Karadeniz'in adıyla özdeşleşen ürünlerden biri aslında patlıcan inciri sevgili dostum! Fındık ayının sonlarına doğru kendini gösterir dallarında.

Eskiden nüfusun büyük bir bölümünün kırsalda yaşadığı göz önüne alınırsa, elmadan armuta, duta, karayemişe, üzüme ve incire uzanan binbir çeşit meyve aynı zamanda bir zenginlik ve bereketin de simgesiydi. Üreten de nasiplenir; konu komşu ve eş dost da...

Meyvede öyle anlaşılıyor ki, herkesin bir hakkı vardı! İşte bunlardan biri de, incirin en hası olarak adlandırılan patlıcan inciri. Hemen her kapıda bağ ve bahçede, sembolik de olsa bulunan, varlığı bile yeten bir meyveden bahsediyoruz. Kuş incirinden, torosan incirine farklı çeşitleri olsa da, en çok rağbet edilen ve el üstünde tutulanı patlıcan inciri.

Yağmura karşı dayanıksız olsa da, yaklaşık bir ay gibi bir süre insanlara sunulan güzel bir besin kaynağı aslında. Hakkında güzel şeyler anlatılsa da, kötü şeyler de anlatılır. İncir ağacından düşen  iflah olmaz veya ocağına incir ağacı dikmek gibi deyişler olsa da, yine de vazgeçilmez yeri var Karadeniz insanının hayatında. Evlere yakın yerlere dikilmesi pek tavsiye edilmez aslında; kökleri azgın ve istilacı olduğu için... Kim ne derse desin, baksan da bakmasan da istikrarlı bir meyvedir aslında. Her yıl inadına ürün vermeye devam eder. Dalları narindir; hassastır; kolay kırılır. İncir ağacı büyüdükçe her ne kadar ürün miktarı artsa da, çıkanların düşme riski de artar. Pek çok hikâye  vardır bölgenin tarihinde, incirden düşüp de ölen ve sakat kalanlar için. Bir nesil için romantiktir de. Her ne kadar, ilk hasat yapıldığı zaman vitrinlerde pahalı olsa da, sevenleri var bunun az da olsa tatmadan yapamaz; parasının hesabını da yapmaz.

Velhasılı kelam sevgili dostum; Karadeniz'in sembollerinden biri olsa da patlıcan inciri, kimsenin bu üretimi geliştirme gibi bir derdi yoktur. Güneşle barışık, yağmura küskün bu meyvenın kaderi de, diğerlerinde olduğu gibi, Allah ne verdiyse o! olmuştur. İncir dikim alanlarını ve üretimini artıralım gibi bir heves hiç olmamıştır.  İklim nedeniyle kurutulması imkânsız  denilen, ancak reçel olarak sofralarda yer alan hüzünlü bir meyve sizin anlayacağınız...Gün gelecek sevgili  dostum; kokulu üzüm gibi patlıcan incirinin de değeri anlaşılacak  ve bir nesil tarafından romantiklikten öte bir ticari ürüne dönüştürülecek. Ne zaman derseniz işte orası belirsiz!

1eb36f15-0480-4004-aa80-a152936d23f9