Yeni Tip Koronavirüs salgınına karşı tüm insanlığın bir an evvel aşılanabilmesi için çalışmalar sürüyor. Ancak bir yandan aşı yetersizliği bir yandan da aşı mülkiyeti çalışmaların yavaşlamasına neden oluyor. Dünya liderleri, koronavirüse karşı geliştirilen aşıların üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasını tartışıyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın aşı mülkiyetinin kaldırılmasına ilişkin sözlerini, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu, Kovid-19 ile mücadelede muazzam bir an" sözleriyle karşılık verdi.

Aşı mülkiyeti ile ilgili tartışmalar giderek büyürken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Joe Biden yönetiminin desteklediği "Koronavirüs aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılması" teklifine karşı olduklarını duyurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, konu hakkında Alman biyoteknoloji şirketi ve aşı üreticisi BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Görüşmede Başbakan Merkel, söz konusu teklife karşı olduğunu ifade ederek fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasının dünya çapında aşı üretimi için “ciddi etkileri” olacağını belirtti. Görüşmede ayrıca, hükümetin yoksul ülkelere daha fazla aşı tedariki sağlamak için ortaklaşa neler yapılabileceği ele alındı.

Almanya hükümeti, aşıların fikri mülkiyetinin kaldırılması konusunda bir bildiri de yayınladı. Bir hükümet sözcüsü konuya dair yaptığı açıklamada, “Fikri mülkiyetin korunması bir yenilik kaynağıdır ve gelecekte de öyle kalmalıdır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Uğur Şahin ise geçtiğimiz günlerde Kovid-19 aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetten vazgeçmenin doğru olmadığını, bunun yerine üretim lisansları verilmesi gerektiğini vurgulamıştı.