Yaş konusunun henüz netlik kazanmadığını belirten Bilgin, “Kabine toplantısında geldiğimiz son aşamayı Cumhurbaşkanımızla paylaşacağım, kendisi değerlendirecek. Kabinede karar çıkar mı, kesinlikle söyleyemem ama değerlendirileceğini söyleyebilirim. Seçenekli bir tablo var önümüzde. Ben bu tabloyu arz edeceğim. Bir yaş aralığı olması ihtimal dahilindedir. Henüz netleşmedi. İmkanlar nispetinde en kapsayıcısı olacak” dedi.

1.9 MİLYONU EMEKLİ OLABİLİR

EYT’den hemen emekli olacakların sayısına da değinen Bilgin, “Şu anda aralık ayının başındaki rakam 1 milyon 900 bin idi. Her ay sayılar artıyor. Ocak başında 2 milyonu geçebilir. Bu kadar kişi yaş şartı olmasaydı emekli olabilecekti. Yaklaşık 400 bini memur, 480 bini Bağkur’lular. Diğerleri, çoğunluğu da 4A’lılar. 274 bin kişinin de işi yok ve yaşı bekliyor. Yaş sınırı olursa aşağı yukarı yarısı bu yıl, yarısı diğer yıl emekli olabiliyor” diye konuştu. Staj sigortası olanların kapsama girip girmeyeceği konusunda da Bakan Bilgin, “Böyle bir düzenleme söz konusu değil, EYT onu kapsamıyor, EYT onunla ilgili bir konu değil zaten” açıklamasını yaptı.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI

Askerlik ve doğum borçlanmasıyla eksik primler tamamlanabiliyor. Eğer askerlik sigortadan önce yapıldıysa borçlanma durumunda sigorta başlangıcı da öne çekilebiliyor. Vedat Bilgin bu konuda “Biz o kanunlarda hiçbir değişiklik yapmıyoruz. Mevcut kanunlarda var olan hükümler bu yasa çıktıktan sonra da devam ediyor. 8 Eylül 1999 tarihi mutlak tarihtir, değişmiyor” dedi. Bilgin, sözleşmeli personeli kadroya geçiren düzenlemenin de bugün Meclis’e gönderileceğini söyledi.