Ekonomi Reform Paketi kapsamında duyurulan 'Dijital Vergi Asistanı' sisteminin gelecek yıl eylül ayından itibaren hizmet sunması planlanmaktadır.

Akabinde ise Ekonomi Reform Paketi'ne ilişkin takvim kapsamında, vatandaşların vergiyle ilgili sıkça sorduğu sorulara, yapay zekâ yoluyla hazırlanacak ve “Dijital Vergi Asistanı' otomatik yanıt verecektir.

Bu yıl sonuna kadar vergi denetimlerinin elektronik ortamda yapılacağı Dijital Vergi Denetimi Sistemi geliştirilecek ve inceleme süreçleri kısaltılacaktır. Vergisel işlemlerin hızlandırılması amacı taşıyan bu uygulama ayrıca vatandaşların herhangi bir işlem için vergi dairesine gitmeden işlemlerini halletmelerine yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Ayrıca bu sistemle elektronik inceleme, elektronik tebligat, elektronik rapor ve elektronik tutanakların incelenme süresinin de kısalacağı belirtilmiştir. Elektronik inceleme, elektronik tebligat ve elektronik tutanak yolu ile mükelleflere haber verecek olan Dijital Vergi Denetimi Sistemi ile vergilerin inceleme süresinin kısaltılması ve olası matrah hatalarının önlenebilmesi sağlanacaktır. Tüm mükellefleri kapsayacak şekilde 7/24 hizmet verebilen 'Türkiye Dijital Vergi Dairesi' uygulaması da 31 Aralık 2022 itibarıyla hayata geçirilecektir.

Dijital Vergi Denetimi sisteminin yanı sıra 'Dijital Vergi Asistanı' sisteminin de uygulanması planlanmaktadır. Bu kapsamda hazırlanacak yazılım, vatandaşların vergiyle ilgili sıkça sorduğu soruları otomatik olarak yapay zekâ yoluyla elektronik ortamda cevaplandıracak bir hizmet sunacaktır. Dijital Vergi Asistanı sisteminin ise 31 Ağustos 2022 itibarıyla hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

Tüm bu uygulamalar Vergi Usul Kanunu çerçevesinde vergiye ilişkin işlemlerin hızlandırılması, haksız uygulamaların önüne geçilebilmesi ve öngörülebilir bir denetim mekanizmasının sağlanabilmesi açısından oldukça önemlidir.