Yayımlanan bir rapora göre jeopolitik gerginliklere ve yüksek enerji fiyatlarına rağmen, bataryalı elektrikli araç satışları dünya çapında yıllık bazda yüzde 70 arttı. Türkiye'de ise bu artış dünya genelindeki artıştan daha yüksek bir oranda gerçekleşerek yüzde 172 oldu. Peki araç satıcıları bu denli fazla talep için ne diyor? İşte detaylar...

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel piyadaki son durumu milliyet.com.tr'ye anlattı. Ertemel şu ifadeleri kullandı:

“Dünyada elektrikli otomobil dönüşümü önemli bir trend yakaladı. Son teknoloji ile sunduğu farklılıklar, çevreye olan yararları, karbon salınımını azaltması ve sağladığı keyifli sürüş, markaların elektrikli otomobile her zamankinden daha çok yönelmesi gibi sebeplerle son dönemlerde tüketiciler tarafından oldukça tercih ediliyor.

"TOGG DİKKATLERİ BU ALANA ÇEKTİ" 

Ülkemizde elektrikli otomobile olan yönelimin dünya geneline göre daha fazla olmasının sebeplerinin en önemlilerinden biri yerli otomobilimiz TOGG’un dikkatleri bu alana çekmesi.

TÜRKİYE BU DÖNÜŞÜME HAZIR MI? 

Avrupa ülkeleri ile kıyas edildiğinde özellikle şarj noktası anlamında henüz olmamız gereken noktada değiliz. Diğer yandan elektrikli otomobil sayısı da Avrupa ülkelerine göre daha düşük sayıda bulunuyor.

Dolayısı ile bu noktada problemler yaşamıyoruz. Gelecekte yeni elektrikli araçların trafikte olacağı ve 20 bin TOGG’un bu yıl içerisinde sahiplerine teslim edileceği düşünülürse, özellikle şarj noktasında önemli ilerlemelere ihtiyaç duyulacaktır.

Şarj ağının yaygınlaştırılması noktasında çalışmalar devam etmektedir.

Yerli otomobil TOGG’un piyasaya girmesinin ardından elektrikli araç satışlarında bir artış olur mu? 

Seri üretim sürecinde arzda aksaklıklar yaşanmadığı taktirde, TOGG sunduğu yüksek teknoloji ve fiyat avantajı ile en çok satılan otomobiller arasında olacaktır. Sadece TOGG elektrikli araç satış adetlerini önemli ölçüde değiştirebilir.

Diğer markalar da rekabet edebilmek adına satış fiyatlarını TOGG’a göre mi belirler? 

Fiyat noktasında yerli üretim olması her daim ciddi bir avantaj sağlayacak. Piyasa dengelerini değiştirebilecek girişimler Çin markaları. Geçtiğimiz günlerde Çin menşeli markalara yüzde 50 ek vergi hayata geçirildi.

Aynı karar yüksek ihtimal Avrupa ülkelerinde de alınacaktır. Özellikle Avrupa markalarının fiyatlarını TOGG kadar düşük tutabileceğini düşünmüyoruz.

Bu noktada Çin markaları daha rekabetçi konumdalar. Ancak yerli olması ve teknolojisi sebebiyle TOGG satış adetlerinde bir adım daha önde olacaktır.”