Çin, 8 Ocak’ta sınırlarını yeniden açmaya hazırlanırken birçok ülke Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle Çin’den gelecek yolculara negatif test zorunluluğu getirdi. Belçika ise, Covid-19 salgınının yayılmasına karşı atılan yeni adımların bir parçası olarak Çin'den direkt uçuşla gelen yolculardan negatif Covid-19 testi göstermelerini isteyecek. Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, Avrupa Birliği'nin (AB), üye 27 ülkeye yaptığı önlem çağrısını dikkate aldıklarını ve bu doğrultuda yolculardan negatif Covid-19 test sonucu ibraz etmelerini zorunlu hale getireceklerini söylerken, "Biz tam olarak şunu söylüyoruz: Çin'den gelirken negatif test göstermek zorundasınız aksi halde buraya gelemezsiniz" ifadelerini kullandı.

Kısıtlamanın bu hafta içerisinde uygulamaya girmesi için çalışmaları sıklaştırdıklarını belirten Vandenbroucke, "Şu an tüm AB üyesi ülkelere, Çin'den Avrupa'ya gelen yolcuların uçağa binmeden önce negatif Covid-19 testi göstermelerini talep etmeleri için güçlü bir çağrı var" dedi.

Çin'den gelen yolculara kısıtlama

İtalya Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz ay, Çin'den gelen yolculardan Covid-19 testi talep edileceğini duyurmuştu. İspanya ise, Avrupa ülkeleri arasında Çin'e kısıtlama uygulayan ikinci ülke olmuş ve Çin'den gelen yolculardan negatif Covid-19 testi veya aşı kanıtı talep etmişti. Fransa, sınır kontrollerini artırarak Çin'den gelenlerden negatif Covid-19 testi veya son 24 saate ait negatif antijen testi göstermelerini zorunlu hale getirmişti. Avustralya, Kanada, Hindistan, İsrail, Malezya, Fas, Katar, Güney Kore, Tayvan ve ABD de Çin'den gelen yolculara kısıtlama uygulanacağını açıklayan ülkeler arasında yer almıştı.