Akaryakıt kalemlerinden motorine gelecek zamma bir de benzin eklendi. Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre bu gece benzine 63 kuruş motorine ise 94 kuruş zam geliyor.

BU GECE POMPAYA YANSIYACAK

Yeniçağ'ın haberine göre; Akaryakıt sektöründen dün elde edilen verilere göre motorine 75 kuruş zam geleceği öğrenilmişti. Sektörden elde edilen güncel verilere göre cumayı cumartesiye bağlayan yani bu gece yarısı; motorine 94 kuruş, benzine ise 63 kuruş zam bekleniyor. 

Gelecek zamlarla birlikte dolar kuruna adeta paralel hareket eden benzin ve motorin fiyatları 14 TL'ye dayanmış olacak.

2022'NİN İLK GÜNÜNDE  DE ZAM GÖRDÜ

Öte yandan 2022'nin ilk gününde, benzin fiyatlarına 1,21 TL, motorin fiyatlarına 1 TL 29 kuruş,  LPG'ye ise 0,78 kuruş zam gelmişti.

Motorinin litresi güncel olarak İstanbul'da 12,74 TL, Ankara'da 12,80 TL, İzmir'de 12,82 TL'den, benzinin litresi ise İstanbul'da 12,92 lira, Ankara'da 12,98 lira, İzmir'de 13 liradan satılıyor.

MOTORİNDE DE DURUM FARKLI DEĞİL

Diğer yandan motorin fiyatlarında yapılan indirimlerle birlikte ÖTV sıfırlanmıştı. 1 Ocak'ta gelen 1 TL 29 kuruşluk zamla birlikte, aynı tutarda bir ÖTV dilimi daha oluşmuştu. 94 kuruş daha zam gelmesi dahilinde devletin ÖTV alacağı 2,20 TL civarına çıkacak. 

Benzin fiyatlarında ise zamlardan önce devletin 61 kuruş civarında bir ÖTV alacağı bulunuyordu. 1,21 TL'lik zammın ardından devletin ÖTV alacağı 1,82 TL civarına çıktı. Gelecek 63 kuruş zamla birlikte ÖTV alacağı 2,20 TL civarına çıkacak.

LPG'de ise 0,78 TL'lik devletin ÖTV alacağı bulunuyor. Bu durum benzin ve motorine gelecek indirimlerin, devletin alacağı kapanana kadar pompa yerine ÖTV'ye yansıyacağı anlamına geliyor.

46 KEZ ZAM GÖRDÜ

Akaryakıt alma alışkanlarının değerlendirildiği araştırmaya göre, 2021 yılında akaryakıt fiyatlarında 46’sı zam olmak üzere 58 farklı değişiklik yaşandı. Fiyatların ay içerisinde ortalama olarak 5 kez değişmesi, kullanıcı davranışlarına da yansıdı. Kullanıcıların istasyon seçerken önemsedikleri kriterlere göre, “uygun fiyat” yüzde 25’lik oranla ilk sırada yer aldı. Diğer kriterler ise şöyle sıralandı; “yakıt kalitesi” (yüzde 16) ve “istasyon imkanları” (yüzde 17).

EN ÇOK BENZİN TERCİH EDİLİYOR 

Beş yüz binden fazla kullanıcının filtrelemelerine dayanan araştırmada kullanıcıların en çok tercih ettiği yakıt tipleri de belirlendi. Mobil uygulama BenzinLitre'nin araştırmasına göre, 2021 yılında kullanıcıların yüzde 35’i benzin satılan istasyonları filtreledi; motorin (dizel) yakıt tercih eden kullanıcıların oranı yüzde 33 olurken, LPG yüzde 29’luk oranla üçüncü sırada yer aldı. Platformun 2021 verilerine göre, toplam yakıt filtrelemelerinin yüzde 3’ünü ise elektrikli şarj istasyonları oluşturdu. Şu anda trafiğe kayıtlı 50 bini aşkın elektrikli ve hibrit araç bulunuyor.

ARAÇ SAHİPLERİ KAHVE MOLASINI İSTASYONDA VERİYOR

2021 yılında kullanıcılar; market, kahve ve yıkama gibi ihtiyaçlarını giderebilecekleri istasyonlara yönelmeyi tercih etti. Yıl boyunca sürücülerin en çok tercih ettiği tesis özelliği yüzde 32’lik oranla “kahve opsiyonları” oldu. Bu tesis özelliği, 2020’ye göre yüzde 5’lik bir artış kaydetti. En çok tercih edilen diğer tesis özellikleri ise; “yemek opsiyonları” (yüzde 18) ve “kendin yıka” (yüzde 16). En çok filtrelenen dördüncü ve beşinci tesis özellikleri ise sırasıyla “mescit” ve “lastik değişimi” oldu. 

TEMİZLİK EN ÖNEMLİ KRİTER

“2021 Akaryakıt Alma Alışkanlıkları” çalışmasında akaryakıt istasyonları ile ilgili yapılan yorumlar da değerlendirildi. Buna göre, kullanıcıların 390 bin yorumunun yüzde 59’u “hizmet” üzerine yapıldı. Çalışanların güler yüzlü olması, istasyonun genel temizliği, lavabo hijyeni gibi konular, sürücülerin en çok dikkat ettiği alt başlıkları oluşturdu.