Meteoroloji Genel Müdürlüğü; Kastamonu, Bartın, Düzce, Karabük, Sinop, Zonguldak için kırmızı kodlu şiddetli yağış uyarısı verdi. Uyarı 3 günü kapsıyor.

Üç günü kapsayan uyarının ardından gece saatlerinden itibaren  şiddetli yağış etkili olmaya başladı.

"TAŞKIN RİSKİ TEHLİKELİ BOYUTTA"

AFAD'dan yapılan son açıklamada; Kastamonu (İnebolu, Bozkurt, Adaba, Çatalzeytin, Küre, Pınarbaşı, Şenpazar, Cide) Karabük (Merkez, Ovacık, Safranbolu) Zonguldak (Devrek, Gökçebey) Bartın (Merkez) ve Sinop (Ayancık) şehirlerinde taşkın riskinin tehlikeli boyutlara ulaştığını duyurdu.

AW655239_03

İKİ KÖPRÜ YIKILDI

Geçen yıl sel felaketinin etkili olduğu Kastamonu'da sabah saatlerinden itibaren çay ve dereler taşma noktasına geldi. İnebolu ilçesi merkezinden geçen Söke Çayı taştı ve üzerindeki iki köprü yıkıldı. 

"KAYIP YOK"

NTV canlı yayınına telefonla katılan Kastamonu Valisi Avni Çakır, durumun stabil olduğunu söyledi. Çakır, şu ana kadar bildirilmiş bir kayıp vakası olmadığı bilgisini de verdi.

Vatandaşların iş yerlerini açmaması ve giriş kat ile birinci katta oturan ailelerin de üst katlara çıkarak tedbir almaları istendi.

İnebolu İlçe Emniyet Müdürlüğü ile zabıta ekipleri, araçlarla sık sık devriye atarak vatandaşları olumsuz hava koşullarına yönelik uyarıda bulunmaya devam ediyor.

Öte yandan olumsuz hava koşulları sebebiyle oluşturulan kriz masası ile tüm kurumlar teyakkuza geçirildi. Beklenen şiddetli yağış öncesinde Kastamonu Valiliği, 410 personel, 11 dalgıç, 3 kurtarma botu ve 318 makine ekipmanı kuzey kesimlerine konuşlandırdı. Yapılan planlama ile olası riskli durumlara anında müdahale edilmesi hedefleniyor. Ayrıca 112 çağrı merkezinde oluşturulan özel ekip ile gelecek olan ihbarlar tek elden hızlı bir şekilde koordine edilecek.

AW655239_06

BAKAN SOYLU: DERE BOYU DÜKKANLAR AÇILMAYACAK

Sosyal medyadan paylaşımda bulunan İçişleri Bakanı Soylu, İnebolu'da derenin çok yükseldiğini ve dere boyundaki dükkanların açıklamayacağını belirtti.

BARTIN

Bartın'da da yağış her geçen dakika etkisini artırmaya devam ediyor. Dün gece saatlerinde itibaren etkili olmaya başlayan şiddetli yağış nedeniyle Bartın Irmağı'nın debisi yükselmiş durumda. Derenin seviyesi 10 metreye kadar yükseldi.

Polis ekipleri ırmak kenarlarında bulunan araçları kaldırmaya başladı. Bartın’a bağlı çok sayıda köyde taşkınlar olduğu öğrenilirken, özel idare ekipleri çalışma başlattı. 

Bartın-Kozcağız karayolu, Bartın-Arıt karayolu üzerinde yer alan Kaşbaşı Köprüsü taşan dereler nedeniyle sular altında kalırken, trafik ulaşıma kapandı.

Epçiler köyünden geçen dere taştı. Dere kenarındaki mahallede 60 ev ve işyerinde su baskını oldu. Bazı evlerin temeli suyla doldu.

 Zonguldak'ta sel nedeniyle mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı.

ZONGULDAK 

Zonguldak'ta sağanak nedeniyle Çaydamar Deresi taştı, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Kent merkezinde sabah saatlerinde başlayan ve etkisini artıran sağanak dolayısıyla Çaydamar Deresi taştı.

Çaydamar Mahallesi'nde dere kenarındaki bir otoparkın istinat duvarı heyelan nedeniyle yıkıldı. Toprak kaymasıyla birlikte otoparktaki bazı araçlar dereye devrilerek, su içinde kaldı.

Bölgede alınan önlemlerin ardından devrilme riski bulunan bazı araçlar, çekici yardımıyla kurtarıldı. Sağanak nedeniyle bazı iş yerlerini su bastı, bazı işletmeler de önlem amaçlı tahliye edildi.

Ekipler, araçların dereden çıkartılması için çalışma başlattı.Gökçebey ilçesinde de Çay Mahallesi Gaziler Caddesi'nde bulunan Gaziler Deresi'nin debisinin yükselmesi sonucu caddeyi su bastı.

Harekete geçen AFAD ve Gökçebey Belediyesi ekipleri, bot yardımıyla bazı vatandaşların evlerinden çıkmasını sağladı. Bölgede şu ana kadar 30 evin tahliye edildiği, 100'ün üzerindeki kişinin güvenli bölgeye taşındığı öğrenildi.