Haberlobi - Haber Servisi // Son günlerde meydana gelen orman yangınları sebebiyle Valilik kararıyla, Giresun ve Ordu ormana girmek yasaklandı.

Giresun Orman Müdürlüğü'nün paylaştığı bildiride şu ifadeler kullanıldı:

Ülke genelinde son günlerde yaşanan orman yangınları ile mücadele kapsamında Giresun İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu kararına istinaden ek karar alındı.

6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 19.04.2018 tarihli 7139 Sayılı Kanun ile değişik 69. maddesi gereğince oluşturulan Giresun İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunun 19.08.2020 tarihli toplantısında alınan kararına istinaden; Vali Vekili Dr. Hasan Tanrıseven’in Olurlarıyla 2021/1 nolu "Giresun İli Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu Ek Kararı" alınmıştır.

Söz konusu ekli kararın uygulamada göz önünde bulundurulması gerekmekte olup belirtilen tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5271 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince işlem yapılacaktır.

Ordu Valisi Tuncay Sonel ise şu bildiriyi yayınladı:

Ülkemiz genelinde orman yangınlarının arttığı gözlenmekte olup, son günlerde de orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıyan (yüksek sıcaklık, aşırı rüzgar, düşük nem) olumsuz hava şartları oluştuğu görülmektedir. İlimiz dahilinde bulunan ormanlık alanlarda oluşabilecek yangınları önlemek amacıyla 6381 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. Maddeleri gereğince 31 Temmuz-01 Ekim 2021 tarihleri arasında; 
Ordu ili genelinde bulunan orman alanlarına görevli olanlar dışında girişlere kesinlikle izin verilmemesini, Belirlenen mesire yerleri dışında kalan ormanlık alanlarda mangal, semaver, ateş yakılmasına müsaade edilmemesi, avcı ve çobanların ateş yakmamasını, Ormanlık alanlara yakın yerlerde anız yakılmaması, düğün ve benzeri organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmamasını, Sportif faaliyetler, tarımsal faaliyetler ve diğer faaliyetler için ormana girmek durumunda olanların Orman İşletme Şefliklerinden izin almasına ve ormanda bulunacakları süre zarfında alınan bu izin belgelerini yanlarında bulundurmalarını,  Yukarıda sözü edilen faaliyetlerde bulunacak kişilerin Orman İşletme Şefliklerine en az 72 saat önceden başvuruda bulunmalarına ve İşletme Şefliklerinin ise bu başvuruları değerlendirerek en geç 48 saat içerisinde olumlu/olumsuz şekilde ilgilisine cevap verilmesini, Yukarıda belirtilen önlemlerin uygulanmasına karşı çıkan, zorluk gösteren/uymayanlar hakkında 6381 sayılı Orman Kanunu’nun ilgili maddeleri, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66. Maddesi ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesine göre işlem yapılmasını rica ederim.