Haberlobi - Haber Servisi // Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan Rusya-Ukrayna arasındaki krizin derinleşmesinin ardından ortaya çıkan savaşın ihracata etkisini değerlendirdi.

Hem Rusya hem de Ukrayna ülkeleri ile ihracat ve ithalat konusunda önemli bir noktada olduklarını belirten Gürdoğan, "Türkiye ortalamasında, meyve, sebze ve diğer ürünlerde Rusya'ya 15 milyar dolar civarında; Ukrayna'ya 5 milyar dolar civarında ihracatımız var." dedi.

İHRACATÇILARIMIZ MAHSUR KALDI
Özellikle Trabzon'un savaştan etkilendiğini belirten Gürdoğan, "Trabzon'un Rusya'ya 250 milyon dolar; 15 milyon dolar civarından Ukrayna'ya ihracatı var. Şuan itibari ile Ukrayna kapısında bekleyen araçlarımız var. İçeride yükünü boşaltan araçlarımız var. İthal yük getiren araçlarımız yüklerini alamadı. Bir gemimiz Azak Denizi'nde mahsur kaldı. Rusya'ya tarifeli gemi seferleri uyguluyorduk. Şuanda Fort-Kafkas'da gemimiz kaldı. Türkiye burada en çok zarar gören bir bölge." ifadelerini kullandı.

BU OLAYLAR ÖNCEDEN DE YAŞANMIŞTI
"Gürcistan'da Mihail Saakaşvili döneminde de benzer bir durum yaşanmıştı. Ancak orada Rus yanlısı bir lider gelince olaylar durdu. Öyleki gayri-resmi olarak da olsa Abazya ve Osetya Gürcistan'ın elinden gitti. Yakın tarihe baktığımızda aynı olayları Ermenistan'da gördük. Paşinyan'ın ABD eksenli AB ve NATO üyeleri ile yapmış olduğu görüşmelerin ardından Azerbaycan ve Rusya'nı ön vermesi ile Karabağ olayları yaşandı. Bu olayın sonucunda Paşinyan kazandı, Ermenistan topraklarını kaybetti. Benzer bir durum Ukrayna'da yaşanıyor."

RUSYA, UKRAYNA'DA RUS YANLISI BİR LİDERİ BAŞA GETİRMEK İSTİYOR
"Avrupa Birliği Ukrayna'yı almak istiyor ancak Moldova ve Litvanya da AB ülkesi olduğu için Rusya kendini kuşatılmış hissediyor. 1988 yılına gittiğimizde Ukrayna diye bir devlet yoktu. Ruslar onlara belirli özgürlükler taşımıştı. Rusya'nın en önemli limanı Odessa'daydı daha sonra Kırım oldu. Rusya tehlike hissettiği için çıkış aradı. Avrupa Birliği ve ABD her ne kadar Ukrayna'nın arkasında olduğunu gösterse de savaş kapıya dayandığında askeri olarak yardım olmadı. Rusya, ABD karşısında bu başkaldırıyı yaparken arkadan gelen bir Çin gerçeğini gördü. Arkadan güçlü bir Çin geliyor. Rusya aradaki boşluğu değerlendirdi. Ancak umduğundan daha fazla direnişle karşılaştı. Rusya'nın amacı Ukrayna'nın var olan liderini düşürüp yerine Rus yanlısı bir lider getirmek."

TRABZON LİMANI BY-PASS EDİLMİŞ DURUMDA
"Trabzon Limanı şuan için by-pass edilmiş durumda. Bütün gemiler Samsun üzerinden yönlendiriliyor. Trabzon'da ihracatçının varlığından kimsenin haberi yok. Trabzon'a baktığımız zaman 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracatı var. Ancak merkezi Trabzon olan firmaların birçoğu dışarıda. Sochi limanı kapandığı için Samsun'a gittik; ancak Trabzon'a bağlı olduğumuz için buradayız."

SAVAŞIN ARDINDAN TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ ARTACAK
Savaşın ardından Türkiye'nin önemi artacak. Sarp Sınır Kapısı'nda günde 700-800 araç girip çıkıyor. Rusya'nın tarihsel anlamda eskiden yaptığı yardımları unutmuyoruz. Rusya ile dost olmalıyız ancak Atatürk 1936 yılında Ruslar'ın dağılabileceğini ve buna hazırlıklı olmamız gerektiğini söylemişti. Rusya'da yaşayan çok büyük Türk toplulukları var. Ancak biz Rusya ve Asya pazarını şu ana kadar iyi değerlendirmedik. Bugün Avrupa Birliği'nin tavrını Türkiye görüyor. Fransa'nın aday başbakanı 'Türkiye AB'ye giremez' diyor. Türkiye'nin bu sürecin ardından kendine bir yol çizmesi gerekiyor. Türkiye istenmiyorsa Güney Kore, Çin, Tayvan'ın büyüyen ekonomileri ile birlik olabileceğini görmesi lazım. Yeterki biz o kalkınma ve lojistik kalkınma planımızın altyapısını o yönde hazırlayalım. Dost ise dost, düşman ise düşman olduğumuzu belirtmeliyiz. Bugün AB'nin Ukrayna'ya neler yapmadığını görüyoruz. Ancak burada Rusya'nın yayılmacı politikasını da desteklemiyoruz. Rusya kendini kuşatılmış hissediyor. Burada benzer zamanda Kazakistan'da da olmuştu. Ancak dışarıya yansımadı. Rusya Türk devletleri üzerinde dengeci bir politika izliyor. Geldiğimiz noktada Rusya'nın bu çekingenliğini üzerinden atması, Ukrayna'nın da ayak diretmemesi gerekiyor. Ruslar ve Ukraynalılar akrabadır."

Rusya ve Ukrayna'ya ticaret için gidenlerin bakanlıkların acil yardım numaraları ve ateşelere ulaştıklarında yardım alacaklarını belirten Gürdoğan, "Bakanlıkta bir kriz masası oluşturduk. Bugün yollarını değiştirenleri dahi tahliye etmeye başladık. Acil durumda Ticaret ve Dış İşleri Bakanlıklarımızın kurduğu hatlar var. Ateşelerimiz var. Onlara ulaştıklarında, tahliye olmak için gerekli yöneldirmeler yapılır." dedi.