Ay'a ilk ayak basan Amerikalılar dönüşlerinde neden Anıtkabir'e gitti?

Bu soru benim ilgimi çok çektiği için sizin de çekebileceğini düşündüm. 

Ay'a ayak basan NASA ekibi dönüşlerinde Türkiye'yi ziyaret etti. 

Aslında sadece Türkiye' yi değil bir çok ülkeye ziyaretlerde bulundular.

Lakin Türkiye ziyaretlerinin ayrı bir önemi vardı.

Peki nedir bu ziyareti diğerlerinden ayıran ilginç detay?

Radyo programcısı Jozi Zalma, Ay'a ilk ayak basan Amerikalıların Anıtkabir ziyaretinin hikayesini anlattı.

Bildiğimiz üzere M. Kemal Atatürk, ' Sizleri birer umut ışığı olarak gönderiyorum, hepiniz birer Alev topu olarak geri gelin

Sözleriyle bir çok umut vaad eden başarılı genç öğrencileri Avrupa' nın çeşitli yerlerinde eğitim görmeleri için göndermiştir.

Atatürk'ün eğitim için yurt dışına gönderdiği ilk Türk uçak mühendislerden biri  Necdet Eraslan' dır. 

Necdet beyin oğlu Arsev Eraslan ' da babası gibi başarılı mühendis olmuştur ve yazılım programı yazma başarısı göstermiştir.

Ay'a ilk giden APOLLO 11 Uzay gemisinin yazılımlarını gerçekleştiren projede yer alan Eraslan,

Armstrong ve arkadaşlarının Dünyaya Geri dönme başarısını yazılımı sayesinde sağlayan kişi olarak akıllara kazınmıştır. Teknik problem sonrasında dünyaya dönememe korkusu yaşayan astronotlar bu yazılım sayesinde dünyaya dönebildiklerini belirtmişlerdir.

Bu nedenle Armstrong ve arkadaşları için Türkiye, Atatürk, Anıtkabir ve Eraslan ailesi önem arz etmektedir.

Nasa ve Abd ' de çalışan Eraslan, başından geçen ilginç bir olayı şöyle anlatmıştır ;
"Nasa 1965'de apollo projesine beni aldı. O dönemde park cezası yediğim için diplomamı bile alamıyordum. Pasaportum geçmiş, vizem bitmişti. Çok gizli projelere katılmam için abd vatandaş formunu doldurmamı istediler. 'doldurmam' dedim, ikna edemediler. Sonunda, 'abd ile türkiye arasında bir savaş çıkarsa hangi tarafa gideceksin?' dediler. Ben de, 'abd'yi seviyorum ama türkiye vatanım' dedim. Bana bir mektup yazdırdılar. Mektupta, 'abd'yi de, türkiye'yi de çok seviyorum, eğer abd ile bir savaş çıkarsa 24 saat içinde hangi tarafa sadakatli olacağımı bildireceğim' diye yazdım. Bu formüle ikna oldular ve çalışma izni verdiler.
Böyle bir uygulama ilk kez bir Türk için yapıldı. Nasa, 'bu adam bize şart' dediği için oldu. Çünkü yazılım programı yapan yoktu o sıralarda başka kimse yoktu. Abd vatandaşı olsam, dedelerim mezarında ters dönerdi.''