14 milyon vatandaşı ilgilendiren yapılandırma yasası 12 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre; 31 Aralık 2022’den önce doğan vergi ve prim borçları ile başvuru tarihine kadar tebliğ edilen idari para cezaları yapılandırılabilecek. Bu kapsamda trafik cezaları, MTV borçları, öğrenim ve katkı kredisi borçlarını yapılandırmak için 31 Mayıs’a kadar başvuru yapılabilecek. Köprü ve otoyol kaçak geçişleri yapılandırma kapsamında olacak. İlk taksit ile peşin ödemeler haziran ayı içerisinde yapılacak.

FARKIN YÜZDE 90’I SİLİNİYOR

Yasayla ayrıca vergi daireleri tarafından tahsil edilecek olan 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Ehliyetler iade edilecek. Yapılandırılan borçların gecikme faiz ve cezaları silinecek, daha düşük bir enflasyon farkı eklenerek 48 ayda ödenmesi sağlanacak. Peşin ödeyenlere ise enflasyon farkından yüzde 90 indirim yapılacak. Tarihi fırsat sunan düzenleme özellikle trafik cezası borcu olanların elini rahatlatacak detayları içeriyor. Trafik cezasını yapılandırıp ilk taksit ödeme tarihi içinde peşin ödeyenlere, ceza anaparası üzerinden yüzde 25 indirim yapılacak. Enflasyon farkının da yüzde 90’ı silinecek.

HER AY KATLANARAK ARTIYORDU

Normal şartlarda trafik cezası tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödenirse, yüzde 25 indirim yapılıyor. Bu süre sonunda ise ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanıyor. Unutulan veya ödenmeyen bu borçlar ise katlanarak artıyor. İşte yapılandırma düzenlemesi yıllardır biriken ve katlanan borç faizinin silinmesini sağlıyor. Dolayısıyla ceza yiyen sürücülere önemli bir avantaj sağlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), ortaya çıkan avantajları örnekleriyle anlattı. Örneğin; 2021’de kesilen 2 bin 453 liralık bir borç yüzde 85 gecikme faiziyle 4 bin 538 liraya çıkıyor.

ORTAYA ÇIKAN AVANTAJ

Söz konusu borç yapılandırıldığı zaman yüzde 12.75’lik (312.76 lira) yeni enflasyon farkıyla 2 bin 765.76 lira oluyor. Eğer bu borç 36 taksitte yani 3 yılda ödenirse taksit katsayısıyla yeni tutar 3 bin 512 lira olarak hesaplanıyor. Böylece her ay ödenecek taksit tutarı da 97.57 lira oluyor. Eğer bu borç tek seferde yani peşin ödenmek istenirse bu durumda 2 bin 453 liralık trafik cezasının anaparasından yüzde 25 indirim yapıldığı gibi eklenen 312.76 liralık enflasyon farkının yüzde 90’ı da siliniyor. Böylece toplam ödenecek borç 1.871 liraya düşüyor. Bir başka ifadeyle faiziyle 4 bin 538 lira olan borçta tam yüzde 59 indirim yapılmış oluyor.