Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, KGF destekli kredi paketi çalışması ile Hazine üzerindeki riski bir miktar artıracaklarını açıkladı. KGF'de ilk kez fatura karşılığı işlem yapılacağını belirten Nebati, "Krediye ulaşımda engeli olanlara kolaylık vereceğiz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘bir hayalin dışa vurumudur’ şeklinde nitelediği Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’na (TOGG) yönelik “Kamu bankalarımızla tekrar bir görüşme gerçekleştirdik. Bu konuda gerekli teşvikleri, gerekirse kâr etmemek üzere verecekler” dedi.

TRT Haber'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, “Kamuda da bu araçların kullanımıyla ilgili alım garantisi yaptık. Türkiye’de artık yerli araç kullanmak istiyoruz. En başta üst düzey yetkilerimize göndererek bu araçların Türkiye sathında görünümünü sağlayacağız” diye konuştu.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları:

Bakan Nebati'nin açıklamaları şöyle:

Türkiye önemli konumda. Karamsar tablo çizenlere rağmen ülkemiz uyum sağlayarak adımlarını ona göre atıyor. Ekonomik olarak 2018'de gelen ataklarla karşı karşıya kaldığında kendini korumuştu. 2020 salgını geldiğinde muhalif medya ve sosyal medya ülkenin küçüleceğini iddia ettiler. Çin'den sonra ülkemiz yüzde 1,8'lik büyümeyle yılı tamamladı. Kötümserlerle iyimserler arasındaki farkı gördük. Yüzde 7,5'lik büyüme gerçekleştiren ülkemiz var. Bu ülkemizin aslında her türlü problemin üstesinden gelebilecek bir iradeye, ekonomi yönetimine ve en önemlisi ülkemizin potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirildiğidir.

Hep iyi bir şekilde neticeleniyor. Bu belli bir planla gerçekleştiriliyor. Türkiye Yüzyılı mottosu Türkiye'nin son 20 yılda ortaya koyduğu başarıların Türkiye Yüzyılı olduğu açısından kaynaklık teşkil ediyor. Toplantı görsel şöleni, organizasyonu, gerekse de Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle Türkiye'nin 21. yüzyılı hak ettiğini göstermesi açısından önemli.

Türkiye 90'larda çok patinaj yaptı. 2002 yılında Türkiye'de her şey değişti, yepyeni denge oluştu. Her dengede olduğu gibi yapılması gereken şudur. Yeni dengede kalacak mısınız? Yeni dengeye mi ulaşacaksınız? Gezi olaylarında Türkiye zirve yakalamıştı. O günden sonra Cumhurbaşkanımız önderliğinde yeni dengeye gelmeye çalışıldı. Yeni dengeyi oluşturacak şeyi 20 Aralık'ta Türkiye Ekonomi Modeli'ni ortaya koyarak lanse ettik.

Önce yatırım, üretim, ihracat ve istihdamın gerçekleştirilmesiyle cari açığı da en az seviyeye düşürüp, pozitif hale dönüştürmek amacıyla bir takım tedbirler açıklandı. KKM vardı. Uzun yıllardır çözülemeyen dolarize olmuş toplumun, dolardan çıkması, Döviz oynaklığının kendi haline gelmesi Türkiye Ekonomi Modeli. Türkiye vizyonu, Türkiye Ekonomi Modeliyle birlikte en önemli parametrelerden birisidir.

Öncelikle Togg büyük bir hayalin gerçeğe vurumudur. O otomobil olarak lanse edilebilir ama bizim dönemimizde yaşananlar açısından çok farklı anlam ortaya koyuyor. 58 yaşımdayım, 61 yıl önce Devrim'in yolu kesildi. Birçok yatırımın yolunu kestiler. Çığırtkanlar Cumhurbaşkanımız yerli otomobil üretilecek dediğinde had seviyede seslerini yükselttiler. Temel atıldı, dalga geçtiler. Çığırtkan ekip Türkiye otomobili üretemez deyip sözlerini ortaya koydular. Aslında taş üstüne taş koymamış, vizyon sahibi olmayan, ülkesini küçümseyen küçücük azgın grup. Biz yine Togg'la tanıştık. Ben çok heyecanlıyım. Milletvekiliyken araç yapılacak denildiğinde büyük keyif alıp heyecanlanan birisi olarak ilki mutlaka Cumhurbaşkanımıza aittir. Bu keyfi bana da yaşatın diyerek resmi yazı yazan birisiyim. 29 Ekim'de Togg'u gördük. Araç Türkiye'nin yüz akı.

