Haberlobi - Haber Servisi // Milyonlarca çalışanın gözü kulağı yeni açıklanacak asgari ücret rakamlarına çevrildi. Bu yıl erken bir tarihe çekilen görüşmelerde milyonlarca çalışan ücrette ciddi bir artış bekliyor. 2022 Asgari ücret görüşmelerinin üç oturumu tamamlandı; gözler 4. oturuma çevrildi. 4. oturumun 13 Aralık Pazartesi yapılması bekleniyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti açıkladı. Asgari ücret açıklandı mı? Asgari ücret görüşmelerinde son durum ne? İşte tüm detaylar anlık olarak haberimizde...

Yeni asgari ücret 4250 Türk Lirası oldu!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ASGARİ ÜCRETİ AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu açıklamaları yaptı: "Aziz milletim, değerli işçi ve işveren temsilcilerimiz.. Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bir sonraki yılın asgari ücreti her yılın Aralık ayında belirlenmektedir. Bu yıl Aralık başında başladık, önümüzdeki yılda Aralık ayında bir araya gelerek çalışmalarımızı sürdürecek. Bugün nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon asgari ücretin 4000 TL'nin üzerinde olması gerektiği görüşünü belirtti. Gerek işçi kesiminin temsilen gerek iş veren kesimini temsilen taraflar özveri ile süreci işletti. Bu alışılagelmiş bir durum değildi. Bundan dolayı ben çok  mutluyum. Asgari ücreti belirledik. Buna göre asgari ücreti 4250 TL olark uygulanacaktır. Çalışanlarımızın evli ve bekar olmasına bağlı olarak sayı artabilir. Asgari ücret yüzde 50 seviyesinde gerçekleşti. Yeni asgari ücret hayırlı olsun! Türkiye büyüdükçe çalışanlarımız payını alacaklardır. Kimse işçi üzerinden ya da çalışan üzerinden spekülasyona girmesin. Önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz yeni tedbirlerle istikrar konusunda önemi mesafe kat edeceğiz."

"Önümüzdeki yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Bununla birlikte işveren üzerinden 450 Türk Liralık yükten kurtarıyoruz."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Asgari ücret halkımız açısından çok önemli. Bütün ücret düzeylerin belli sıralamayla etkiliyor. Ekonomik kalkınmanın meydana getirdiği sarsıntılar, sorunların bunları sosyal politikalarla korumak önemlidir. Sosyal devlet anlayışında bu yaklaşım önemlidir." dedi.

2022-asgari-ücret-rakamları

Asgari ücretin diğer üç oturumunda neler yaşanmıştı?

İlk asgari ücreti belirleme oturumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin eşliğinde yapıldı. Bilgin o toplantıda kamuoyuna yapılan asgari ücret anketinin sonuçlarını paylaşmıştı. Asgari ücret ne kadar olmalı sorusu hem işverene hem de işçiye soruldu. Çalışan kesin 3700 ile 4000 TL arasında olması gerektiğini belirtirken, işveren ise 3500 rakamını işaret etmişti. Toplantı da başka rakam telafuz edilmedi.

İkinci toplantı Türk-İş'in evsahipliğinde gerçekleşmişti. O toplantıya Çalışma Genel Müdürü Nurcan Öner eşlik etmişti. O toplantı öncesinde Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay açıklama yapmıştı. Enflasyonun yüksekliğine dikkat çeken Atalay, "Beklentimizin altında bir rakam çıkarsa o rakamın altına imza atmayız." ifadelerini kullandı.

3. toplantı ise TİSK'in ev sahipliğinde gerçekleşti. O toplantıda bu yıl ilk defa bir farklılık meydana gelmişti. TÜİK bu yıl komisyona bir rakam vermemiş, Hacettepe Üniversitesi'nden aldığı verileri iletmişti. Komisyonda o veriler üzerinde hesaplamalar yapılmıştı. Nurcan Önder o hesaplamalardan çıkan rakamı paylaşmıştı. Önder, 2979 TL ile 3567 TL arasında olması gerektiğine dair hesaplanan rakamı açıklamıştı. Nurcan Önder o toplantıda TİSK'in 3100 rakamını Türk-İş'in ise 3900 rakamını işaret ettiğini açıklamıştı. Ancak TİSK'in genel sekreteri Akansel Koç, 3100 şeklinde verilen rakamın doğru olmadığını ve bu ifadelerin kullanılmadığını belirtmişti. O toplantıdan da bir uzalşama çıkmadı.

akansel-koç