Haberlobi - Haber Servisi // Apple, dün düzenlediği WWDC 2022 etkinliğinde iOS 16'yı resmen tanıttı. iOS 16 ile iPhone'a hangi özellikler geliyor? iOS 16 özellikleri? iOS 16 ne zaman çıkacak? Hangi iPhone'lar iOS 16'yı alabilecek? İşte tüm detaylar...

Apple, WWDC 2022 (Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı) etkinliğinde iPhone'un yeni işletim sistemi iOS 16'yı tanıttı. Apple, birçok yeni özelliği iOS 16 ile kullanıma sundu.

Peki telefonumu iOS 16'ya nasıl güncellerim?
Uygulama henüz beta aşamasında olduğu için, güncelleme doğrudan yapılamıyor. Eğer bu güncellemeyi telefonunuza yüklemek istiyorsanız öncelikle iPhone'nuzu yedeklemelisiniz.

Geliştiricilere özel bir beta sürümü olduğun için bir takım sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. Eğer bunu göze alırsanız öncelikle 'buraya tıklayarak' Apple'ın resmi geliştirici sitesine gidin. Buradaki adımları dikkate alarak güncellemenizi gerçekleştirin.

iOS 16 güncellemesini alabilecek cihazlar: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone SE (2. nesil veya daha yeni modeller)

İşte Apple'ın internet sitesinde kullanıcılara duyurduğu iOS 16 özellikleri şu şekilde:

  • KİLİT EKRANI

Yeniden tasarlanan Kilit Ekranı
Kilit Ekranı’nızı kişiselleştirmenin yepyeni yollarıyla iPhone’unuzu size özel hale getirin. Favori fotoğraflarınızı kullanın, font stillerini özelleştirin ve araç takımları ekleyerek istediğiniz bilgiye bir bakışta ulaşın.

Araç takımları
Kilit Ekranı’ndaki araç takımları sayesinde hava durumu, takvim etkinlikleri, tarih, saat dilimleri, alarmlar, pil seviyesi ve Aktivite halkalarınızın ilerleme durumuyla ilgili verilere ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca favori uygulamalarınızdaki başka birçok bilgiye de hızlı bir şekilde göz atabiliyorsunuz.

araç-takımları

Birden fazla Kilit Ekranı oluşturun
Şimdi hepsi benzersiz arka plan ve stillere sahip birçok farklı Kilit Ekranı oluşturabiliyor ve bu ekranlar arasında kolayca geçiş yapabiliyorsunuz. İlham almak için, tematik koleksiyonlar ve önerilen fotoğrafların yer aldığı duvar kağıtları galerisine göz atabiliyorsunuz.

birden-fazla-kilit-ekranı

Bildirimler
Kilit Ekranı’ndaki bildirimleri yığın görünümü, genişletilmiş liste görünümü veya gizli görünümde görüntüleyebiliyorsunuz. Üstelik bildirimler ekranın en altında gösterildiği için size engel olmuyor.

bildirimler-ios-1

Canlı Etkinlikler
Canlı Etkinlikler, devam eden bir etkinliği doğrudan Kilit Ekranı’nızdan takip etmenizi kolaylaştırıyor. Bu sayede aygıtınızın kilidini açmadan, yemek siparişinizin durumu hakkında bilgi alabiliyor veya Şu An Çalınan ile ilgili denetimleri kullanabiliyorsunuz.

ios-16-canlı-etkinlikler

  • ODAK

Kolayca bir Odak ayarlayın
Odak özelliğinin gelişmiş yeni ayarları sayesinde uygulamalara ve kişilere izin vererek veya bunları sessize alarak, sadece istediklerinizden bildirim almayı seçebiliyorsunuz. iPhone’unuzun o anda istediğiniz görünüme ve tarza uyması için Kilit Ekranı’nızı Odak’a bağlayabiliyorsunuz. Tek bir kaydırma hareketiyle Kişisel Odak’tan İş Odağı’na geçebiliyor, yaklaşan toplantılarınızı ve yapılacaklar listelerinizi içeren araç takımlarını görebiliyorsunuz.

odak-filtreleri

Odak filtreleri: Odak filtreleri sayesinde Takvim ve Mesajlar gibi Apple uygulamaları ile üçüncü taraf uygulamalarda da dikkat dağıtan içerikleri gizleyerek sınırlarınızı belirlemeniz kolaylaşıyor. Bu sayede Kişisel Odak açıkken iş mail’lerinizi görmüyorsunuz.