Togg'la ilgili atılmış adımlar Hazine, Sanayi bakanlıklarımız ve ilgili kurumlar, beşli pehlivanın ortaya koyduğu performansa destek vermek için her türlü adımı attı. DMO ile burayı ilişkilendirdik, alım garantisi yaptık. Türkiye'de yerli aracı kullanmak istiyoruz. Biz Togg'u alacağız. En başta bakanlarımız olmak üzere, tüm üst düzey yetkililere göndererek bu araçların yayılmasını sağlayacağız.

2030'dan sonra konvansiyonel araçlardan vazgeçilip elektrikli araçlara yönelecek. Cumhurbaşkanımız talimat verdi. Bu otomobile rahat ulaşım sağlanabilmesi için bankaların çalışma yapması konumunda. Ziraat, Halk ve Vakıfbank ile bu konuda gerekli teşvikleri verecek şekilde, gerekirse ki kazanmamak uğruna, faizler çok düştü. Bu araçlara ulaşım konusunda gerekli destekler verilecek. 

100 milyar liralık limit, tarihi bir limit. Bunu kullanacak olan esnafımız hak ederek kullanacak. 60 ay vadeli vereceğiz. Faizin yarısını da biz karşılıyoruz. Esnafa maliyeti yüzde 7,5. Limitleri 350 binden 500 bine çıkardık. Genç girişimcilere özel paket hazırladık, sıfır faizli kredi limitini 300 bine çıkardık, yaşı da 35'e çektik. Kullanılan kredinin geri dönüş oranı yüzde 99. Vergilerde erteleme, öteleme yaptık. Esnafa değil aynı zamanda Ziraat Bankası ve tarım kredi aracılığıyla 190 milyar liraya ulaşmış kredi. Bunun yüzde 86'sı da bakanlık tarafından destekleniyor. Faizin yüzde 70'ini biz karşılıyoruz. Bunun maliyeti 10 milyar liraya gelmiş durumda. KGF paketi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Türkiye'de ilk defa farklı yöntem uygulayacağız. Fatura karşılığı işlem yapıyoruz. Son KGF'de tecrübesini edindik. Altyapısının test edildiği dönem oldu. KGF kullanacak olanların tamamı faturalı şekilde işlem yapacak. Bankalar kredi kullandırırken bilançoya bakarlar. Firmanın krediyi geri dönüşüm kapasitene bakarlar. A, B, C olarak değerlendirirler. Bu hazırladığımız KGF'de yüzde 75'ini C'ye vereceğiz. KOBİ olmadığınız için bilemeyebilirsiniz. KGF kredisini kullanacak olan C firmalarına bu krediyi vereceğiz. Gerçekten ihtiyacı olup bankadan kredi almakta zorlananlar, bilançosunda engeli olanlara biz kolaylık vereceğiz, riskimizi bir miktar artıracağız. Dövize, altına ihtiyacı olmayan kesimlere gitmesi engellenecek.

Krediye ulaşımda zorluk yaşayanlar bilançosu kötü olanlar. Bu yolla bu işi çözmüş olacağız. Bu selektif kredi anlayışımız KOBİ'ler için değil. İhracat odaklı yatırım yapanlar, yüksek teknolojiyle tanışmak isteyenlerin tamamına biz gerekli destekleri veriyoruz. Kamu bankalarımız elini değil, gövdesi değil, her şeyiyle taşın altına koymuş. Kamu bankalarımız 2018'deki ataklarda, salgında, savaşın yaşandığı dönemde gerçekten çok ciddi performans ortaya koydular. Kredilerin doğru yere yönlendirilmesi noktasında her türlü özveriyi gösteriyorlar. Kötü örnek emsal teşkil etmez. Gerçekten krediyi alamayacak durumda olabilir bu firmalar. Kredi kullanımında serzenişler geliyor. Kredi faizleri çok düştü. Enflasyon aşağı doğru belini kırmış olacak Aralık ayından itibaren. Ucuz krediyi farklı yol ve yöntemlerle kullanmak isteyenlerin serzenişlerini görüyoruz.