Bu seçimin galipleri

Abone Ol

Seçimler bir çok haber kirliliğine ve endişelere rağmen demokratik bir ortamda geçti, bu ülke demokrasisi için çok önemli.

Siyasi partiler seçimin selameti konusunda iş birliği yaparken, seçmen de güven duygusu içinde sandığa gidip tercihini yaptı. Emeği geçen herkesi kutlamak gerekir.

CB Erdoğan’ın ve Cumhur ittifakının açık ara önde tamamladığı, Kılıçdaroğlu’nun ve Millet ittifakının beklentilerin altında kaldığı seçimi yorumlamak için geçtiğimiz haftalarda yaptığım uyarıları hatırlatmak isterim.

 -Millet ittifakı neden başarısız oldu?

CHP parti kimliğine ve ideolojisine uygun olmayan, aynı yöne bakmadığı siyasi partilerle yan yana geldi… Kemik seçmeninin karşısına, kabul görmeyecek aday tablosuyla çıktı. Bu listeler olumsuz karşılandı ve seçmende bir kırılma oldu.

-İYİ parti ise, seçmenini göz önüne  almadan girdiği ittifak içinde, ilkesizlik cenderesinde sıkışıp kaldı… Sürekli gelgitler yaşayan ve konumunu belirleyemeyen İYİ partinin de, bu gidişatıyla başarılı olamayacağı uyarısını yapmıştım. 

 Strateji ve söylemler yanlıştı.

-Ülkemizin ekonominin yanında, eğitimden, kalkınmaya kadar bir çok sorunu varken,   muhalefetin seçim çalışmalarını sadece ekonomi ve güneydoğu üzerinden yürütmesi yanlıştı…

-Türkiye gibi terör ve güvenlik konusunda hep sorun yaşamış bir ülkede siyasetin önceliği; “sınırların yönetilmesi, sığınmacılar meselesi, bunun yanında, eğitim, yetişmiş gençliğin kendi mesleğine uygun çalışma alanları bulunması, kalkınma, hukuk ve insan yaşamı gibi” konular olması gerekirdi.

-Millet İttifakının HDP desteği ile, sadece ekonomik vaatler ve “ucube sistem” diye adlandırdığı “başkanlık sistemiyle” seçmenin karşısına çıkması toplumu esnetemediği gibi yönlendiremedi. 

HDP ve HÜDA PAR için “iki ucu karanlık değnek. Bu değneğe halk pirim vermez çokta bel bağlamayın.” demiştim. Dediğim gibi oldu. (Görünen o ki, bu konuda ki hatalar bu seçimde de devam edecek.)

-Seçimin öne çıkan ismi ATA İttifakı adayı Sinan Oğan oldu.

“Oylar bölünmese ya da biraz kazanma şansı olsa oylarımız Sayın Oğan’a” diyen oldukça büyük bir kitle var. Donanımı, temiz siyasi kimliği ile çokça konuşuluyor. Bugün olmasa da yarın, ülke siyasetinde söz sahibi olacak iki üç isimden biri.” demiştim.

Bu noktadan sonra, Sinan Oğan’ın izleyeceği yol çok önemli.

Oğan’ın seçmenini iyi okuması muhalefet ilkesini devam ettirmesi gerekir. Bu onu bir sonraki adımında daha güçlü bir yere taşıyacaktır. Ata ittifakının özellikle de Zafer Partisinin daha kapsamlı teşkilatlanma ve stratejiyle yoluna devam etmesi, PKK’dan sonra en önemli güvenlik sorunu olan sığınmacılarla ilgili politikasını sürdürmesi gerekir.

-Kim ne derse desin seçimin galibinden biri de MHP olmuştur.

MHP’nin kendi amblemi ve milletvekili adaylarıyla seçime girmesi çok önemli ve riskli bir adımdı. “Hepsinden yine kendin olarak çık ve kendini bil, asıl beslendiğin kaynağını daima hatırla." ilkesiyle girdiği sınavı başarıyla geçti. Bu konuda Sayın Bahçeliyi kutlamak gerekir.

Aynı dileği bu seçimde de tekrarlamak istiyorum. TÜRK Milletinin sağlıklı bir seçim süreci yaşamasını, sandıktan kim çıkarsa çıksın, halkın tercihine saygı duyulması temennisiyle…

Türk Milleti Var Olsun.