükselişine devam etti. Dolar daha sonra piyasaların kapalı olduğu akşam saatlerinde yükselişe geçerek 9 lirayı aştı ve tarihi zirvesini 9,0185 seviyesine taşıdı.

Doların yükselerek tarihi zirvesini aşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye yönelik açıklamaları da etkili oldu.

Erdoğan önceki gün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Suriye'ye ilişkin "Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde polislerimize yönelik son saldırı ve topraklarımızı hedef alan tacizler artık bardağı taşırmıştır.

Suriye'den ülkemize yönelik terör saldırılarının kaynağı mahiyetindeki kimi yerler konusunda artık tahammülümüz kalmamıştır. Buralardan kaynaklanan tehditleri, ya oralarda etkin olan güçlerle birlikte ya da kendi imkanlarımızla bertaraf etmekte kararlıyız" açıklamalarının ardından yükselerek 9 lirayı aşmıştı.