Brent petrolde günlük kayıp dün yüzde 3’ü aştı. Son düşüşle aylık kaybı yüzde 10’a yaklaşan petroldeki en büyük baskı küresel yavaşlama endişeleri oldu.

Ancak uluslararası piyasada brent petrolün varil fiyatının düşmesine rağmen, ülkemizde benzin ve motorine gelen zamlar büyük tepki topluyor.

Bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litresi 80 kuruş arttı. Motorin de ise herhangi bir fiyat değişikliği olmadı. Fakat akaryakıt fiyatları bir kez daha değişiyor. Türkiye Perşembe gününe benzine indirim, motorine ise zamla girecek.

Benzin fiyatına en az 80 kuruş indirim gelmesi beklenirken motorinin ton fiyatındaki yükseliş nedeniyle bu hafta içi motorin fiyatlarına yeni zam beklentisi oluştu.

Geçtiğimiz hafta yapılan 1 TL 26 ve 79 kuruşluk zamların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), devreye girerek iptal edilmesinin ardından 0,76 ve 1,07 TL'lik zam gelmişti.

23 Ağustos Salı gününden itibaren geçerli olan zam sonrası benzinin litre fiyatı İstanbul'da İstanbul’da 21,14, Ankara’da 21,25 ve İzmir’de 21,25 liraya yükseldi.

GÜNCEL MOTORİN FİYATLARI
İstanbul: 25,03
Ankara: 25,12
İzmir: 25,13

Motorin 25 lirayı aştı
Geçtiğimiz hafta iki gün art arda motorine gelen zamlardan sonra litresi 25 lirayı gördü. Bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzine de 80 kuruş zam geldi.

Motorinde ise fiyat değişimi beklenmiyor. Motorine 19 Ağustos Cuma gecesi 1 lira 8 kuruş zam gelmişti. Brent petrolde yaşanan düşüşe rağmen motorin fiyatlarına yapılan zamların ardından benzin ve motorin fiyatındaki fark 5 TL'yi aşmıştı.

Brent petrolde son durum
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları bir aşağıya bir yukarı hareket etmeye devam ediyor. Yeni haftaya da 100 doların altında başlayan Brent petrolün varil fiyatı da 97,98 dolardan işlem görüyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?
Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.