Bu talebin ülkemizdeki en önemli tedarikçilerinden biri de Bentaş Bentonit. Hafta içinde Karadeniz Ekonomi Dijital Platformları’nın canlı yayın konuğu olan işletmenin CEO’su Turgay Ömür, özellikle pandemi koşullarında daha da artan talebe nasıl cevap verdiklerini ve Bentaş Bentonit’in yeni hedeflerini anlattı.

PET SEKTÖRÜNÜN İTİCİ GÜCÜ

Ayağının tozuyla döndüğü “Pet Show Evcil Hayvan Ürünleri, Aksesuarları ve Malzemeleri Fuarı”nın “itici gücü” olduklarını ifade ederek yayına başlayan Ömür, fuarların ticari anlamda tüm sektörler için önemine işaret ederek Bentaş Bentonit olarak başarılarında bu tür fuarların katkısına dikkat çekti.

BİR DÜNYA MARKASI VANCAT

Fuarların markalaşma anlamında kendilerine kazandırdığı değerden bahseden Ömür, bir kedi kumu olan VanCat adıyla açıldıkları dünya pazarlarında 60 ülkeye satış gerçekleştirmekle kalmayıp, Avrupa’da sektörün öncüsü olan diğer markalar için market zincirleri adına dolum yaptıklarının da altını çizerken Bentaş Bentonit olarak ayrıca kedi ve köpek maması üretiminde 60 yılı aşkın tecrübeye ve yüksek Alman kalitesine sahip Bosch köpek mamaları ve Sanabelle kedi mamalarının Türkiye distribütörlüğünü üstlenerek iç pazarda sağladıkları çeşitliliğe vurgu yaptı. Ömür, “Almanya’nın büyük market zincirlerinin hemen hemen hepsine kendi markalarıyla dolum yaparken 2020 yılında her biri beş kilo olan 6 milyon kutu dolum yaptık. Bu toplamda 30 bin tona tekabül etmektedir. 2021 yılı için hedefimiz 8 milyon 500 bin kilo. Yani bir geminin üç bin ton olduğunu düşünürseniz ne demek istediğim daha net anlaşılacaktır” ifadelerini kullandı.

ÖDÜLLER VE YENİ AÇILIMLAR

Sağladıkları başarıların ödüllerle taçlanmasından duydukları memnuniyeti de dile getiren başarılı işadamı, Strong Medya tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Lider Marka Ödülleri 2021’de, VanCat markasıyla aldıkları “Evcil Hayvan Sektörü Yılın Lider Markası” ödülünün kendileri için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu ifade ederken geleceğe yönelik gelişim stratejilerini şu sözlerle anlattı:

“Bize layık görülen ödüller bizim için ayrı bir motivasyon oluyor. Her ne kadar markamızı 12 yıl önce tescil ettirmiş olsak da VanCat markasına yatırım kararını bundan 4 yıl kadar önce aldık. Sonrasında iki yıllık bir süreçte uluslararası kuruluşların da aralarında olduğu pek çok kuruluştan ödüller peşi sıra gelmeye başladı. Toplamda 8 ayrı ödül aldık. Bundan 15 yıl geriye gittiğimizde ülkemizde toplam kedi kumu tüketimi 10 bin tonu ancak buluyordu. Biz bu pazara yıllık 40 bin ton üretimle girerek ihracata odaklandık. Önce ham bentonitten yarı mamul granül ürün yaptık. Bugün geldiğimiz noktada ise toplam üretimimizin yüzde 80’lik kısmını paketleyerek ihraç ediyoruz. Şu anda sahip olduğumuz 4 tesiste üretim kapasitesi olarak Türkiye’nin lider firması olmayı başardık. Krizler aynı zamanda fırsatları da doğurur. Pandemi dönemi pek çok işletme için sıkıntı yaratırken üretim sektörü bunun dışında kaldı. İnsanlar giyimden feragat etti ama hem kendilerinin hem de evcil hayvanlarının beslenmesini önceledi. Dolayısıyla dünyada ve ülkemizde eve kapanmışlığın getirdiği bu yeni dönem bize olumlu yansıdı. Tabi bu işin olumlu tarafı. Öte yandan lojistikte ve hammadde tedarikinde yaşanan sorunlar döviz cinsinden maliyetleri yüzde 50 seviyelerinde arttı. “

Reşat Güngör / Karadenizekonomi.com