KTÜ DUİM Mezunlar Derneği'nin katkılarıyla ‘Kadın, Denizci Kadın, Denizde Kadın" etkinliğinde, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümünden mezun kadınlar, denizcilik öğrencileriyle bir araya geldi.

Düzenlenen etkinliğe; Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon şubesi yönetimi, Panama Başkonsolosluğu Gemiadamları Servisi Müdürü ve KTÜ DUİM 2007 mezunu Sevinç Körüklü, UAB Eğitim ve Belgelendirme Dairesi Denizcilik Sörvey Mühendisi, KTÜ DUİM 2007 mezunu Seda Türker Şahin, aktif denizcilik yaşamlarına devam eden Uzakyol Vardiya Zabiti ve 2017 mezunu Cemre Beşiroğlu, Uzakyol Vardiya Zabiti 2018 mezunları Hande Keşir ve Nursu Karakaçan katıldılar.

Denizci kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar gününde, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'nde öğrencilerle buluştu

Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Muzaffer Feyzioğlu ve öğretim elemanlarının katıldığı etkinlikte sözü alan Sn. Körüklü konuşmasına, deniz hayatına başlangıcını ve Panama Başkonsolosluğu'nda devam eden kariyer süreçlerini anlatarak başladı. Meslekte İngilizcenin önemini vurgulayan Körüklü, KTÜ’lü kadın denizciler olarak sektörün her kademesinde yer aldıklarını ve bu mevkilerde sayılarının daha da artacağına inandığını ifade etti.

Ardından söz alan Seda Türker Şahin, okul sonrası 6 yıl denizde çalışmasının ardından idari kısma geçtiğini, denizcilik sörvey mühendisliğinde gemi denetimlerinde bulunduğunu aktardı. Kadınların bulunduğu gemilerin diğer gemilere göre daha fazla düzen içinde olduğunu ifade eden Sn. Türker, denetlerin de daha rahat geçtiğini de ekledi. Türker, sektördeki KTÜ mezunlarının geldikleri noktalarla gurur duyduğunu ifade etti.

Sonrasında söz alan 2017 mezunu Uzakyol Vardiya Zabiti Cemre BEŞİROĞLU, gemide yaşanılan zorlukların aslında cinsiyetle bir ilgisi olmadığını, insan olarak zorlandıklarını, bu konuda cinsiyetlerinin ön plana çıkmasını yanlış bulduğunu belirtti. Pozitif ayrımcılığa değil, fırsat eşitliğine ihtiyaçları olduklarını söyleyen Sn. Beşiroğlu, sektörde kadınların iyi yerlere gelmeleri için üstlerine düşeni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerine olan inancını dile getirdi.

Denizci kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar gününde, KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'nde öğrencilerle buluştu

2018 mezunu Uzakyol Vardiya Zabiti Nursu Karakaçan gemide kadın çalışanlara eskisinden daha çok imkan verildiğini ve cinsiyetçiliğin azaldığını düşündüğünü belirtti. Gemide, erkek kadın farketmeksizin taciz, mobinge uğranılabileceğini söyleyen Sn. Karakaçan, bu tür eylemlere yeltenenlerin cezasız kalmadığını, bu taciz ve mobinglere maruz kalan denizcilerin susmaması gerektiğini, gemi disiplin kurulunda gerekli yaptırımların uygulandığını ve uygulanmaya da devam edeceğini vurguladı. 

Dökme yük gemilerinde Uzakyol Vardiya Zabitliği yapan 2018 mezunu Hande KEŞİR, bu tipteki gemilerde kadınların daha az sayıda olduğunu, bu yüzden bir takım zorluklarla karşılaştığını fakat üstesinden gelebildiğini belirtti. Geleceğin kadın zabitlerine de, zorluklara karşı yılmamaları gerektiğini, istedikleri sürece her şeyi başarabileceklerini söyledi.

Karşılıklı soru-cevap şeklinde samimi bir ortamda geçen etkinlik, denizcilik sektöründe kadınların her zorluğun üstesinden en az erkekler kadar geldiklerini kanıtlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü kadın mezunlarına günün anlam ve önemine ithafen plaket ve çiçek takdimi yapıldı.

Gün içerisinde fakülte ve bölümü gezme şansı bulan bölüm mezunu kadınlar, uzun süre önce yer aldıkları sıralara dönüp anılarını tazelediler. Bölüm imkânlarının  her geçen gün arttığını ve bunun gözle görülür şekilde sektör içerisinde farkındalık oluşturduğunu, sektörde hem kadın,  hem de KTÜ’lü kadın denizcilerin geldikleri konumlardan da açıkça belli olduğunu ifade ettiler.