  • FOTOĞRAFLAR

iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi: Fotoğraf ve videoları beş diğer kişiyle kolayca paylaşabiliyorsunuz. Böylece herkes aile koleksiyonuna katkıda bulunabiliyor ve anılarınız daha canlı hale geliyor. iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi, ailenizle anılarınızı tek bir yerde topluyor. Fotoğrafları çeken veya düzenleyen kim olursa olsun herkes dilediği zaman bu anıların tadını çıkarabiliyor.

Paylaşmanın akıllı yolları
Başlangıç tarihine veya fotoğraftaki kişilere göre hangi içerikleri paylaşmak istediğinizi seçebiliyorsunuz. Paylaşılan arşiv ayarlandıktan sonra fotoğrafları doğrudan kameradan anında paylaşabiliyor, paylaşılan arşivin diğer üyeleri yakınınızdaysa otomatik olarak paylaşmayı seçebiliyorsunuz. Dilerseniz “Sizin İçin” sekmesinde, paylaşılan arşive fotoğraf eklemek için akıllı öneriler alabiliyorsunuz.

fotoğraf-paylaşımı

Düzenleme ve değişiklikler her yerde eşzamanlanıyor
Paylaşılan arşivde fotoğraf ekleme, düzenleme ve silme için herkes aynı izinlere sahip. Üstelik favoriler, başlıklar, anahtar kelimeler de eşzamanlanıyor ve herhangi bir kişinin koleksiyon üzerinde yaptığı düzenlemeleri herkes görebiliyor.

eşzamanlama

  • MESAJLAR

Yeni bir mesajınız var
Şimdi yeni gönderdiğiniz bir mesajı düzenleyebiliyor veya kısa süre önce gönderdiğiniz bir mesajı tamamen geri alabiliyorsunuz.1 Ayrıca o anda yanıt veremediğiniz ve daha sonra bakmak istediğiniz mesajları okunmadı olarak işaretleyebiliyorsunuz.

mesaj-düzenleme

Mesajlar uygulamasında SharePlay özelliği
Mesajlar uygulamasında arkadaşlarınızla gerçek zamanlı olarak video izleyin veya yeni bir şarkı dinleyin, bu sırada paylaştığınız içerik hakkında sohbet edin. Paylaşılan oynatma denetimleri sayesinde her zaman eşzamanlı bir deneyimin keyfini çıkarın.

shareplay

Daha güçlü bir ortak çalışma deneyimi
Mesajlar uygulamasında notları, sunumları, anımsatıcıları, Safari Sekme Grupları’nı ve daha fazlasını paylaşarak birlikte çalışmaya anında başlayın. Paylaşılan projelerdeki güncellemeleri yazışmanın içinden görün ve birlikte çalıştığınız kişilerle, kullandığınız uygulamadan çıkmadan kolayca iletişime geçin.

shareplay-2

  • MAİL

Gelişmiş Arama
Arama özelliği şimdi daha isabetli ve eksiksiz sonuçlar veriyor, siz yazmaya başlamadan önce öneriler sunuyor.

mail

Mail’i geri alın, planlayın, takip edin. Ve zengin bağlantılar ekleyin: Yeni gönderdiğiniz bir mail’i kolayca geri alın, mesajları istediğiniz zaman gönderilecek şekilde planlayın, mesajları takip etmek veya belirli bir mesaja geri dönmek için anımsatıcı alın.3 Dilerseniz mail’inizde bir bakışta daha da fazla detay görmek için zengin bağlantılar ekleyin. Dosya veya alıcı eklemeyi unutursanız Mail uygulaması bu hataları yakalıyor ve eksikleri eklemek isteyip istemediğinizi size soruyor.

