Haberlobi - Haber Servisi // İstanbul'da geçtiğimiz çarşamba günü Üsküdar’daki Küçük Çamlıca Radyo ve Televizyon Kulesi'nin restoran katından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konutunun fotoğraflarını çektikleri iddiasıyla tutuklanan İsrailli Modri ve Natalie O. çifti serbest bırakılarak ülkelerine gönderildi.

The Jarusalem Post (İsrail basını) İsrailli çiftin haberini şu şekilde duyurdu:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın evini fotoğrafladıkları için İstanbul'da hapsedilen ve casus olduklarından şüphelenilen İsrailli çift Natali ve Mordi Oaknin, Perşembe sabahı hapishaneden serbest bırakıldı ve İsrail'e döndü.

Başbakan Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid tarafından Perşembe sabahı yapılan duyuruda, "Türkiye'ye yönelik ortak çabalardan sonra Mordi ve Natali Oaknin çifti gözaltından serbest bırakıldı ve şu anda İsrail'e gidiyorlar. Türkiye Cumhurbaşkanına ve hükümetine işbirlikleri için teşekkür ediyor ve Oaknin çiftine hoş geldiniz diyoruz." dedi.

Bennett ve Lapid, Oaknin ailesine "karmaşık durumda" kararlı oldukları ve Dışişleri Bakanlığı ile açık ve sıcak bir şekilde işbirliği yaptıkları için teşekkür ettiler. Ayrıca İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a çifti eve getirme çabaları için özel teşekkürlerini ilettiler.

Ayrıca Herzog çifti eve geri döndü ve "Natali ve Mordi - eve gelmeniz ne kadar iyi. Sizi ve ailenizi sıcak bir şekilde kucaklıyorum" tweetini attı. Herzog, Bennett ve Lapid'i ve çiftin serbest kalması için çalışan herkesi tebrik etti ve Erdoğan'a ve hükümetine işbirlikleri için teşekkür etti.

"Son günlerde Türkiye'ye karşı yürütülen ortak çabaların ardından Mordi ve Natalie Oknin çifti, gözaltından serbest bırakıldı ve şu anda İsrail'e doğru yola çıkıyorlar. Türkiye Cumhurbaşkanına ve hükümetine işbirlikleri için teşekkür eder, Oknin çiftine hoşgeldiniz diyoruz. Oknin ailesine karmaşık bir durumda kararlı duruşları ve Dışişleri Bakanlığı ve halkı ile açık ve sıcak işbirliği için büyük takdirlerimizi ifade etmek isteriz. Devlet Başkanı Yitzhak Herzog'a çiftin dönüşü için yaptığı faaliyetlerden dolayı özel teşekkürler."

İsrail'in İstanbul'daki konsolosu Ronen Levi, Natali'yi, Başkonsolos Udi Eitam ise Salı günü Mordy'yi ziyaret etti. Diplomatlar, çiftin uygun yaşam koşullarında tutulduğundan emin olmak için cezaevi yetkilileriyle de görüştü. Onlara giyecek ve malzeme verdiler.

Salı günü, Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çifti "askeri ve siyasi casusluk" yapmakla suçlayarak, sorunun uzun süreceğine dair endişelerini dile getirdi.

Türk medyası, çiftin çektikleri fotoğrafı WhatsApp grubunda paylaştığını ve kule hakkında teknik bilgiler yazdığını iddia etti, ancak Oaknin'in kızı Shiraz Ben-Harosh, İsrail medyasına binanın herhangi bir fotoğrafının gelmediğini söyledi.

Türk polisi başlangıçta Oaknins'in sınır dışı edilmesini tavsiye etti ve İsrail'i planlarından haberdar etti. Ancak savcılık onları casuslukla suçladı. Cuma günü bir mahkeme, savcılık davasını duruşmaya hazırladığı için tutukluluk sürelerini en az 20 gün uzatmıştı.