Dolar ve euro bu sabaha rekorla başladı. Dolar/TL 7,86'yı, euro/TL 9,22'yi aştı. Eylül ayına ilişkin Hazine nakit dengesi verilerinin açıklanacağı iç piyasada teknik analizler yakından takip ediliyor. Trump'ın corona virüsü yardım paketi görüşmelerini sonlandırması piyasalarda dalgalanmalara neden oldu.

 

ABD Merkez Bankası (Fed) tutanaklarının takip edileceği yeni güne dolar/TL 7,86’yı aşarak rekor seviyesine yakın başladı, euro/TL ise 9,22’yi aşarak rekorunu tazeledi. Halen corona virüsü tedavisi gören ABD Başkanı Donald Trump’ın Demokrat Parti ile Beyaz Saray arasındaki corona virüsü yardım paketi görüşmelerini sonlandırması piyasalarda dalgalanmaya sebep oldu. Yurt dışında Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler kurun üzerindeki jeopolitik baskıyı artırıyor.

Bloomberg HT’ye konuşan Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Eda Karadağ, “Sabah saatlerinden bu yana Türk varlıklarında negatif ayrışma söz konusu. Türk varlıkları özelinde oynaklığın bir süre daha devam etmesini bekleyebiliriz. Dışarıdaki gelişmeler bizim için önemli. Trump’ın sert söylemlerine devam etmesi bizim için negatif” değerlendirmesinde bulundu.

S-400’LER TEST Mİ EDİLECEK?

Kuru da ilgilendiren en önemli jeopolitik gelişmelerden biri ise Türkiye’ye ait S-400 hava savunma sistemlerinin test için Sinop’a getirilmesi oldu. Türkiye konu hakkında resmi bir açıklama yapmazken Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Türkiye'nin bataryaları aktive etmeyeceğini belirtti. Buna göre, Karadeniz kıyısındaki bir noktada ekipmanlar ile personel test edilecek. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemlerini test edilebileceği söylemlerinden rahatsızlık duyulduğu belirtildi.

 

PİYASADA NELER TAKİP EDİLECEK?

Bugün yurt içinde eylül ayı Hazine nakit dengesi takip edilecek. Hazine nakit dengesi, ağustos ayında 30,4 milyar TL'lik fazla vermişti.

Bütçe dengesi ise ağustos ayında 28,2 milyar TL fazla vermiş böylece yıllık açık temmuzdaki 194,2 milyar TL'den 166,5 milyar TL'ye, tahminlerimize göre GSYH'e oranı da %4,2'den %3,6'ya yükselmişti.

Yurt dışında ise Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanakları izlenecek.