  • SAFARİ VE GEÇİŞ ANAHTARI

Paylaşılan Sekme Grupları
Doğrudan Safari’den sekmeleri ve yer işaretlerini paylaşın, mesaj gönderin ve FaceTime görüşmesi başlatın. İster sevdiklerinizle çıkacağınız seyahati planlayın ister koltuk alışverişi yapın, tüm sekmelerinizi tek bir yerden paylaşmanız mümkün. Ve sekme paylaştığınız kişiler de görmenizi istedikleri sekmeleri ekleyebiliyorlar.

safari-ios-16

Geçiş Anahtarı, giriş yapmanın daha güvenli ve daha kolay bir yolunu sunuyor: Geçiş Anahtarı, kimlik hırsızlığına ve veri sızıntılarına karşı güvenli ve uçtan uca şifrelenmiş yeni bir oturum açma yöntemi sunuyor. Ayrıca Apple dışındaki diğer markaların aygıtlarında da çalışıyor.

  • DİKTE

Dikte özelliğini ve klavyeyi birlikte kullanın
Sesinizle metin girişi yapmak ile dokunarak yazmak arasında kusursuz bir şekilde geçiş yapın. Dikte özelliğini durdurmak zorunda kalmadan klavyeyle yazın, metin alanına dokunun, imleci taşıyın ve QuickType önerileri ekleyin.

dikte

  • HARİTA

Çok duraklı rotalar: Rotanızı önceden planlarken birden fazla durak ekleyin veya Son Kullanılanlar bölümünden önceki rotalarınıza kolayca erişin. Ayrıca Harita uygulaması tüm aygıtlarınızda eşzamanlanıyor. Böylece Mac’inizde önceden baktığınız yol tarifini yola çıkınca iPhone’unuzda görebiliyorsunuz.

harita

  • CÜZDAN

Anahtarları güvenli bir şekilde paylaşın
Cüzdan uygulamasındaki anahtarlarınızı Mesajlar, Mail ve WhatsApp gibi favori mesajlaşma uygulamalarınız üzerinden güvenli bir şekilde paylaşabiliyorsunuz. Üstelik anahtarlarınızın nerede ve ne zaman kullanılacağına karar verebiliyor ve kullanım iznini dilediğiniz zaman kaldırabiliyorsunuz.

cüzdan-ios-16

  • EV

Yeniden tasarlanan Ev uygulaması
Ev uygulaması daha verimli ve güvenilir olacak şekilde baştan sona yeniden tasarlandı. Yenilenen Ev sekmesinde tüm akıllı ev aygıtlarınız arasında kolayca geçiş yapabiliyorsunuz. Havalandırma, ışıklar ve güvenlik gibi çeşitli yeni kategoriler sayesinde ilgili aksesuarlara tek bir dokunuşla erişebiliyorsunuz. Ve çoklu kamera görünümü, evinizdeki akıllı kameraları en ön planda görmenizi sağlıyor.

ev-uygulaması-ios-16

Matter ile daha fazla sayıda akıllı ev aksesuarı bağlayın ve kullanın: Matter, farklı platformlardaki çeşitli akıllı ev aksesuarlarının birlikte çalışabilmesini sağlayan bir akıllı ev bağlantısı teknolojisi. Matter ve HomeKit özellikli aksesuarlarınızı Ev uygulaması ve Siri ile sorunsuz bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz. Matter, eviniz için geniş bir aksesuar yelpazesi ve bu aksesuarlarla uyumluluk sunuyor. Tüm bunları yaparken en yüksek güvenlik düzeyini de koruyor.

  • SAĞLIK VE FITNESS

Sağlık uygulamasıyla ilgili güncellemeler
Sağlık uygulamasındaki yeni İlaçlar deneyimi, kullandığınız ilaçları yönetip takip etmenize yardımcı oluyor.9 Şimdi sevdiklerinize Sağlık uygulamasındaki bilgilerini paylaşmaları için davet gönderebiliyor, böylece sağlıklarıyla ilgili önem verdiğiniz bilgilere erişebiliyorsunuz.

sağlık-uygulaması

iPhone için Fitness uygulaması
Fitness uygulaması, bir Apple Watch’unuz olmasa bile fitness hedeflerinizi takip edip onlara ulaşmanıza yardımcı oluyor. Adım sayınız, katettiğiniz mesafe ve üçüncü taraf uygulamalardaki antrenmanlarınız iPhone’un hareket sensörleri aracılığıyla, günlük hareket hedefinize ulaşmak için harcadığınız tahmini kalori miktarını gösteriyor.

