Tarihin en önemli NATO zirvelerinden biri sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Liderler Zirvesi sonrası kameraların karşısına geçti.

Zirvede gündeme getirdiği konular hakkında bilgi veren Erdoğan, birçok konuya ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

"Diplomatik bir zafer"

Finlandiya ve İsveç ile yapılan anlaşmaya ilişkin Erdoğan,"Diplomasiye bir tarafın kazanıp bir tarafın kaybettiği sıfır toplamlı bir oyun nazarıyla bakmak yanlıştır.

Diplomasiyi bizleri ortak yapdaya ulaştıracak en kestirme yol olarak görmek gerekir. İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan muhtıraya bu zaviyeden bakılmasının daha doğru olacağına inanıyorum.

Şüphesiz bu muhtıra zorlu müzakere sürecinden sonra elde edilmiş diplomatik bir zaferdir.

AW658525_02

"73 teröristin iadesinin sözü verildi"

Türkiye PKK ve uzantıları ile tam işbirliği, mücadelede dayanışma, PYD-YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahüdü, savunma sanayide ambargolara gidilmememesi ve işbirliğinin artırılması, terör suçlularının iadesi konusunda adım atılması ki İsveç 73 teröristi iade etme sözü verdi.

"Türkiye terör propagandalarının engellenmesi konusunda sağlam garantiler almıştır"

Muhtıranın uygulanmasını takip amacıyla daimi bir mekanizma kurulmasına da karar verildi. Türkiye'ye yönelik terör propagandalarının engellenmesi konusunda sağlam garantiler almıştır.

Böylece Türkiye'nin ilk günden itibaren dile getirdiği hassasiyetle güçlü muhtıraya girmiştir. Türkiye ve NATO ile birlikte bu muhtıranın kazananı İsveç ve Finlandiya halklarıdır. Bu karar bu ülkelerin halklarının barış huzur ve güvenliğine de katkı yapacaktır." dedi.

"Diplomatik girişimlerimizi yoğunlaştırmalıyız

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"NATO Madrid Zirvesi'nin biraz önce sona eren oturumlar birlikte tamamladık. NATO tarihinin en önemli zirvelerinden birini tamamlamış durumdayız. Öncelikle Kral 6. Felipe ve Başbakan Sanchez'e başarılı organizasyon için şükranlarımı sunuyorum. Genel Sekreter Stoltenberg'e ayrıca telşekkür ediyorum. İnsanş dramın ve gözyaşının dinmesi için çaba göstermeliyiz.

Diplomatik girişimlerimizi yoğunlaştırmalıyız. Zirvenin dün gerçekleştirdiğimiz ilk oturumunda Sayın Zelenskiy bizlere hitap etti. Sürecin başından bu yana kendisi ile yakın diyalogumu sürdürüyorum. Aynı zamanda Sayın Putin ile de temas halindeyiz. Tüm çabalarımız barış içindir. Çatışma arttıkça ne yazık ki can kaybı da artmaktadır.

AW658525_03

"Önceliğimiz bu krizin insani etkilerinin en aza indirilmesi"

Türkiye olarak adil bir barışın kaybedeninin olmayacağına inanıyoruz. İstanbul süreci ile yeşeren umutları devam ettirmemiz gerekiyor. Elinin taşının altına koyabilen bir mütefik olarak rolümüzün takdirle karşılandığını gördük.

Önceliğimiz bu krizin insani etkilerinin en aza indirilmesi. Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından ihrcına yönelik bm planına yönelik katkılarımızı paylaştım. Zirvede uluslarası kamuoyunun en dikkat çeken konularından biri stratejik konsepti.

Bu yeni belge NATO'nun temelini oluşturan birlik temellerini yeniden inşa etmiştir. Bu sene ittifaka katılımının 70. yılını kutlayan ve NATO içerisindeki etkin rol ile Türkiye şüphesiz gelecek vizyonunda da söz sahibi müttefikler arasında yer alacaktır.