Kalender Adamlar!

Her ne kadar, günümüzde, derviş ve kalender adam tabirleri unutulsa da sevgili dostum; modern çağın  dervişleri ve kalender adamları yok da değil hani!

Gündüz işinde gücünde, rızkının ve nasibinin peşinde olup akşam da derviş gibi yaşayan insanlardan bahsediyoruz açıkçası...

İşin mahiyetini anlamak için tarihten rivayet de olsa örnekler pekala verilebilir: "Oldukça fakir bir derviş yaşarmış vakti zamanında...

Zenginliğe hiç itibar etmez, daha çok fakirlerle oturup kalkarmış. Halk arasında o kadar çok  sevilirmiş ki, eğer istese küçük bir işaretiyle bütün  zenginler O'na tüm cömertliklerini gösterirlermiş; ama o bu yola hiçbir zaman başvurmamış.
Günlerden bir gün, dostlarından biri dervişe sormuş: "Servet ayaklarının altında olduğu halde neden bu kadar yoksul yaşıyorsun? Hiç olmazsa, diğer fakirlerle paylaşırdın onu, neden istemezsin ki?"
Derviş, tebessüm ederek cevap vermiş:

"Ona ulaşmak için eğilmek gerekir de ondan sevgili dostum!"
Günümüzdeki aç adam, ruhsuz adam ve mendebur suratlı adam tanımlamasının tam tersi insan tipleri bu bahsettiklerimiz! Gözü tok, kendini yetiştirmiş, guvenilir, sözünün eri, kendisiyle barışık,  dengeci, hem kendisine, hem de insanlara faydası olan ağırbaşlı abiler bunlar açıkçası!

Velhasılı kelam sevgili dostum;

günümüzde çoğunluğun  aklı ve hayatın cilveleri böyle bir duruşu hiç de sağlıklı bulmasa da, sen sen ol, dervişane yaşamına ve kalender adamlığına devam et!

Gündüzün bereketi ve aydınlığı,  gecenin karanlığı ve huzurunda insani yolculuğundan şaşma; şu kısa ömründe!