fitness-uygulaması

  • AİLE İÇİ PAYLAŞIM

Çocuklarınızın hesaplarını kolayca yönetin
Çocuklarınız için doğru ebeveyn denetimlerini içeren hesapları en baştan itibaren kolayca oluşturun. Yaşlarına uygun medya, Ekran Süresi, konum paylaşımı ve diğer özelliklerle ilgili tercihlerinizi belirleyin. Çocuklarınızın Ekran Süresi istekleri şimdi Mesajlar’a geliyor, böylece bir isteği kolayca onaylayabiliyor veya reddedebiliyorsunuz.

aile-içi-paylaşım

Çocukların kullanması için yeni bir aygıt ayarlayın
Hızlı Başlangıç özelliğini ve aygıtınızı kullanarak çocuğunuz için uygun ebeveyn denetimlerine sahip yeni bir iPhone veya iPad’i kolayca ayarlayabiliyorsunuz.

aygıt-ayarlayın

Aile Denetim Listesi
Çeşitli ipuçları ve öneriler alarak Aile İçi Paylaşım özelliğinden en iyi şekilde yararlanabiliyorsunuz. Örneğin, yaşları büyüdükçe çocuklarınıza ait aygıtların ayarlarını güncelleyebiliyor, konum paylaşımını açabiliyor veya iCloud+ aboneliğinizi herkesle paylaşabileceğinizi kolayca hatırlayabiliyorsunuz.

aile-kontrolü-ios-16

  • GİZLİLİK VE GÜVENLİK

Güvenlik Denetimi
Güvenlik Denetimi, aile içi şiddete veya yakın partner şiddetine maruz kalan kişilerin başkalarına verdikleri erişimleri gözden geçirip sıfırlayabilmelerini sağlıyor. Güvenlik Denetimi, uygulamaların sistemdeki gizlilik izinlerini sıfırlayarak Mesajlar ve FaceTime’ı sadece o aygıtta kullanılacak şekilde sınırlıyor.

aile-içi-şiddet-ios-16

Daha da hızlı uygulanan güvenlik iyileştirmeleri: Şimdi iPhone’unuz normal yazılım güncellemeleri arasında önemli güvenlik iyileştirmeleri de alıyor. Böylece güvenlik sorunlarına karşı otomatik olarak korunuyor ve güncel kalıyor.

  • ERİŞİLEBİLİRLİK

Apple Watch’u iPhone’dan kontrol edin
Anahtarla Denetim özelliğini veya iPhone’daki diğer yardımcı özelliklerden birini kullanarak Apple Watch’unuzu kontrol edin.

apple-watch-ı-kontrol-ios-16

Kapı Algılama
Varış noktanıza kalan son birkaç metre içinde gezinerek bir kapı bulun, kapının ne kadar uzakta olduğunu belirleyin ve nasıl açıldığını öğrenin. Kapı Algılama özelliği, oda numaraları ve tekerlekli sandalye erişimi sembolü gibi önemli ayrıntıları da sesli okuyor.

kapı-algılama-ios-16

Bölüm sonu canavarını birlikte geçin: Bir oyunda yardıma ihtiyaç duyduğunuzda iki oyun kumandasını birleştirerek tek bir kumanda gibi kullanın. İki kablosuz oyun kumandası arasında bağlantı oluşturup aynı oyuncuyu birlikte kontrol edin. iPhone, iPad veya Mac’inizde favori oyunlarınızı oynarken bir sonraki seviyeye daha kolay geçin.

  • DİĞER YENİLİKLER

Hava Durumu: Yerel hava durumuyla ilgili daha ayrıntılı tahminler almak için hava tahmini modüllerine dokunun. Ve 10 günlük hava durumu tahminlerini saat saat görüntüleyin.

Freeform: Üretkenlik uygulaması Freeform, başkalarıyla birlikte çalışarak fikirlerinizi hayata geçirmenize imkan veriyor. Freeform’da çalışırken not almanız, dosya paylaşmanız ve belgeler, videolar, sesler, web bağlantıları eklemeniz mümkün.

Apple TV: tvOS 16’daki aygıtlar arası bağlantı seçenekleri sayesinde Apple TV, Apple Watch ve iPhone arasında bağlantı içeren yepyeni deneyimler sizi bekliyor. Yakındaki aygıtlarınızı TV’nize bağlayarak her zamankinden daha kişisel bir Apple TV deneyimi yaşayabiliyorsunuz.

Spotlight: Doğrudan Ana Ekran’dan erişebileceğiniz Spotlight daha zengin ve ayrıntılı sonuçlar, akıllı öneriler ve Mesajlar, Notlar, Dosyalar gibi uygulamalardaki görüntüleri içeren daha da fazla sonuç sunuyor. Ayrıca zamanlayıcı başlatmak veya bir kestirme çalıştırmak gibi işlemleri de doğrudan Spotlight üzerinden yapabiliyorsunuz.

Game Center: Yeniden tasarlanan panelde veya Kişiler uygulamanızda arkadaşlarınızın oyun etkinliklerini ve başarılarını görebiliyorsunuz. Ve SharePlay entegrasyonu sayesinde, Game Center’daki çok oyunculu oyunlarda arkadaşınızla oyun oynarken FaceTime görüşmesi yapabiliyorsunuz.

FaceTime’da Handoff özelliği: FaceTime görüşmesi yaparken aygıtlar arasında kesintisiz ve kolay bir şekilde geçiş yapın. Mac’inizde başlattığınız görüşmeyi tek bir dokunuşla iPhone veya iPad’inize taşıyın. Bluetooth bağlantılı kulaklığınız da görüşmenizle birlikte diğer aygıtınıza aktarılsın.

Anımsatıcılar: Rutin işlemleriniz, eşya listeleriniz ve çok daha fazlası için şablon olarak liste oluşturmak, kaydetmek ve paylaşmak mümkün. Kolayca erişmek için favori listelerinizi iğneleyebiliyorsunuz. Bugün Listesi ve Zamanlanmış Listesi, anımsatıcıları görüntülemenizi ve yeni anımsatıcılar eklemenizi kolaylaştırmak için öğeleri tarihe ve saate göre grupluyor. Ve yepyeni Tamamlanmış Liste sayesinde, tamamladığınız tüm anımsatıcıları, tamamlanma zamanları gibi ayrıntılarla birlikte tek bir yerde görüntüleyebiliyorsunuz.

Notlar: iPhone’unuzdaki herhangi bir uygulamada paylaş menüsünden Hızlı Not alabiliyorsunuz. Ayrı bir parola hatırlamak zorunda kalmadan, sadece aygıtınızın parolasını kullanarak bir notu kilitleyebiliyorsunuz. Akıllı Klasörlerdeki özelleştirilebilen yeni filtreler ise oluşturma tarihine, eklerine, görev listelerine ve diğer özelliklere göre düzenleme imkanı sunuyor.

Borsa: Takip ettiğiniz hisseleri kolayca düzenleyebilmek için birden fazla takip listesi oluşturun. Sembolleri sektör, varlık türü ve sahiplik durumu gibi çeşitli kriterlere göre dilediğiniz gibi gruplandırın. Açıklanacak şirket mali raporlarını takviminize ekleyin. Ve yeni araç takımı seçenekleriyle bir bakışta daha da fazla bilgi görün.

Memoji: Yeni Memoji çıkartmaları ve özelleştirme seçenekleriyle kendinizi daha iyi ifade edin. Burun şekilleri, baş aksesuarları ve hem saç dokularını hem de bukle şekillerini daha doğal bir şekilde yansıtan saç stilleri arasından dilediğinizi seçin. Üstelik kişilerinize ait Memojiler için yeni çıkartma pozları, Kişiler uygulamanıza daha da fazla kişilik kazandırıyor.

Çeviri: Çeviri uygulamasında kameranızı kullanarak etrafınızdaki metinleri çevirin. Görünümü duraklatarak çevirilerin fotoğraftaki metnin üzerinde gösterilmesini sağlayın ve daha rahat görmek için yakınlaştırın. Dilerseniz Fotoğraf arşivinizdeki fotoğraflarda yer alan metinleri çevirin.